SPOMEN-KUĆA U ČAST GLUMCU: Gotov projekat za Batin legat

S. B. M.-M. S.

četvrtak, 29. 11. 2018. u 08:50

СПОМЕН-КУЋА У ЧАСТ ГЛУМЦУ: Готов пројекат за Батин легат

Kuća Bate Živojinovića u Koraćici Foto Ž. Knežević

Idejno rešenje spomen-kuće glumca uskoro pred odbornicima Mladenovca. Novac za izgradnju očekuje se od Grada Beograda i Ministarstva turizma

PROJEKAT budućeg izgleda legata Velimira Bate Živojinovića, koji bi trebalo da bude izgrađen u njegovom rodnom selu u Koraćici kraj Mladenovca, završen je. Idejno rešenje biće predstavljeno, prvi put, odbornicima na sednici Skupštine opštine 5. decembra.

- Opština Mladenovac je prvi korak odavno načinila prihvatanjem inicijative za izgradnju legata - kaže, za "Novosti", predsednik opštine Mladenovac Vladan Glišić. - Zatim smo odredili i prostor za budući legat. Zemljište se nalazi u blizini seoske škole i crkve, a u vlasništvu je države. Sada je završen i projekat, koji ćemo prezentovati odbornicima. Tek kada oni usvoje ovaj predlog, mi ćemo njime konkurisati kod Sekretarijata za kulturu i nadležnog ministarstva, kako bismo dobili potrebna sredstva za izgradnju. Procedura jeste duga, ali morali smo da je ispoštujemo i srećni smo što ceo projekat poprima željene obrise.

Pročitajte još - LEGAT U KORAĆICI POD KOSMAJEM: Bata dobija spomenik i pozornicu

Inicijativu da Velimir Bata Živojinović dobije legat u rodnoj Koraćici, podno Kosmaja, dali su još u februaru 2017. godine Radoslav Zelenović, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, Nenad Janković (Nele Karajlić) i Dragovan Ignjatović iz Koraćice.

U planu je gradnja objekta veličine oko 300 kvadrata za potrebe legata, letnje pozornice, ali i spomenika velikom glumcu. Deo ulice, od centra sela do kuće sećanja, poneo bi Batino ime, a planirana je i manifestacija "Batini dani". Ideja je i da se uredi centar sela, parking prostor, kao i da se napravi park.

Pročitajte još - Legat kuća Bate Živojinovića?

KARL: IDEJA PLEMENITA I OPRAVDANA

VELIMIR Bata Živojinović je velikan jugoslovenskog i srpskog filma i ideja za legat je plemenita i opravdana - kaže, za naš list, sekretar za kulturu Ivan Karl. - Ipak, konkretan stav Grada Beograda i resornih sekretarijata može da se očekuje tek kada projekat prođe odgovarajuću proceduru na opštinskom nivou, što će biti uskoro, i zatim se zvanično uputi gradskoj upravi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije