Nagrada za Tanasijevića

D. Bt.

sreda, 27. 03. 2019. u 06:28

Награда за Танасијевића

Rade Tanasijević, Foto Privatna ahiva

Priznanje "Gordana Brajović" dobila knjiga "Uvod u njivu"

Priznanje "Gordana Brajović" za najbolju knjigu za decu u prošloj godini dobio je Rade Tanasijević za knjigu "Uvod u njivu", u izdanju Biblioteke "Vlada Aksentijević" u Obrenovcu. Ovo je razmatrajući pristigla dela na 22. književnom konkursu, jednoglasno odlučio žiri u sastavu: dr Zorana Opačić (predsednik), Vladimir Andrić i Vesna Ćorović Butrić.

- Prozno-pesnička zbirka Radeta Tanasijevića se izdvojila simbolizacijom pripovedanja, slojevitošću značenja i nesvakidašnjom formom koja podrazumeva srastanje lirske proze i stihova. U nizu kratkih priča i njihovih epiloga - pesama, iskazuje se sjedinjenost čoveka i prirode, one koju je čovek kultivisao, uobličio, načinio rodnom - navodi se u obrazloženju.

Od pristiglih 160 radova učenika iz 54 škole na konkursu namenjenom osnovcima i srednjoškolcima, žiri je izdvojio najuspešnije.

Među osnovcima nižih razreda prvu nagradu za poeziju dobila je Sana Malikzaji, drugu Atena Khorami, a treću Đorđe Negić, svi iz OŠ "Vera Blagojević", Banja Koviljača. Milica Kitanović (OŠ "Dušan Radović", Bor) dobitnica je prve nagrade za prozu, drugu je dobio Đorđe Ćirić (OŠ "3. oktobar", Bor), a treću Mina Stojanović (OŠ "Vožd Karađorđe", Aleksinac).


PROČITAJTE JOŠ - Književni susreti "Gordana Brajović": Nagrade za decu pisce


U kategoriji osnovaca viših razreda prvu nagradu za poeziju dobila je Jana Stošić, drugu Nemanja Marković (oboje iz OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", Aleksinački Rudnik), a treću Ahmed Halilbašić (Prva osnovna škola, Živinice, BiH). Prva nagrada za prozu otišla je u ruke Isidore Roganović (OŠ "Ljupče Nikolić", Aleksinac), druga je pripala Emi Zečević, a treća Andreju Petroviću, oboje iz OŠ "Nikola Tesla", Beograd.

Nagrade Tanasijeviću i darovitim učenicima biće uručene na predstojećim književnim susretima "Gordana Brajović", koji će se održati 23, 24. i 25. aprila u Aleksincu.


PESNICI SREDNjOŠKOLCI

U NADMETANjU pesnika - srednjoškolaca, najuspešnija je bila Teodora Danilović (Gimnazija, Ivanjica), drugu nagradu dobila je Sofija Shalabieh (Hemijsko-prehrambena tehnološka škola, Beograd), a treću Vojislav Durmanović (Gimnazija "Filip Višnjić", Bijeljina). Jana Dobrijević (Gimnazija "Laza Kostić", Novi Sad), dobitnica je prve nagrade za prozu, druga je pripala Anđeli Ilić, a treća Tijani Nikolić (obe iz Tehničke škole "Prota Stevan Dimitrijević", Aleksinac).