STRAVIČNA ŽIVOTNA PRIČA Miše Janketića: Molio je da mu ne kažu gde žive sinovi čoveka koji mu je ubio majku

Novosti online

28. 08. 2016. u 14:34

СТРАВИЧНА ЖИВОТНА ПРИЧА Мише Јанкетића: Молио је да му не кажу где живе синови човека који му је убио мајку

Miša Janketić

Miša Janketić, jedan od velikana srpskog glumišta, ne priča često o svom životu. U svojoj potresnoj ispovesti ispričao kako je ostao bez oba roditelja i jako mlad postao staratelj svojoj sestri Mileni
Miša Janketić, jedan od velikana srpskog glumišta, ne priča često o svom životu. Ipak, sad već daleke 1973. za Yugopapir je u svojoj potresnoj ispovesti ispričao kako je ostao bez oba roditelja i jako mlad postao staratelj svojoj sestri Mileni, ali i šta je uradio kad je godinama kasnije saznao da sinovi ubice njegove majke žive u komšiluku.

"Sećam se dobro tog dana 1943. godine. Kolona naših je izlazila iz Pljevalja. Kolona partizana. Išli smo za njom. Ispraćali je. A kad smo žurili uz brdo, ka kući Đenisijevića, u kojoj smo stanovali, na drugoj strani, u Pljevlja je ulazila kolona Nemaca.

I danas ih vidim na motociklima. Vidim njihove šlemove. I mašinke. I čizme.

Moj otac, Radomir, bio je u partizanima. Bio je komandant bataljona.

Majku su bili uhvatili četnici, i u Kolašinu osudili je na 21 godinu robije.

Milenu i mene čuvala je strina, pa nas je jednog dana uhvatila za ruke i odvela u Kolašin. Pravo pred čuvenog Pavla Đurišića, i rekla: “Evo ti, vojvodo, ovo dvoje dece Radomirovo. Ti si ih ostavio bez majke, pa ih ti čuvaj!”

Posle su majku pustili iz zatvora. Odvela nas je u Pljevlja. Radila je na pošti. I tog dana kad smo ispraćali kolonu partizana i dočekivali kolonu Nemaca, majka je od naših dobila zadatak da ostane, da i dalje radi na pošti. Iako za Nemce... jer će naši opet doći.

Jednoga dana ispratili smo i kolonu Nemaca. Sa druge strane u grad je ušla kolona četnika.

Moja majka Milica radila je i dalje na pošti. Sada za četnike.

Ubrzo su počeli da je pozivaju u komandu. Prepoznao ju je četnički glavar, pop Maca. Nekada su zajedno išli u gimnaziju.

Pop Maca je u Pljevljima pronašao još nekoliko partizanskih žena. I one su morale da odlaze u komandu.

Jednom kada se spremala da ide na saslušanje, majka mi reče:­ “Cile, mene će da ubiju. Milenu ostavljam tebi u amanet. Ti da je čuvaš i štitiš. Ti si muška glava. Ne daj je nikome, nemoj neko zlo da joj učini”.

Nije se više vratila moja majka Milica.

Zaludu smo Milena i ja išli u komandu i molili da ne ubiju našu majku.

Jedne noći, u Ševarima, ubio ju je pop Maca. Sa drugim partizanskim ženama. Njih devet.

Dugo posle tog događaja, ovde u Beogradu, u gimnaziji, reče nam razredna da uzmemo po list hartije. Izdiktirala nam je poziv za roditeljski sastanak. Trebalo je sutradan da ga vratimo sa potpisom roditelja.

Ja sam odmah potpisao poziv i pružio ga razrednoj.

“Ne ti, nego otac da potpiše”, podviknula mi je razredna.

“Ja nemam oca” ­ rekao sam.

“Pa, nek ti potpiše majka”, rekla je nešto mirnije.

“Ja nemam ni majku”, ­ odgovorio sam.

Posle me je odvela u zbornicu i dugo mi se izvinjavala.

A ja je nisam ni za šta ni krivio.

Tada je i saznala čije sam ja dete. Tada sam ja saznao da je ona školska drugarica moje majke.

– Ti znaš ko ti je ubio majku? – upitala me je u jednom trenutku.

– Znam – odgovorio sam.

– Ti znaš da su živi njegovi sinovi?

– Da.

– Znaš da žive ovde u Beogradu?

I to sam znao. “Oni stanuju u mojoj ulici, u… ”

– Ne! – vrisnuo sam i pružio ruku da razrednoj zapušim usta. ­ – Ne, nemojte to da mi kažete. Neću da znam gde stanuju!"


(Izvor: 24sata.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (33)

Lubenica

28.08.2016. 15:51

A vi i dalje veličajte četnike...Obojica mojih dedova su bili u partizanima borili se protiv fasizma za slobodu svoje zemlje,za moju slobodu.Ponosam sam na njih.Moju babu su takodje cetnici proganjali i trazili da je ubiju zato sto se njen muz borio za svoju zemlju.

Nele

28.08.2016. 16:27

@ Lubenica - E vidiš,kod mene je bilo obrnuto.Deda je bio u četnicima a babu i njenu decu su maltretirali i partizani i Nemci kada nalete,mada je uvek govorila da Nemci samo pokupe šta ima po selu a partizani pored toga tuku,zlostavljaju,a nekoga i streljaju.Deda se borio sa verom u Boga i srpstvo jer su partizani branili da se ide u crkvu i da se pominje srpstvo uopšte.Tukli su popove a narodu ispirali mozak partijom i komunizmom.Ako je taj komunizam valjao,zašto su sve komunističke zemlje bile teška beda?

ДИЊА

28.08.2016. 17:25

@ Lubenica - Лубенице, мој деда и отац су били партизани. Међутим било је људи партизана који су чинили ВЕЛИКА злодела као што је било и четника великих злочинаца. Лоших је било и биће. Зато, лубенице не мисли да си само ти слатка или горка, кад постоји и диња. Поента је да нису СВИ у покрету (партизани и четници) били лоши, као што су наше несрећне и јадне комшије.

Деки

28.08.2016. 19:13

@ Lubenica - Да је више Срба (људи уопште) попут "Диње", овај свет би био много пријатније место за живот, а Србин би Србину био брат, највећи и најважнији!

prijatelj

29.08.2016. 08:38

@ Lubenica - Nele,sve komunisticke zemlje su bile teska beda jer zapad se uvek zdusno upinjao da urusi sve sto je mirisalo na komunizam. To je za imperijalisticke sile bila nocna mora . Drugo , ljudska sitna dusa nasa. Uvek imamo one koji bolje rade za tudjina nego za svoju zemlju.

naranca

29.08.2016. 12:53

@ Lubenica - @dinja Niko I ne kaze a su svi bili losi/dobri.Samo se gleda procenat %.A procenat dobrih preteze za partizane.

Деки

28.08.2016. 16:16

Веома потресна, ратна прича. Молим Новости да буду непристрасни и коректни, па да објаве још једну ратну причу из околине Крушевца, где је малолетно дете свирепо страдало од руку партизана, само зато што му је отац био четник, а којег су безуспешно ти исти партизани покушавали да ухвате. Село се зове Бован, а тамошњи људи и дан данас избегавају ту тему!

Nelka

17.12.2017. 11:41

@Деки - Ma nemoj tako,partizani čobani su bili gospoda a školovana Kraljeva vojska divljaci.

D.P.

28.08.2016. 16:22

Otac mi nije nikada bio komunista ali je bio partizan od 1942. i nikada se nije mešao u politiku. Samo mi je jednom rekao da su četnici bili ološ!

Smrt ili sloboda

17.12.2017. 11:39

@D.P. - A moj deda eto pričao obrnuto i posle golgote na Golom Otoku!Pozdrav iz Loznice,prvog oslobođenog grada u Evropi od fašističke okupacije!Oslobodili su ga četnici 31 avgusta 1941 godine sa četničkim komandantom potpukovnikom Kraljeve vojske Veselinom Misitom koji je tu i poginuo.

petar III

21.07.2018. 16:42

@D.P. - Nije tacno ! Necu da napisem da lazes, ali cinjenice ne govore u prilog tvojoj tvrdnji.

Утеривач

28.08.2016. 17:23

Ма није тај поп био злочинац , само "антикомуниста" данас "зрео" за рехабилитацију! Ужас!

naranca

29.08.2016. 12:33

@Утеривач - @uterivac Ma bio je ''umerena opozicija'' kao ISIS.

Moravac

28.08.2016. 17:45

Ja znam za jednu vrlo sličnu, pa čak i goru priču od ove ali su strane bile dijametralno suprotne.

Утеривач

28.08.2016. 20:46

@Moravac - И уколико је то истина (а било је злочина на свим странама) , јел` то оправдава наведени злочин?

petar III

21.07.2018. 16:41

@Moravac - Da jesu slicne, ali nisu iste: cetnici su ubijali za sebe i za naciste, a partizani su ubijali nacisticke saradnike.

Павле

28.08.2016. 18:59

И ја знам једну причу.. Али потпуно супротну.. Да видите шта су партизани урадили са породицом мог оца.. Који је истина био у четницима... Ово су све страхоте братоубилаштва.. Не поновило се никад више !

lili

28.08.2016. 22:17

Biće da su na Balkanu svi ratovi građanski zato je teško prebrojati žrtve jer se mi poubijamo više međusobno nego što nas ubija okupator . Najviše poubijamo međusobno žene,decu,starce, nemoćne u kućama ,na pragu .U borbama manje pogine , zato su tačne priče da se na Balkanu ide u rat da se spase život .A ratovi su primitivni, divlji bez cilja i ikakvog smisla ,da poravnavamo račune? Pa to su krvne osvete ! Da uzmemo ovu ili onu teritoriju, crkvu,brdo ili grad?A ko će tamo da živi?

naranca

29.08.2016. 23:33

@lili - ma nisu to ratovi to su uverljive krvave predstave da se zadovolje trenutni gostujuci'' kriticari''=okupatori a I da bi preziveo neko od nasih'' glumaca''=narod.

Питање

29.08.2016. 01:32

Реципрочно од немачког окупатора, који је за једног од комуниста убијеног свог војника стрељао 100 недужних Срба, најмање је исто толико спашено Срба физички уништеном само једном комунистичком борцу.Шта је онда било погрешно у њиховом прогону?

naranca

29.08.2016. 12:40

@Питање - @pitanjePa skoro nista...... E a da su se svi (a Bogami I jesu skoro svi) tako ponasali u okupirnoj EU,danas bi u svakom vecem gradu imali Hitlerov mauzolej.A Lovcen bi bio lovacka kucica za penzionisane ss oficire .Crnogoraca normalno ne bi bilo.Sta je pogresno?

naranca

29.08.2016. 15:17

Sad mi je jasno zasto je Misa veliki umetnik!Zato sto je pre svega veliki covek.Ovakvo hriscansko oprastanje je odlika samo giganata ljudskog roda.Bog te blagoslovio Miso.

muka mi je od veličanja četnika zadnjih godina - kao sve izmislili komunjare

30.08.2016. 00:31

Ajde sad četnici, da čijem ono - neka su ih ubili bili su partizani - legitimne mete.

Нека буде што бити не може

15.05.2019. 13:37

У братоубилачком рату победник је у