DANAŠNjE dobitnike Vukove nagrade, pre svega, povezuje posvećenost kulturi, njenom kreiranju i izučavanju. Verujem da svi delimo uverenje da kultura nije samo procenat u budžetu ili posao sa osmočasovnim radnim vremenom, već rezultat posvećenog delovanja i davanja, nesebičnog truda i kreativnosti. Takođe, kultura je temelj nacionalnog identiteta koja nas definiše i čini posebnim u širem evropskom kontekstu. Znamenito priznanje primamo s ponosom i srećom što je naš rad uočen kao dostojan onoga što su naši prethodnici utemeljili, stvorili i izgradili.

Ovako je u utorak u ime dobitnika Vukove nagrade zahvalila dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerija Matice srpske na svečanosti u Predsedništvu Srbije. Pored Galerije Matice srpske, Izuzetnu Vukovu nagradu dobili su prizrenska Bogoslovija svetih Kirila i Metodija i operska diva Milka Stojanović. Ministar kulture Vladan Vukosavljević je pozdravio mnogobrojne umetnike i kulturne poslenike, koje je okupio ovaj događaj i govorio o značaju čuvanja srpskog jezika i dela Vuka Karadžića.

Pročitajte još - ČUVARI JEZIKA: Obeležene tri decenije rada Vukove zadužbine

- Vuk se bavio raznim oblastima kulture, obrazovanja i nauke, i jedna je od retkih ličnosti koje su svoja, toliko raznorodna dela, ugradile u temelje nacionalne kulture. Zato i naša nagrada ide u ruke stvaralaca iz raznih oblasti umetnosti, nauke i obrazovanja, kulturnih pregalaca i zadužbinara - rekao je Živorad Ajdačić, generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, koja već 54. put dodeljuje Vukove nagrade za izuzetan doprinos našoj kulturi.

Vukova nagrada uručena je dirigentu Dejanu Saviću, upravniku Narodnog pozorišta, slikarima Draganu Bartuli i Borivoju Popržanu, književniku Joviši M. Slavkoviću, muzičkim umetnicima Draganu Draškoviću i Nikoli Gogiću. Ovo priznanje su dobili i Dečji kulturni centar Beograd, novinar Branko Stanković, privrednik i mecena Branislav Baćović i kulturni poslenik Dragan Kojić.


PODRŠKA OPSTANKU NA KiM

- IZUZETNA Vukova nagrada veliko je ohrabrenje za profesore i učenike Bogoslovije u Prizrenu, ali i za sve nas koji smo ostali na Kosovu i Metohiji, da istrajemo u svemu onome što su naši prethodnici radili i održali do današnjih dana - rekao je vladika Teodosije za naš list. - Iako mi možda danas prinosimo najveću žrtvu našim životom i opstankom u Prizrenu i na KiM, ova nagrada pokazuje da nismo sami i da imamo podršku u tim naporima.