PRESTIŽNU Andrićevu nagradu za 2017. dobio je Vladimir Kecmanović (1972), za priču "Ratne igre" iz knjige "Kao u sobi sa ogledalima", u izdanju "Lagune".

Ovu odluku saopštio je žiri (Aleksandar Jovanović, predsednik, Petar V. Arbutina i Mileta Aćimović Ivkov) na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Andrićevoj zadužbini. U obrazloženju se navodi:

- Pripovetka "Ratne igre", kao i većina priča u Kecmanovićevoj knjizi, donosi naročit, iskošen pogled na najnovije sukobe i nesaglasnosti u odnosima razumevanja nacionalnih identiteta na balkanskom prostoru. Groteskno-ironijski sagledavajući neposrednu stvarnost, autor je uspeo da izgradi književno-umetnički uverljivu i uspelu sliku našeg protivrečnog i dramatičnog doba, u kome se gubi razlika između igre i tragike.

U konkurenciji 40-ak knjiga, u užem izboru su se našle i: "Veliko spremanje" Branka Anđića ("Agora"), "Prošlost nikad ne prođe", Veselina Markovića ("Arhipelag") i "Naknadne istine", Darka Duševljakovića ("Arhipelag").


PROČITAJTE JOŠ:
Odložen koncert "Opera na vodi"

Pola sata posle proglašenja, pred novinare je izašao i laureat, koji je rekao:

- Veoma me je obradovala ova vest. Prva nagrada koju sam dobio bila je sa imenom Ive Andrića, nadam se da nije i poslednja. U međuvremenu, dobio sam još jedno priznanje sa Andrićevim imenom. Do romana "Top je bio vreo", Andrić mi nije bio neposredan uzor u pisanju. Tek posle te knjige, kada su počela poređenja, postao sam svestan da taj roman ne bi mogao da postoji da nije bilo Andrićevog dela. "Ratne igre" pokazuju kako se u ovom našem vremenu tragedije pretvaraju u komedije. Glavni junak, oficir JNA, posle dugog ratovanja je spao na to da učestvuje u ratnim igricama imućnih ljudi.

Andrićeva nagrada biće uručena na svečanosti 10. oktobra.


SUDBINA VEĆA OD ŽIVOTA

U KNjIZI priča "Kao u sobi sa ogledalima" pisac nas upoznaje s malim velikim ljudima, uglavnom marginalcima, i svedoči o njihovim usponima i padovima, o sudbinama koje su ponekad veće i od života i od literature. Knjiga je mozaik ratnih i poratnih epizoda, tragikomičnih i potresnih situacija koje su se s bosanskog ratišta rasule po ovdašnjim prostorima.