Zahvalnost princu poezije (FOTO)

D. Bt.

05. 04. 2018. u 21:45

Bareljef sa likom Jovana Dučića u četvrtak svečano otkriven u prostorijama Udruženja književnika Srbije

Захвалност принцу поезије (ФОТО)

Otkrivanje bareljefa sa likom Jovana Dučića Foto V. Danilov

U Udruženju književnika Srbije u četvrtak je otkriven bareljef sa likom Jovana Dučića (rad vajara Milorada Vukanovića Mišela), povodom 75 godina od smrti pesnika. Na ovaj način "princu poezije" zajednički su se odužili UKS, grad Trebinje i Udruženje Trebinjaca u Beogradu, koji su priredili i prigodan program.

PROČITAJTE JOŠ: Šta bi Trebinje da nije bilo Dučića

Besedeći o književnom velikanu, Radomir Andrić, predsednik UKS je, rekao:

- Danas, kada govorimo o Jovanu Dučiću u kontekstu razvoja moderne srpske poezije, nesumnjivo se slažemo sa stavom da je ovaj pesnik imao "vlastitu viziju sveta" i da je svoju poeziju, zahvaljujući nadasve umetničkoj snazi, uzdigao do metafizičkih visina. NJegove najbolje pesme podređene su suštastvu ljubavi i opčinjenosti lepotom, u neprestanom traganju za duhovnim zasladima, u rečima koje otkrivaju iskonske veze prirode i čoveka, izvore svetlosti i bezmernog tajnopisa u večnom nadvladavanju zebnje od trošnosti kazanog. Dučićevo književno delo je sam spomenik u nama i u svim posvećenicima autentične pesničke reči.

Bareljef su otvorili pesnik Adam Puslojić, koji je pročitao sonet posvećen Dučiću, i Dragoslav Banjak, predsednik Skupštine grada Trebinja, koji je rekao:

- Današnjem događaju raduje se i Trebinje, jer ono, velikog Duku, smatra svojim duhovnim ocem i svojim prvim građaninom, a članove Udruženja književnika Srbije njegovom brojnom i velikom porodicom.

Tako se Dučić pridružio piscima čiji su bareljefi ranije postavljeni, a uskoro će biti otkriveno i obeležje u čast Milana Rakića.

MUZIKA I STIHOVI

U UMETNIČKOM programu su učestvovali Jasmina Trumbetaš, prvakinja Beogradske opere, uz klavirsku pratnju Nevene Živković, Katarina Gojković, etno-pevač, i dramski umetnici Biljana Đurović i Nebojša Kundačina, koji su kazivali Dučićeve stihove.

Bareljef sa likom Jovana Dučića

Radomir Andrić, Adam Puslojić i Dragoslav BanjakPratite nas i putem iOS i android aplikacije