Ćirilica- jedino srpsko pismo

V.N

08. 02. 2010. u 22:32

Ћирилица- једино српско писмо
 Reagovanje:Dragoljub Zbiljić, predsednik Izvršnog odbora „Ćirilice“, reagujući na stavove dr Ivana Klajna, ističe da je jedina obaveza dr Klajna i Odbora za standardizaciju da poštuju Ustav

 DRAGOLJUB Zbiljić, predsednik Izvršnog odbora „Ćirilice“, reagujući na stavove dr Ivana Klajna iz teksta „O ćirilici - zakonodavci“ objavljenog u „Novostima“, ističe da je jedina obaveza dr Klajna i Odbora za standardizaciju da poštuju Ustav u kome piše da „U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.“
- Udruženje „Ćirilica“ preuzelo je obavezu u našem društvu da uporno zahteva da gdin Ivan Klajn, kao predsednik Odbora, i Odbor za standardizaciju srpskog jezika neizostavno ispoštuje ustavnu odredbu o jednoazbučju u srpskom jeziku s ćirilicom kao pismom u novom pravopisu srpskoga jezika a oni se upuštaju u nedopustivu avanturu kršenja Ustava Srbije, stoji u reagovanju koje je u ponedeljak stiglo u našu redakciju.
Zbiljić podseća da je još učesnicima Novosadskog dogovora iz 1954. godine bilo jasno da je latinica kojom se po Srbiji danas piše hrvatska, ali da srpski lingvisti izbegavaju da to javno saopšte.
- Šta su to srpski lingvisti i srpski komunisti radili krajem 1950-ih i 1960-ih godina i kakav su progon ćirilice sprovodili, danas se mora javno raspraviti, a mi smo to, posle obimnog istraživanja u Matrici srpskoj ovih dana objavili u našoj knjizi „Srbi na tuđem pismu - o srpskim lingvistima u vezi sa Statutom APV“.
- Odredbom člana 10. stava 1. Ustava Srbije iz 2006. izvršena je svojevrsna „restitucija u srpskom jeziku“ - našem jeziku je vraćen naziv srpski i vraćeno je jednoazbučje s ćirilicom kao pismom.
Predsednik IO „Ćirilica“ ističe da će ovo udruženje, poštujući ustavnu odredbu o jedinom srpskom pismu, obezbediti da mi, po ulasku u Evropsku uniju kao zajednicu naroda i kultura, budemo prepoznatljivi po svom pismu i jeziku kao stožeru očuvanja srpskog nacionalnog identiteta u budućim vremenima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Ђуро

09.02.2010. 13:49

Уважени господине Клајн. КАКАВ ЗАКОН, НА КОГА СЕ ВИ ИЗГОВАРАТЕ, МОЖЕ БИТИ ИЗНАД УСТАВА? Осим ако ви тражите изговор да нешто не чините одн. да наопако чините. Ђуро Пракљача

Зоран

09.02.2010. 14:44

Пуна подршка господину Збиљићу да истраје у својим настојањима.

laki

09.02.2010. 14:53

Jedno pismo, ćirilicno, 'jedno slovo, jedan glas' je osnovno pravopisno pravilo koje se koristi u ćirilici, latinica odstupa(lj,nj,dž...),

Дарко Бабић

09.02.2010. 17:49

И даље не могу да разумем због чега мене професор Иван Клајн приморава да учим писмо Људевита Гаја. Још мање ми је јасно да ли Клајн сматра неписменима оне који српски језик знају да читају и пишу само на ћириличком писму. Пуна подршка господину Збиљићу.

ccaterpillar

09.02.2010. 18:28

Народ који нема прошлост не може имати будућност. Уз спознају пуне истине о нашој прошлости знаћемо како да се поставимо за будућност. Драгољубу Збиљићу желим да истраје у својој борби уз подршку свих нас.

опанак

09.02.2010. 19:19

Толико смо компликован народ, да и оно што стоји у Уставу и законима не можемо да спроведемо. Докле више дилема, па србски језик и ћирилично писмо је основно писмо од кад постојимо! Неки лингвисти немогу без југославије, без српско-хрватских лингвистичких договора који су унаѕадили србски језик и ћирилицу. Ред је да се катедра за србистику ангажује на одбрани нашег словенског језика, односно србског језика и ћириличног писма!

цане

09.02.2010. 20:23

Хоћемо Правопис и Речнике Србског језика, ћирилично писмо, наше писмо кроз векове.

ДУШАН ВУКОВИЋ

09.02.2010. 20:24

Да ли је могуће да ћемо тражити референдум да би смо сачували ЋИРИЛИЦУ?Хајде зарад шаке скоројевића да укинемо и српски језик и да пређемо на енглески.И да укинемо ово српско име и да се називамо ЕУРОПЦИ.Да будемо у тренду.

ДУШАН ГРУЈИЋ

09.02.2010. 20:30

Продаје се једна кућа у комшилуку и да видите како је мешаном латиницом и ћирилицом јадник исписао таблу.Један простор мора да има један систем знакова иначе је споразумевање ТЕШКО.Онај дечак је питао шта значе четири ЦЕ на нашем грбу!?ЋИРИЛИЦА је битан стуб носач нашег идентитета.

РАСТКО

09.02.2010. 20:43

Зашто је поглавник Анте Павелић 14.априла 1941 ЗАБРАНИО УПОТРЕБУ ЋИРИЛИЦЕ НА ТЕРИТОРИЈИ НДХ?Он је знао оно што многи такозвани зналци српског језика не знају.Знао је да је ЋИРИЛИЦА кичма српског идентитета.Ових дана се оснива Хрватска православна црква! Неко ће рећи и да то није битно.Али ,онима другима ,преко плота, све је то веома битно.Док смо ми били дрогирани комунизмом неколико народа је направљено од Срба.Док мамурлук од те дроге траје направљен је нов дукљански народ.Хајде да уведемо и арапско писмо које је на нашим просторима постојало око 500 г и да будемо још богатији.Не треба нам туђе. Имамо своје.

Адам Бабић

09.02.2010. 21:04

Ја могу да променим ципеле али не могу, као ципеле, да променим писмо,заставу,химну,име мог народа,веру,...Ја сам дуго живео у Канади .После четири године бруцошког стажа ви полажете испит да бисте доказали да сте научили шта је застава итд.Па кад уверите комисију да све знате онда добијате држављанство те земље.Овде је манир да се неко закуне и потпише заклетву и да то подразумева да ће да изда(пример неких народа из две Југославије).Није ЋИРИЛИЦА исто што и старе ципеле.НЕКОМА,НАЖАЛОСТ,ЈЕСТЕ!

Јованка Степановић

09.02.2010. 21:19

ЈБТИТО је имао план и Бугаре да увуче у Југославију.Да је у томе успео Бугари би имали исто ово лудило Буридановог магарца.Лево слама десно сено и магаре липса између два стога од глади.Овде је вештачки убачена дилема којој уопште нема места.Хоћемо ли писати латиницом хрватском или ћирилицом.Дилеме уопште нема.Српско писмо је ЋИРИЛИЦА.Ја ,наравно, знам латиницу, која ми је потребна због писања на енглеском језику који течно говорим.Али ,на српском ми је природно да пишем ћирилицу.Имам један леп осећај ,кад је пишем, као кад стојим под српском заставом .Неко ће рећи да је и застава само тканина.Е тим људима не вреди причати.Њима су све заставе исте.

РАСТКО

09.02.2010. 21:42

Интересантно како се неки људи разбацују оним што је стожер српског народа.Ћирилица је то без сумње.Има народа који мукотрпно покушавају да породе неку вредност око које ће да се скупе.У Скопљу се диже, у једном нестварном амбијенту ,споменик стварним личностима али из другог народа.Недостају стубови народног идентитета па се посеже у туђе двориште.Споменик је Александру Македонском и његовом славном коњу Букефалосу.Украдено име народа,украдена црква,украден Александар Македонски и украден славни коњ који је живео 30 година.Дуже је живео овај коњ него што постоје три новонаправљена народа на Балкану.

Ђуро

09.02.2010. 21:45

Ако они што су заборавили или "заборавили" ћирилицу, или, грђе речено, пљују по ћирилици, мисле да су са тим постали "светски". Онда нека напусте (забораве) и српски језик па можда ће постати још светскији. Међутим, нико са заборавом није постао светски. Таким начином се може постати само још већи примитивац вредан презира.

possmatrač

10.02.2010. 09:04

tako je rastko, da li bi izrael stavio arapski natpis na ustanove ili grci i da ne nabrajam,kod nas može svašta sad će i vojvodina izmisliti pismo pa raška oblast pa ...

js

10.02.2010. 14:24

Ne mogu da verujem da koriscenje latinice nekome smeta. To je stvar licne sloboda, pa zbog toga treba da se i latinicno pismo unese u standardizaciju srpskog jezika. Ako je cirilica ikad proganjana, onda se danasnji srbislavi ponasaju kao progonitelji latinice, koja se vec dosta dugo koristi da bi bila odbacena.

cudo

10.02.2010. 20:41

Poznavanje i koriscenje oba pisma moze samo da bude prednost, nikako mana. Vecina komentatora i gospodin koji predstavlja ovo udruzenje, a cije zanimanje i profesionalnu biografiju ne poznajem, za razliku od rada gospodina Klajna, frazirajuci o zastit uggrozene cirilice, zapravo demonstriraju, svesno ili ne, strah od znanja i m ogucih komtakata sa okolinom. Sta zelite? Da za dvadeset godina imamo decu koja nece moci da procitaju tekst stampan u Hrvatskoj ili BIH? Onda biste lakse mogli da u svom dvoristu ljudima isprate mozak.

possmatrač

11.02.2010. 06:58

ovaj dole potpisani čudo neka ode u hrvatsku ili bosnu i neka napiše na ćirilici nešto pa neka nam javi kako je prošao ...

Д.Г Жоља

11.02.2010. 12:23

Не, није само чудо, него је чудо над чудима, да једна далека јужна земља Аустралија поштује српски народ, српски језик и писмо српскога језика нашу дивну и предивну српску Ћирилицу, а да то једна друга земља као Србија не поштује, иако је Ћирилица по Уставу (члан 10) њезино званично писмо. Заправо, све што се објави на српском језику (на нивоу државе Аустралије) све пише на чистој српској Ћирилици, тако да ту нема никакве дилеме ни расправе, а све што се објави на хрватском језику, то се штампа хрватском латиницом и тд. и тд. Међутим, треба бити на чисто да су све латинице и ћирилице различите, као што су различити и њихови језици, тако да се не може енглески језик писати хрватском латиницом и обрнуто нити се може српски језик писати руском ћирилицом. Онај ко жели учити енглески језик, тај ће да учи енглеску латиницу или да учи било који други језик, наравно да ће учити и његово писмо, јер сваки језик има само једно писмо, то је у српском језику српска Ћирилица, која је најједноставније, а истовремено и најсавршеније писмо међу писмима других народа. Као што је српска православна црква наша права светиња, тако је и наша српска Ћирилица наше рођено и свето писмо, а сва остала писма су туђа писма. Драгољуб Збиљић професор српског језика и лингвиста истог језика доктор Драгољуб Петровић, нису у праву само 100% већ су они у праву 1000% зато што говоре истину. Ако имамо своју рођену мајку која нас је носила, родила и својијем млијеком задојила, а све остале мајке су туђе мајке или маћехе, нико не може да каже нити ничим да докаже да је маћеха боља од рођене мајке, а Ћирилица је наша мајка, која нас је рађала хиљаду година и људски и српски одгајала и увјек са нама страдала ни крива ни дужна. Ништа нема драже ни слађе, него кад у туђини чујете свој слатки језик и новине или било шта друго штампано твојим дивним писмом, а ништа ружније, кад дођете у Отаџбину па видите како је српски језик окупиран туђим параписмом, а његовог писма нигдје нема?

Ђуро

12.02.2010. 13:20

Познам многе као оно "čudo" и "Јs", који су заборавили ћирилицу. Али су зато научили страни језик и могу на њему разговарати све док их руке не заболе.

Зоран

12.02.2010. 15:52

За "Cudo" које каже: "Sta zelite? Da za dvadeset godina imamo decu koja nece moci da procitaju tekst stampan u Hrvatskoj ili BIH? Onda biste lakse mogli da u svom dvoristu ljudima isprate mozak." Oваква аргументација је оно што се зове класична замена теза. Зашто? Зато што није угрожено латиничко писмо, него ћириличkо и то у матичној земљи. А што се тиче "бриге за децу" (какав хуманизмам!) да ли се "Cudo" некад забрине за испирање мозга у Хрватској и БиХ истискивањем ћирилице из употребе и где имамо и децу и људе који сада и тамо не знају и неће да знају ћирилицу? Или, да спекулишем, у духу логике "Cuda", да ли се ради о испраним мозговима. Друго, о "испирању мозга". Најлакше је подметнути противнику у расправи најгоре намере па са таквим измишљеним намерама и учитаном позадином туђих дела и мисли полемисати - "победа" је загарантована. Само откуд такво учитавање, "Cudo"?

Ћирилица се пише срцем

13.02.2010. 12:39

js 10. februar 2010 14:24:19 Ne mogu da verujem da koriscenje latinice nekome smeta. To je stvar licne sloboda Ајде, наведите још једну земљу на свету где је избор писма за неки језик "ствар личне слободе", да се и ми просветлимо!. Биће пре да је југословенска комунистичка лингвистика и даље у главама многих овде, и само овде, на жалост. Нико и нигде не барата таквим глупостима, а код нас још има оних који се тиме диче. То веома добро говори о јадном нивоу знања, образовања, културе и државе у Србији.