POGLED ISKOSA: Narodni muzej kao najveći kulturni događaj

Dejan ĐORIĆ

subota, 05. 01. 2019. u 23:07

ПОГЛЕД ИСКОСА: Народни музеј као највећи културни догађај

Otvaranje Narodnog muzeja

U prestonici je zamro kulturni život za jednu deceniju pa je najveći likovni i kulturni događaj u 2018. godini bio otvaranje Narodnog muzeja

PRETHODNA vlast u Srbiji je krajnje osramoćena i potpunom kulturnom nebrigom, zatvaranjem vodećih muzeja u regionu - Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja u Beogradu. Istu sudbinu jedva je izbegao Etnografski muzej a i Narodna biblioteka više godina nije radila. U prestonici je zamro kulturni život za jednu deceniju pa je najveći likovni i kulturni događaj u 2018. godini bio otvaranje Narodnog muzeja.

U zemlji su i dalje kapitalne izložbe koje organizuje Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, jedna od poslednjih institucija koja čuva najviši izlagački nivo i priređuje velike izložbe sa odgovarajućim katalozima. U 2018. godini obeležila je scenu retrospektivama Nedeljka Gvozdenovića i još boljom Marka Čelebonovića, dvojice slikara, profesora i akademika.

Kada je reč o slikarstvu između dva svetska rata, važna je izložba retko viđenih slika iz privatnih kolekcija. "Fondacija Plavo" i njen glavni pokretač Nikola Stojčević sa autorom izložbe Nikolom Kusovcem i piscem kataloškog dela monografije Ljubicom Miljković, priredila je izložbu "Srpsko slikarstvo XX veka 1900-1950. Antologijski izbor iz privatnih zbirki" u Galeriji Doma Vojske. To je prvi deo, sledeće godine bi trebalo da se održi smotra srpskog slikarstva iz privatnih zbirki od 1950. do 2000. godine. Stojčević godinama organizuje neke od najboljih izložbi u zemlji, čineći ono što bi trebao posrnuli Muzej savremene umetnosti.

Značajna izložba je i retrospektiva srpsko-francuskog slikara Nebojše Bežanića u beogradskoj Kući legata. Bežanićeva dela između crteža i slika predstavljaju ga kao sada verovatno najoriginalnijeg svetskog slikara fantastike. Ono što je Dado Đurić šezdesetih godina bio u Parizu, to je sada Bežanić, veliko ime i umetnik pred kojim je budućnost ali koji je skoro nepoznat u Srbiji.

U domaćim okvirima nezaobilazna je retrospektiva i velika monografija Dejana Ulardžića, tog ozbiljnog slikara i velikog imaginativca u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić".


1. Otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu

2. Marko Čelebonović, retrospektiva, Galerija SANU

3. "Srpsko slikarstvo XX veka 1900-1950", Galerija Doma Vojske

4. Nebojša Bežanić, retrospektiva, Kuća legata

5. Dejan Ulardžić, retrospektiva, Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić"


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)