Aleksandar planski brisan iz pamćenja naroda

Dragana Matović

petak, 22. 06. 2018. u 23:20

Александар плански брисан из памћења народа

Aleksandar Karađorđević svečano ulazi u Beograd 1913. godine

Knjiga "Aleksandar Prvi viteški kralj" Dušana Bapca. Nekada najslavniji srpski vladar, danas je najoklevetaniji Srbin

POSTOJI li ličnost koju je srpski narod za života više voleo i nakon njegovog tragičnog kraja za njim više žalio od kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića? Od nekadašnjeg najslavnijeg srpskog monarha uz cara Dušana i međunarodno najuvažavanijeg srpskog državnika svih vremena, danas je on najoklevetaniji Srbin kome se uz poplavu naknadne pameti, naslage propagande i veoma slabo poznavanje činjenica iz njegovog doba, pripisuje gotovo sva krivica za nedaće jugoslovenskog eksperimenta.

Zašto se to događa, pokušao je da odgovori Dušan Babac, član Krunskog veća Kraljevskog doma Karađorđević u knjizi "Aleksandar Prvi viteški kralj". Luksuzno dvojezično izdanje "Evro buka" izašlo je povodom 130 godina od rođenja Aleksandra Ujedinitelja, što se poklopilo sa stogodišnjicom stvaranja prve zajedničke države južnoslovenskih naroda, kojom je on vladao najpre kao prestolonaslednik a onda kao kralj do ubistva u Marselju 9. oktobra 1934.

- Paradoksalno je da netrpeljivost prema viteškom kralju ujedinjuje hrvatske ekstremiste - ustaše, jugoslovenske revolucionare komuniste, kao i pojedine srpske nacionaliste. Oni u svom pravdaškom zanosu nanovo ubijaju mrtvog kralja, prvu žrtvu međunarodnog fašizma u Evropi - zapaža Babac. - Knjiga ne može da ispravi sve nepravde njemu nanete, ali kroz reči i obilje slika prikazuje viteškog kralja kao čoveka i velikog borca koji je ceo svoj život proveo uz narod i za narod.

Drugorođenog sina kralja Petra Prvog i crnogorske kneginje Zorke Petrović, rođenog u izgnanstvu na Cetinju 1888, istoričari smatraju "najkontroverznijim Srbinom 20. veka", čije se vojne i državne zasluge u Srbiji prećutkuju i tokom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, u kome je bio vrhovni komandant pobedničke srpske vojske.

- Zajedno sa svojim narodom, oslobodio je Kosovo i Metohiju i celu Staru Srbiju, uključujući i nemanjićku Vardarsku Makedoniju, povrativši ih posle viševekovne turske vladavine - navodi Babac. - Sa svojim dedom kraljem Nikolom oslobodio je i Skadar, iz koga su pod snažnim pritiskom velikih sila morali da se povuku.

Prestolonaslednik Aleksandar i Vojvoda Putnik u oslobođenom Skoplju

Oslobodivši srpske zemlje, kralj Aleksandar ujedinio je sve Srbe u jednu državu.

- Ta teritorija bila je veća od Dušanovog carstva - ističe Babac. - U vreme dok je Evropa bila duboko podeljena, na svoju inicijativu formirao je vojne i ekonomske saveze, Malu antantu i Balkanski savez, koji je okupljao Jugoslaviju, Rumuniju, Čehoslovačku, Grčku i Tursku. Održavao je dobre veza sa Francuskom, ali i sa Nemačkom.

Knjigom su obuhvaćeni najvažniji događaji iz kraljevog života - detinjstvo, mladost, školovanje u ruskim vojnim školama, veza sa ruskom carskom porodicom, uloga komandanta i vojskovođe u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, brak sa rumunskom princezom Marijom Hoencolern... Iz nje saznajemo da je kralj Aleksandar bio prvi Srbin koji je leteo avionom, da je bio neimar, privrednik, da je na privatnim putovanjima koristio titulu i dokumenta grofa od Avale...

Kralju Aleksandru se, po Bapčevim rečima, kao najveći greh pripisuje "njegova odluka" o stvaranju Jugoslavije.

- Pritom se zanemaruju činjenice da su pored regenta Aleksandra, sve političke, intelektualne i vojne elite u Srbiji toga vremena bezrezervno zastupale ideju ujedinjenja. Pošto su ih sile "Antante" tretirale kao "neprijateljske teritorije" i zbog mogućnosti da ih zaposedne Italija na osnovu "Londonskog ugovora", Hrvatska i Slovenija su preko svojih predstavnika same tražile spas u ujedinjenju sa Srbijom.

VELIKI I NEUSTRAŠIV

- O tome ko je bio kralj Aleksandar možda najbolje govore njegovi savremenici, koji za razliku od ovog tragičnog junaka, s pravom nastavljaju da uživaju ugled u srpskom narodu - ističe Babac. - Arčibald Rajs je govorio da je imao sreću da poznaje "ovog velikog patriotu, koji je bio u isto vreme veliki mudrac", dok ga je viđao kao vojnika "koji se ni u jednom trenutku nije hteo odvojiti od svoje vojske i delio je sa njom sve patnje, sve bede ili svu slavu". Nikola Tesla ga je video kao "velikog i neustrašivog čoveka, koji je svoj narod vodio kroz krvave bitke" i kao "jednu herojsku ličnost ogromnog ugleda koja je kao Vašington sposobni i neustrašivi general koji je oslobodio svoju zemlju od ugnjetavanja, kao Linkoln mudri i rodoljubivi vođa koji je mučenički postradao".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Jugoslava Pravdic

22.06.2018. 23:29

Kakav viteški kralj, Vitezi su oni mučenici i ratici koji su se borili za njegovu ideju, koja im je nametnuta. Nije on ratovao, Vitez je bila i ostala Milunka Savic.

Констернирано Пиле

22.06.2018. 23:33

Јел забрањивао коришћење српске заставе у Југославији? Јесте! Шта више рећи! И онда се чудимо одакле нам је допао бравар. Један антисрбин наследио другог.

petar

22.06.2018. 23:39

Џаба писање члана Крунског савјета када су историјске чињенице неумољиве. Увукао је Србе у Југославију, форсирао југословенство, у Војску примио најокоријелије србомрзце из Аустроугарске солдатеске. Од тог пелцера процвјетала је каснија Пета колона, која је у Априлском рату 1941 године разбила Државу. Од тих старјешина и војника израсле су најокоријелије усташе. Све што му се приписује као позитивно је ништа према кардиналним грешкама које је починио.

Nenad

22.06.2018. 23:40

Kralj Aleksandar je upropastio Srbiju i njene interese,covek koji je radio za inerese Slovenaca,Hrvata... a najmanje za Srbiju

Posmatrac iz Nemacke

22.06.2018. 23:41

Koji "ujedinitelj"? On, a sa njim i Nikola Pašić i nekoliko drugih, danas bi ih nazvali "politikanata" su bili najveći unesrećitelji Srba i Srbije! Čak i pored protivljenja tzv. "velikih sila" ugurao je Srbe u neprirodnu,i pogubnu zajednicu sa Hrvatima i Slovencima.Bilo je to ravno veleizdaji.Umesto da mu za to vešanjem presude Srbi, učinili su to oni kojima je poklonio sve što su Srbi osvojili u ratu- teritorije,državnost i skoro celu jadransku obalu a Srbima bedu.To potesća na trku danas u EU

babac aha

22.06.2018. 23:44

mogu ovi sad da placaju svakojake da pisu knjige i mjenjaju istoriju kako god hoce,taj kralj nam je unazadio sve nase zivote ne u njegovo vrjeme vladavine ,nego mi se jos ne mozemo da sastavimo zbog njegovih odluka.Pobjednik u prvom svjetskom ratu ,umjesto da tu srbiji napacenu,unakazenu ,izmizdenu,desetkovanu ,vaskrsne ,on hoce da bude kralj jugoslavije.pa ovi njegovi sadasnji naalednici koliko gid bili bogati i placali koje kakve da mjenjaju u njihovim knjigama istoriju nikad nece uspjeti

Sima

23.06.2018. 00:01

Издао је херојску србску војску, Србе и Србију. Непријатељима србског народа је дао све, на нашу штету. Од њих је у Марсеју добио како је и заслужио. Шта више рећи!

Moj Svet

23.06.2018. 00:54

Sud istorije vec postoji, a ustase su vec njemu presudile. on poceo, tito nastavio.... jedina zalost je sto je on bio Srbin a tito nije

Nenad

23.06.2018. 01:13

тај масон нас је упропастио тотално,правио југославијју уместо да Србе окупи у Србској држави као победнике из Првог Св рата..ти исти које нам је ставио на врат су му и пресудили..Ето то је тај дични ,,ујединитељ,,..

Н.М

23.06.2018. 01:22

Нисам био савременик тог времена нити сам имао приступ архивама сем школских уџбеника и литература из књига и интернета, ал прочитајте књигу од брата Њ.К.В Александра, Ђорђа Карађорђевића : ,,Истина о моме животу", моје мишљење, ако могу себи да дам за права да особа која изда рођеног брата и свој народ, због неке идеје која није била у интересу нашем прецима који су давали животе за ову државу је да таква особа не заслужује да се у историји, а поготво нашој карактерише као први"Витешки краљ" НМ

Анти Антифа

23.06.2018. 06:22

Ради се о индоктринираном масону а масонерија је највећи непријатељ нашег народа.

Jagodinac

23.06.2018. 07:07

Da dodam da je Kralj Aleksandar 1918 u vojsku Kraljevine SHS preveo veliki broj oficira Hrvata, Slovenaca i Muslimana koji su ratovali protiv Srba i da su tim oficirima priznati chinovi iz AU vojske da su tako oni postali stareshine Srpskim oficirima koji su ih razbili na Ceru, Kolubari, i svuda gde su se sreli. Karadjordjevici su bili najvece zlo koje je zadesilo Srbiju i Srbe.

Трајко

23.06.2018. 07:32

Верујем да је био истински патриота и да је све радио са истински добрим намерама, али примити своје дојучерашње непријатеље и чак им ппвећати чин је лудило. Једноставно. Југославија је лоша и испоставило се погубна одлука по нас!

kataklinger

24.06.2018. 00:17

@Koliko me pamet služi - da nije bilo Aleksandra ne bi bilo ni Broza, ni Milosevica, ni Tudjmana, a ni svih ovih danas.

Maks

23.06.2018. 08:10

....pogazio je sve Srpske zrtve ,nagradio koljace ...sta ? Odreko se ratne stete , da bi ih zastitio i na kraju ti isti su ga i ubili...svesno se odrekao Srbije zarad nekog projekta koji je unapred bio osudjen na propast...sujetan vladar u nasoj tuznoj istoriji koji nam je ispisao racun koji nazalost jos placamo ...

Paranoid

23.06.2018. 12:05

Generalno, Srbija bi bila snažnija da su Obrenovići ostali na vlasti, sa nekim ko bi bio u stanju da nastavi sa idejama kneza Mihajla...

kataklinger

24.06.2018. 00:13

@Paranoid - Karadjordjevici su posle turaka najvecu stetu naneli nasem narodu, a statisticki, po broju zrtava proizaslih iz svih tih ratova koje su oni vodili ili prouzrokovali verovatno i vecu.

kataklinger

24.06.2018. 00:08

njegov eksperiment je kostao nekoliko miliona mrtvih i ranjenih u prethodnom veku i to ne samo nas, vec i bivsu nam bracu, plus to sto je zahvaljujuci njegovoj "mudroj i dobroj" vladavini dosao "komunizam", a iz njega proizaslo sve i svasta... mozda on to nije ucinio namerno... mozda nije bas najbolje kapirao... a mozda je samo bio gramziv i glup. a paradoksalno je da na kraju krajeva, ubili ga nismo mi, koji smo imali razloga, vec oni koje je od porazenih proizveo u pobednike.

Miloš

23.07.2018. 01:28

Nemoralni izdajnik srpskog naroda kako je Srbe unakazio. Takao je bedno i jadno prošao od onih koje je gurao u prvi plan. Zbog njegovog zla nad srpskim narodom tako loše prolaze svi njegovi potomci.