ZAHVALjUJUĆI master radu mladog istoričara umetnosti iz Kule, Stefana Žarića (26), u Galeriji "Milena Pavlović Barili" u Požarevcu otvorena je izložba koja čuvenu slikarku predstavlja kao modnu umetnicu.

Pročitajte još:Omaž slovenskoj veri

Među eksponatima izložbe pod nazivom Maison Barilli Belgrade-New York, nalaze se haljine nastale po njenim kreacijama i ilustracije za modne časopise u Beogradu, Minhenu, Parizu i Njujorku, u kojem je radila i za čuveni "Vog". Stefan je ovom izložbom, čiji je koautor Violeta Tomić, viši kustos Milenine galerije, želeo da osvetli manje poznati opus čuvene slikarke.

- U master radu "Modna ilustracija Milene Pavlović Barili" hteo sam da pokažem da je Milena u oblasti mode postigla izuzetan uspeh. Dok sam boravio u Njujorku, u arhivi "Voga" našao sam naslovnu stranu na kojoj je jedna njena modna ilustracija. Istražujući dalje, utvrdio sam da je Milena jedina srpska umetnica koja je radila za ondašnje prestižne modne časopise - kaže Stefan.

Svojim master radom, Stefan je želeo da "odbrani" Milenino modno stvaralaštvo, zbog kojeg je bila osporavana od strane nekih umetničkih autoriteta.

Pročitajte još: Vladan Radovanović: Nije svaka inovacija umetnost

- Među onima koji su je nepravedno prozivali, bio je i Milan Protić, autor prve monografije o Mileni, koji je smatrao da je njen rad na polju mode sramotan i da je modi bestidno pozajmljivala likove iz svog slikarstva - rekao je Stefan.

Za master rad o Mileninom modnom stvaralaštvu, on je u oktobru dobio prestižnu nagradu Spomen-zbirke Pavle Beljanski, dodeljene jubilerni, pedeseti put, za školsku 2016/2017 godinu.

MILENA U LONDONU

STEFAN Žarić najavio je da će Milenin rad u oblasti modnog stvaralaštva predstaviti na međunarodnoj istraživačkoj konferenciji istoričara mode u aprilu naredne godine u Londonu, u okviru promocije modnog nasleđa Srbije.