GALERIJA slikarke Milene Pavlović Barili (1909-1945) dobiće sasvim novi izgled, jer su počele prve aktivnosti u okviru projekta adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje njene rodne kuće u Požarevcu. U decembru je obavljen izbor projektantske kuće koja će do kraja februara uraditi idejno rešenje navedenih radova, a nakon toga uslediće izrada urbanističkog projekta.

Pročitajte još: Dela "Čarobne Milene"

- Planiramo da do marta apliciramo kod Ministarstva za kulturu i Ministarstva za turizam kako bismo obezbedili sredstva za ovaj zahtevni projekat. Tačan iznos još uvek nije određen, ali, prema nekim procenama, biće potrebno najmanje 120 miliona dinara - kaže Ljiljana Dabić, direktorka Galerije "Milena Pavlović Barili".


Pročitajte još: Izložba kreacija Milene Pavlović Barili

Radovi će se izvoditi u tri faze, od kojih će prva biti izgradnja nove galerije. Druga faza biće obnova postojeće galerije, izgrađene šezdesetih godina prošlog veka, a treći obnova starog objekta - Milenine rodne kuće, vlasništvo njenog dede, trgovca Stojana Pavlovića. Ova kuća izgrađena je u 19. veku, a obnovom se treba postići izgled što verniji prvobitnom.

- Cilj nam je da u ovoj godini započnemo prvu fazu i da tako otpočnemo projekat koji dugujemo Mileninoj majci, Danici Pavlović, koja je rodnu kuću i sve radove svoje ćerke poklonila Požarevcu - kaže Dabićeva.

Spomen-ploča

Po završetku projekta, dobiće se dovoljan prostor za rad Galerije i za izlaganje Mileninih dela, kojih je ukupno 894. Biće izložene i njene lične stvari - štafelaj i pribor za slikanje, nakit i igračke, kao i nameštaj, biblioteka i predmeti porodice Pavlović.

Modne ilustracije

SEĆANjE

U spomen na čuvenu sugrađanku, osim otvaranja galerije, Požarevljani su u Sunčanom parku postavili njenu bistu i osnovali gradski hor i udruženje slikara koji nose njeno ime. Svake druge godine organizuje se i Bijenale "U svetlosti Milene", koji će se naredne jeseni održati po 17. put.

Ljiljana Dabić