Pesme naše sudbine iz pera Ljubomira Simovića

M. A. K.

05. 12. 2017. u 21:26

Песмe наше судбине из пера Љубомира Симовића

Popović, Vuksanović, Simović, Mikić i Kostić, Foto P. Mitić

U svečanoj sali SANU predstavljen izbor iz opusa Ljubomira Simovića. Mikić: Od detalja do suštinskog izraza čovekovog položaja u svetu

MUDROST i ljudskost, kao dve važne karakteristike poezije Ljubomira Simovića, izdvojio je Vladimir Kostić, predsednik SANU, otvarajući skup posvećen knjizi o našem pesniku, dramskom piscu i esejisti, koju je za antologijsku ediciju "Deset vekova srpske književnosti", Izdavačkog centra Matice srpske, priredio Bogdan A. Popović.

Pročitajte još: "Šansa" čeka Vaska Popu

- Pesnički se probijajući kroz naslage obmane i hipokrizije civilizacije koja ga okružuje, Simović odbacuje poeziju kao muziku kraljeva, prepušta je malom čoveku, zgurenom kraj usputne drumske kafane, da antropološki nedvosmisleno definiše nenaklonjen prostor egzistencije, u kom za njega, tog malog čoveka, ima malo mesta - istakao je Kostić, u utorak u svečanoj sali SANU. - Lokalni mirisi i ukusi ne ograničavaju domete Simovićeve poezije, dovoljno je pogledati spisak jezika na koje je prevođen.

Pročitajte još: Šarm kratkih priča

Prema rečima profesora Radivoja Mikića, priređivač Bogdan A. Popović je u knjigu iz ove ambiciozne antologije, uz poeziju, uvrstio i dramu "Putujuće pozorište Šopalović" i dva eseja o poeziji i jedan o likovnoj umetnosti.

- Iz koje god perspektive da bacimo pogled na poeziju Ljubomira Simovića, nikako ne možemo da mimoiđemo utisak da je reč o pesniku veoma širokog tematskog raspona - naglasio je Mikić. - Moglo bi se reći da je Simović jedan od naših retkih pesnika koji su umeli da prilaze onom što je naoko sitno, tobože nevažan detalj i da od toga prave nešto istinski dramatično i suštinski izraz čovekovog položaja u svetu i životu.

DECENIJSKI UČINAK DOMAĆIN tribine, urednik edicije "Deset vekova srpske književnosti", direktor i glavni urednik Izdavačkog centra Matice srpske akademik Miro Vuksanović rezimirao je desetogodišnji učinak ovog izdavačkog poduhvata. Prema njegovim rečima u ediciji su dosad objavljena 82 naslova, a mimo nje još 19 knjiga.

Priređivač Bogdan A. Popović objasnio je načela kojima se vodio, birajući šta će izdvojiti iz Simovićevog bogatog opusa, posebno se osvrćući na to da je i sam pesnik često svoje zbirke zbrajao u trilogije.

- Težnja modernih pesnika je da obnove jednu "nemodernu" formu, danas prisutnu u mnogim evropskim književnostima, kroz višedelne lirsko-epske poeme, nalik transformisanoj i modernizovanoj epskoj poeziji - rekao je Popović. - U njima pesnici, poput Simovića, pesnici najvećeg formata, zbrajaju svoja pesnička iskustva, uspevaju da proniknu u sudbinu naroda i totalitet života.

Ističući da mu je velika čast što se našao među imenima koja su sabrana u jednoj ovakvoj antologijskoj ediciji, Simović je dodao:

- Zadovoljstvo je kada u ruke dobijete knjigu koju je sa toliko znanja i razumevanja priredio Popović. Meni samo ostaje da pročitam jedan mali izbor pesama iz ove knjige - rekao je Simović, započinjući svoj izbor pesmom "Pitalice pred slikama Mladena Srbinovića". Čitanje stihova završio je sa "Deset obraćanja Bogorodici Trojeručici".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije