Vladislava Vojnović: Hrabri i u nemoći

Ana POPADIĆ

22. 01. 2016. u 16:13

Владислава Војновић: Храбри и у немоћи

Gorica Popović kao Stojanka

Pisac i scenarista Vladislava Vojnović o novom filmu "Kozje uši": I kad smo na rubu egzistencije, ne znači da smo etička "socijala"

FILM "Kozje uši" zastupa tezu da možemo biti siromašni i na rubu egzistencije, ali to ne znači da treba da budemo kulturna i etička "socijala" - kaže za "Novosti" Vladislava Vojnović, scenarista filma i autor istoimene nagrađivane knjige.

Nagrađivani roman, po kojem je snimljen film, ali i pet jednočasnovnih TV epizoda, u režiji Marka Kostića, govori o ženi koja je revolucionarne 68 godine, igrom sudbine, napustila studije i vratila se u rodno selo. Radnja filma, koji se nalazi u fazi postprodukcije, smeštena je u današnje vreme. Glavna junakinja Stojanka (Gorica Popović) sa unucima živi u malom selu u Banatu, na obodu Deliblatske peščare.

- Stojanka je pri dnu društvene lestvice, ali ona nije socijala. NJena znanja, kultura, dovitljivost, moralna snaga čine od nje elitu u onom iskonskom smislu - objašnjava Vladislava kojoj je, kao dramaturgu po vokaciji, bilo mnogo lakše da "skrati" sopstveni roman.

"Kozje uši" se teško mogu svrstati u jedan žanr, jer po rečima naše sagovornice, u njemu ima dramskih, tragičnih, ali i komičnih elemenata, koji proističu iz Stojankinog "sukoba" sa okolnim svetom.

- Ona nema dlake na jeziku i u svojoj nemoći je neustrašiva. LJudi koji nemaju puno saosećanja, kulture i "svile" u svom ponašanju, ponašaju se kao životinje. Ako im pokažete zube, prihvatiće vas kao vođu. Sa tim znanjima naša Stojanka se bavi svetom, i taj svet počinje da je sluša.

NI NALIK GORICI Naša sagovornica kaže da glavna junakinja filma nije ni nalik glumici koja je igra. - Gorica je divna žena, puna pozitivne energije koja vam razvedri dan kad se pojavi. Stojanka je pak pravljena po likovima nadžak-baba, neka moguća projekcija mene u budućnosti. Liči na neke žene iz moje porodice, a mi smo jezičavije i velike prznice. Ali, pošto je Gorica pre svega vrhunska glumica, ona je to uradila odlično.

U filmu, pored Gorice Popović, igraju mladi Pavle Marković, Slobodan Ćustić, Nikola Kojo, Anđelka Stević, Sergej Trifunović. Sa njima je i Vladislavina ćerka Milica, koja u filmu tumači ulogu Stojankine unuke.

Kao nagrađivani dečji, ali i pisac knjiga za odrasle, Vladislava veruje da "veliki" imaju šta da nauče od "malih".

- Deca treba da nas podsete na sopstveno detinjstvo, na to koliko je važna igra, dokolica, mašta, da imamo nerealne želje...

TRI SCENARIJA

Radna biografija Vladislave Vojnović je veoma raznovrsna. Radila je kao novinar, pisala filmske kritike, eseje, scenarije, drame, romane za decu i odrasle, pesme, a sa suprugom je i vlasnik producentske kuće "Luks film", koja stoji iza pomenutih filmova.

- Moja biografija izgleda kao da nešto nije u redu sa mnom - šali se Vladislava. - Ne radim to zato što tako želim. Kada bi bilo uslova, ja bih pisala tri filmska scenarija godišnje i bila najsrećnija žena na svetu. Ali, nikom nisu potrebna moja tri scenarija.


Vladislava Vojnović


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije