Srpskoj solo pesmi u čast

J. P.

18. 11. 2016. u 13:00

Српској соло песми у част
Tenor Slavko Nikolić, direktor takmičenja u Mladenovcu, čiji je cilj negovanje srpske umetničke solo pesme i očuvanje naše kulturne baštine

U MLADENOVCU, gradu srpskog pesnika Milorada Petrovića Seljančice, 19. i 20. novembra će se održati šesto takmičenje “Srpska solo pesma”, u organizaciji operskog pevača Slavka Nikolića. Cilj ovog takmičenja, koje će u Osnovnoj školi “Stevan Hristić” okupiti učenike i studente muzičkih škola i fakulteta, jeste negovanje srpske umetničke solo pesme i očuvanje naše kulturne baštine.

- Na takmičenju učestvuju učenici iz 30 muzičkih škola i studenti sa akademija u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu - otkriva Nikolić za “Novosti”. - Važno je napomenuti i to da se ovaj događaj održava baš u rodnom gradu čuvenog srpskog pesnika Milorada Petrovića Seljančice, koji je ostavio oko 300 pesama, objavljenih u dve zbirke u izdanju “Matice srpske”. Samo neke od njegovih kompozicija su “Igrale se delije”, “Jesen stiže dunjo moja”, “Ivanova korita”... I dan-danas neki kompozitori koriste Petrovićeve stihove.

Veliku pomoć u organizaciji “Srpske solo pesme” Nikolić ima od direktorke škole “Stevan Hristić”, Nade Torbice Đokić, ali, nažalost, podrška grada je i ovoga puta izostala.

- Takmičenje koje ima prostora za uvođenje novih kategorija, kao što su etno i narodna pesma, može postati brend grada Mladenovca - tvrdi Slavko. - Veoma je važno predstavljati prave vrednosti, u vremenima kada su one skrajnute iz javnosti.

Svi zainteresovani građani i zaljubljenici u tradicionalnu srpsku muziku, za vikend mogu besplatno da uživaju u interpretacijama đaka i studenata, koji će izvoditi numere srpskih kompozitora, u zavisnosti od nivoa muzičkog obrazovanja - od jednostavnijih kompozicija do operskih arija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije