Desanka Ani Ristović

Jl. Banjanin

16. 05. 2018. u 06:15

Zadužbina velike pesnikinje dodelila priznanje za ukupan doprinos poeziji

Десанка Ани Ристовић

LAUREAT Ana Ristović Foto Z. Jovanović

KNJIŽEVNA nagrada "Desanka Maksimović", koju dodeljuje njena zadužbina za ukupan doprinos srpskoj poeziji, pripala je ove godine pesnikinji Ani Ristović. Najmlađoj dobitnici do sada, priznanje će biti uručeno već danas u Desankinoj rodnoj kući u Brankovini.

- Ova nagrada mi baš znači zbog toga što je, ako ne računamo nagradu "Milica Stojadinović Srpkinja", jedina koja nosi ime naše najveće pesnikinje. I zbog toga mi je srce puno - kaže, za "Novosti", Ristovićeva. - Veoma je malo naših pesnikinja koje dobijaju nagrade, ako se ne varam, četvrta sam koja dobija "Desanku Maksimović" pored Radmile Lazić, Mirjane Stefanović i Tanje Kragujević. I zbog toga se posebno radujem. Doživljavam ovo i kao veliku odgovornost jer ako vam neko oda ovakvo priznanje, onda morate da budete ravni zadatku.

Ristovićeva objašnjava da poeziju Desanke Maksimović doživljava kao svevremenu odu jednostavnosti stiha i izbrušenoj misli, u čijim pesmama je prisutan vitalizam i optimističan odnos prema svetu i prirodi, ali i svest o prolaznosti svega.

- Poeziju Ane Ristović obeležava paradoks, ironija, autoironija, metapoetičnost, subjektivnost, ispitivanje odnosa tela i teksta, intimnosti. To je književnost na rubu opstanka kulture, društva i sveta. Ristovićeva je najbliža Desanki u delikatnosti izraza, intimnosti žene i dubokoj misaonosti - navodi se u obrazloženju koje je pročitala predsednica žirija Svetlana Šeatović.


KRUŠEVAC

TRADICIONALNO pesničko okupljanje "Pod Desankinim šeširom" održaće se večeras u 20 sati u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac. Obeležavanje 120. godišnjice od rođenja Desanke Maksimović okupiće oko 20 autora koji su u proteklih 18 godina učestvovali u ovoj manifestaciji.S. B.


ZBORNIK O MOŠI ODALOVIĆU

ZADUŽBINA "Desanka Maksimović" predstavila je u utorak u Narodnoj biblioteci i zbornik radova "Poezija Moša Odalovića", posvećen književnom delu pesnika koji je dobio nagradu za 2016. godinu. Takođe je predstavljen i izbor pesama "Otmeno a crno" prošlogodišnjeg laureata Milana Nenadića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

TWIGGY-LOZNICA

16.05.2018. 08:43

IMPRESIVNO, gospođice BANJANIN...!!! ISKRENE čestitke na promociji AUTENTIČNE literarne i misaone gromade...!!! Pozdrav !!! Twiggy Loznica P.S. UMETNOST je ESENCIJA života...!!!