Obnova Golupca džaba na popravnom ispitu?

M. KRALj - D. MATOVIĆ

02. 07. 2016. u 19:32

Autor projekta Marija Jovin tvrdi da srednjovekovna tvrđava neće biti završena ni u novom roku. Izvođaču isplaćeno 30 odsto novca, a uradio tri odsto posla

Обнова Голупца џаба на поправном испиту?

Tražena smena konzervatorskog nadzora jer nije dozvoljavao izvođaču da radi sa cementom

ROK za završetak svih radova na tvrđavi Golubac, sa poslednjeg dana juna produžen je na 22. jul, ali to nije bilo dovoljno da se nadoknade zaostali radovi. Pre nekoliko dana potpisan je memorandum o saradnji kojim je sprečeno da se blokiraju finansijska ulaganja fonda EU i sav novac vrati ulagačima. Tako će radovi vredni 6,6 miliona evra biti nastavljeni u narednih godinu i po, a EU će obezbediti dodatna sredstva za nastavak gradnje, ali iz drugih izvora. Zbog kašnjenja, oko milion evra vraćeno je u fond IPA.

Arhitekta i autor projekta obnove Marija Jovin već mesecima je upozoravala na ozbiljna kašnjenja i kršenja ugovora, a za "Novosti" poručuje da je i novi memorandum štetan jer je potpisan sa istim izvođačem.

- "Ornamentu" je već isplaćeno 30 odsto novca, a uradio je samo tri procenta posla. Sa dva postavljena krova, zupcima na jednoj kuli i zupcima na jednom kratkom zidu urađeno je manje od petine posla, a od infrastrukture nije urađeno baš ništa - tvrdi Marija Jovin. - A koliko je plaćeno? Samo avans iznosi dvadeset posto. Oni koji su zamislili ovu "šemu" na tvrđavi sada su u problemu kako opravdati isplate. Zato sada Austrijska razvojna agencija (ADA), koja je traljavo vodila posao, mora da vrati tih 800.000 evra na gradilište, kako bi se izvelo bar ono što je već isplaćeno.

Nedugo posle početka radova, Jovinova je upozoravala na to da posao neće biti završen zbog nestručnosti izvođača.

- Ubrzo sam shvatila da se ne radi samo o nesposobnosti izvođača, već da je reč o organizovanom nastupanju stručnog nadzora, koji obavlja firma "Safež", i "Ornamenta", uz puno znanje ADA iz Beča, koji ih je i angažovao.

OSTALI BEZ VODE JOVINOVA tvrdi da finansijeri nisu smeli da se mešaju u projekat, ali su to radili, ne konsultujući projektante: - Odlučili su da premeste rezervoar za vodu s lokacije na kojoj je predviđen urbanističkim planom, projektom i građevinskom dozvolom, na potpuno drugu parcelu u Nacionalnom parku, navodeći tako izvođača na divlju gradnju. Građevinski inspektor je zabranio radove i rezultat ove akcije je da sada čitav kompleks nema vode. Tako ni završeni Vizitorski centar ne može da dobije upotrebnu dozvolu.

Naša sagovornica tvrdi da su učesnici u realizaciji ovog posla na sve načine pokušali da je sklone kao projektanta, kako bi mogli samovoljno da menjaju projekat, radi bržeg izvlačenja para od donacije, sa što manje ulaganja rada i materijala.

- Kad je zasmetao konzervatorski nadzor, investitor Iskra Maksimović, direktor JP "Golubački grad", i Klaus Kaper, direktor ADA, otišli su u Republički zavod za zaštitu spomenika kulture s pismom na kome je bio pečat austrijske ambasade i tražili smenu konzervatorskog nadzora koji nije dozvoljavao izvođaču da radi sa cementom - kaže Jovinova. - Tako su ponizili republičku instituciju zaštite u obavljanju njenog posla, jer Unesko zabranjuje upotrebu cementa na srednjovekovnim objektima.

Jovinova podseća na to da je "Ornament" prekršio sve moguće odredbe u ugovoru: nije imao ugovoren broj radnika, ni stručnu radnu snagu, opremu i dizalice, kršio je ugovorenu dinamiku i drastično kasnio.

- Umesto kaznenih penala za izvođača, stručni nadzor i gospođa Maksimović su se na sve načine trudili da opravdaju takvo ponašanje. Tvrdili su da nije urađeno geodetsko snimanje - a urađena su dva. Žalili su se na intenzivan saobraćaj kroz tvrđavu, da je zimi hladno a leti toplo - priča autorka projekta. - Došli smo u situaciju da investitor napada projektanta, a brani nesposobnog i neodgovornog izvođača. I za nastavak radova angažovan je isti izvođač i verovatno će imati isti rezultat.

PROTIVNO ZAKONU

OD samog početka radova, kao glavni kamen spoticanja spominje se "nedostajuća tehnička dokumentacija za tvrđavu".

- Projekat je prošao višestruke kontrole pre realizacije, čak i od onih koji ga sada napadaju. Potpisali su ga i investitor i izvođač, i sa njim se saglasili. Jer, kako bi izvođač dao cene?! Ali problem je u tome što sada ne mogu da se opravdaju već isplaćene pare izvođaču. Ako se projekat menja bez saglasnosti autora, samo da bi se povećale količine i opravdale dosadašnje isplate, to se radi protivno zakonu i građevinskoj dozvoli. Uostalom, zaštitila sam ga kao autorsko delo u Zavodu za intelektualnu svojinu - kaže Marija Jovin.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

mirjana

02.07.2016. 21:07

Uzas! Projektant i autor je potpuno u pravu, ne sme se dozvoliti ovakvo bezakonje. Svaka cast arh.Jovin, umesto da dobijemo uzornu restauraciju starog grada Golupca dobijamo medjunarodno domaci hostapleraj. Sta tu radi ministarstvo kulture?

insajder

03.07.2016. 13:40

@mirjana - ministarstvo kulture? pomocnica ministra kulture, trazila je smenu dva clana skupstine preduzeca golubacki grad, jer su postavili pitanje i trazili da se ispita zasto nije zavrsena obnova tvrdjave kad su sve pare obezbedjene. draga mirjana, to je sve jedna velika hobotnica, jer su i velike pare u igri. stari grad golubac je imao nesrecu da je samo bio lopovima na putu.

Јовица

08.10.2016. 13:11

Та иста госпођа Јовин је, у сарадњи са г. Темеринским, упропастила налазиште Лепенски Вир са оним најружнијим пројектом, икад виђеним, на Дунаву! Погледајте и уверите се. Изгледа као нека јевтина фабрика ауто-делова, која нема никакве веза са окружењем.