DA nema krsta sa njegovim imenom, niko ne bi pomislio da na neuređenoj ledini, obrasloj travom i šibljem, u valjevskom naselju Brđani, počiva jedan od najvećih srpskih slikara, akademik Ljuba Popović! Grad je, naime, planirao da na tom mestu bude Aleja zaslužnih Valjevaca, ili park sa crkvom, ali sve se iskomplikovalo. Žitelji tog dela Brđana smatraju da takvom kompleksu tu nije mesto, zbog blizine osnovne škole i obdaništa, pa se od te ideje - odustalo.

Tako, više od dve godine od kada je preminuo, večno počivalište slavnog majstora kičice i dalje je neuređeno. Gradsko veće je marta prošle godine usvojilo odluku da se raspiše arhitektonsko-urbanistički konkurs za idejno rešenje Memorijalnog parka. Međutim, odbornici Skupštine grada Valjeva odluku nisu podržali, pa je ostalo da se uradi idejno rešenje za uređenje prostora oko groba Ljube Popovića.

- Protivili smo se da se formira Aleja velikana, pa smo Skupštini grada predali peticiju sa stotinak potpisa, da nam izađe u susret i zaustavi gradnju memorijalnog parka - kažu žitelji Mesne zajednice Brđani. - Objekat takve namene uznemiravao bi decu u novoizgrađenoj Osnovnoj školi "Milovan Glišić" i obdaništu "Bubamara", a nije mu mesto pored bazena vode za piće i privatnih kuća koje su u neposrednoj blizini. Smatramo da najlepši vidikovac u Valjevu ne treba da bude groblje, da dečji smeh, graju i radost ne remeti plač...

PROČITAJTE I: JEDNA SLIKA JEDAN DOŽIVLjAJ: Delo Ljube Popovića u galeriji "Dar-Mar"

Ljuba Popović počiva u blizini kuće u kojoj je u Valjevu odrastao i odakle se otisnuo Beograd, potom u Pariz, postavši jedan od najvećih srpskih slikara. Zaslužan je što je u Valjevu osnovana Moderna galerija, koja se ubraja među najbolje kulturne ustanove u Srbiji i okruženju.

- Grad će raspisati konkurs za idejno rešenje prostora oko groba Ljube Popovića - rekao je nedavno gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović. - Dok se to ne završi, Javnom komunalnom preduzeću "Vidrak" naloženo je da oko Ljubinog groba bude ozidana cokla i ceo prostor da se čisti i održava u najboljem mogućem stanju. Nastavićemo razgovore sa Srpskom pravoslavnom crkvom u vezi sa podizanjem novog hrama.


PEKLI I PRASE?!

JAVNO komunalno preduzeće "Vidrak" prostor održava na osnovu činjenice da zemljište pripada gradu. Zvaničnu odluku o tome da je na tom prostoru groblje nisu dobili, te se lokacija tretira kao i svaka druga javna gradska površina. U "Vidraku" su istakli da ne mogu da spreče da na tom mestu neodgovorni bacaju smeće, ili lome klupe, što se dešavalo. Svojevremeno, neko je, čak, u blizini Ljubinog groba navodno pekao i prase!