Palata ipak probija rok

M. KRALj

15. 09. 2015. u 12:44

Iskra Maksimović, direktor "Tvrđave Golubački grad", o tome zašto sporo teku radovi na rekonstrukciji. Projekat bez konzervatorskih, geodetskih istražnih radova i detaljnih rešenja

Палата ипак пробија рок

NEDOVOLjNO aktivan i efikasan izvođač "Ornament investinženjering", koji je dobio na tenderu da realizuje projekat rekonstrukcije Golubačke tvrđave, maksimalno je koristio nedostatke projektne dokumentacije i usporio radove. Objektivna okolnost koja doprinosi usporavanju radova jeste i saobraćaj koji u punoj frekvenciji prolazi kroz tvrđavu.

Ovo za "Novosti" tvrdi dr Iskra Maksimović, direktor Društva "Tvrđava Golubački grad d.o.o". Ovo preduzeće osnovala je država Srbija kako bi kao investitor upravljalo radovima za koje je EU, preko Austrijske razvojne agencije (ADA), izdvojila 6,6 miliona evra. Projekat je na konkursu opštine Golubac uradila arhitekta Marija Jovin.

Iskra Maksimović ipak insistira na tome da ,kada se u medijima piše o obnovi Golubačke tvrđave, najviše pažnje se posvećuje rekonstrukciji i konzervaciji same Tvrđave, a nepravedno se zaboravljaju ostala četiri segmenta projekta - izgradnja putne obilaznice i probijanje tunela, izgradnja vizitorskog centra, spoljno uređenje i infrastruktura i izgradnja obaloutvrde.

- Od početka ove godine na obilaznici se radi non-stop u dve smene, probijeno je 85 metara tunela, od 131 koliko je dugačak. Na proleće će biti okončani svi radovi, a Tvrđava oslobođena magistralnog puta i saobraćaja. Tada bi trebalo da bude završen i vizitorski centar - objašnjava Maksimovićeva. - Projekat izgradnje obaloutvrede, započet u julu, koji obuhvata izgradnju 400 metara dugog pristaništa, biće završen pre roka i to krajem septembra ili početkom oktobra ove godine.

HAMAM, KELTI, RIMLjANI - TOKOM radova na projektu spoljnjog uređenja i infrastrukture iskopan je turski hamam izgrađen 1458. godine veličine 350 metara kvadratnih - otkriva sagovornica. - Posle kompletnih arheoloških iskopavanja predloženo je da se uradi rekonstrukcija hamama naredne godine. Na lokalitetu iza hamama slučajno su pronađeni i ostaci rimske građevine iz 2. i 3. veka naše ere, zatim ostaci keltske civilizacije kao i predmeti iz 15, 16. i 17. veka. Očekuje se konzervacija ovog lokaliteta i primena mera zaštite.

Od početka realizacije rekonstrukcija i konzervacija same tvrđave, koja se, kaže sagovornica, odvija pod budnim okom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, pojavljivali su se različiti problemi među kojima je nepotpuna projektna dokumentacija:

- Projekat je izrađen bez inženjersko-geoloških, konzervatorskih, arheoloških, geodetskih istražnih radova, koji se po Zakonu o planiranju i izgradnji rade pre izrade tehničke dokumentacije. U glavnom projektu nedostaje grafička dokumentacija, nije detaljno prikazano postojeće stanje, a nije detaljno obrađeno ni rešenje za rekonstrukciju. Neka od datih tehničkih rešenja su praktično neizvodljiva, kao u slučaju Palate. Zbog neurađenih istražnih radova na njenim zidovima i bedemima, projektovana rešenja nisu usklađena sa stvarnim stanjem i neophodne su bile promene projekta i nalaženje novih rešenja. Jer, tokom radova utvrđeno je da ne postoji osnova za temeljni zid i da se mora naći novo rešenje, što je i najveći izazov dalje realizacije, jer Palata obuhvata trećinu ukupnih radova.

Direktorka Maksimović dodaje da je projektom predviđeno da se posle postavljanja skela na kule i bedeme počinje prvo crtanje sadašnjeg stanja građevine, što rade arhitekte RZZS, i da tek nakon toga Zavod definiše obim konzervatorskoh radova:

- Ovakva struktura poslova utiče na tempo, a kada tokom ovog meseca budu postavljene sve neophodne skele, to će omogućiti ubrzavanje konzervatorskih radova.

Do sada je, prema tvrdnjama naše sagovornice, kompletno završena kula 5 i postavljene su međuspratne konstrukcije (5 spratova), a do kraja meseca biće postavljen krov. Pripremljena je potpuno kula 4 i očekuje se završetak konzervacije i postavljanje krova:

- Na kuli 9 su završeni svi radovi na fasadi i očekuje se dodatno rešenje Republičkog zavoda, tako da će i ona biti potpuno gotova ovog meseca. Završen je kompletno bedem 8-9 i deo bedema 5-8 (koliko je moguće zbog arheoloških istraživanja koji će biti tek urađena), obnovljeni su i urađeni svi sačuvani donji zidovi Palate (i novopronađeni zid). Dodatna dokumentacija očekuje se za Palatu, ali i za sve ostale bedeme, amfiteatar, staze, kantinu.

Prema procenama Iskre Maksimović, do 30. juna 2016. najveći deo radova na Tvrđavi biće završen, a verovatno će ostati samo izgradnja Palate kao i završetak kule 1 i kule 2, koje će se raditi tek posle potpunog izmeštanja saobraćaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Vladimir

16.09.2015. 17:30

Jasno je. Marija Jovin je opštini Golubac utrapila nedovršen projekat. Zato sve i kasni. Neobično je to što gospođa Jovin sve druge optužuje za kašnjenje iako je očigledno da je upravo ona sama najveći krivac.

A gde su pare?

16.09.2015. 20:39

@Vladimir - Mi smo čuli da je EU "utrapila" opštini Golubac 6,6 milona evra za taj projekat Marije Jovin. Onda se pojavila ADA da taj projekat implementira. Pare nestaju, pa treba naći krivca. Zašto je izvođač sklopio ugovor ako projekat ne valja? Sada "sve kasni" zbog Marije Jovin, samo ne kasne isplate izvođaču, a mi ne vidimo ni radnike ni najobičniju dizalicu na gradilištu. Objasnite koliko je plaćeno izvođaču na tvrđavi, a koliko je stvarno uradio vidimo i sami. Gde su pare koje pominje projektant?

ana

16.09.2015. 23:30

@Vladimir - izgleda da se oko Golupca isplela dobro organizovana mreže za izvlačrnje novca što nije nov pronalazak ali je nevolja u tome što je glavni akter tragično neopremljen za rad na tako zahtevnom objektu kakav je tvrđava i što je pog velikom pažnjom građana Golupca. oni vide da se na tvrđav radi malo i loše a kad shvate da će oni plaćati radove na tvrđavi .zbog lošeg ugovora zanima me gde će miševi naći dovoljno rupa da se sakriju. Ako projekat nije dobar zašto je ADA ugovorila radove prema njemu

marija

17.09.2015. 16:42

@Vladimir - Je li Marija kriva što izvođač do sada nije završio ni jednu pooziciju do kraja i prema projektu npr. seča zelenila n izrada barake , što upotrebljava pesak bez prethodnog ispiranja mulja što se projektom izričito traži, što se menja regulacioni plan, što se obustavljju radovi na centru za posetioce i usporavaju radovi na putu što se novac ne isplaćuje prema stvarno izvedenim radovima, što niko pojma nema šta biva sa tobjektima koji usled nedostatka novca neće biti zavrđeni ..

marija-

17.09.2015. 17:07

@Vladimir - Prrobleme su stvorili dobro organizovani igrači koji su obrlatili pogubljenu, nestručnu, vd Direktorku koja, okružena ekipom: advokat, fotograf, momak sa računarom, nema veze sa vođenjem ovakvih poslova ali koja po zakonu mora da potpisuje privremene situacije , ko zna šta potpisuje, jer je rečeno da je to TAJNA. Mariija je pomenula potrebu ozbiljne kontrole rabota koje se odigravaju na objektima i građ. inspektor je našao određeni propust a pitam se šta bi tek našla finansiska kontrola.

Da li je tačno...

17.09.2015. 08:46

... gospođo Maksimović, da „problemi“ postoje samo sa projektima tvrđave i infrastrukture. Zašto nema tih problema i nije kriv projektant u ostala tri projekta (put, vizitorski, obaloutvrda)? Da li zato što su tvrđava i infrastruktura ugovoreni po jedinici mere, pa se ne zna konačna cena i to omogućava mahinacije sa izmenama projekta. Pa će pare da nestanu, a posao neće biti urađen. Da li je zato Republika formirala preduzeće i odredila direktora da vodi ovakvu investiciju?! Sramota za Srbiju.

Da li je tačno...

19.09.2015. 19:09

@Da li je tačno... - ... gospođo Maksimović, da je republički građevinski inspektor doneo rešenje o zabrani radova na infrastrukturi tvrđave zbog izmena projekta? Zašto ste menjali projekat?

Da li je tačno...

17.09.2015. 08:57

... gospođo Maksimović, da ste na sednici Skupstine opstine Golubac, 30. jula ove godine, kada su tražili da pokažete ugovor sa izvođačem tvrđave, odbornicima pokazali ugovor između Evropske unije i Republike Srbije o namerama finansiranja celog projekta? I da ste rekli da su isplate izvođačima tajna i da o njima samo ADA odlučuje? Sada predsednika, opštinsko veće i odbornike kod nas u Golupcu zovu „Iskra i 40 naivnih“. Da li smatrate da je u redu da se pare potroše, a da se tvrđava ne uradi?

Ugovor (a nije Fiat)

18.09.2015. 16:18

@Da li je tačno... - Jel to neka moda da pojedini važni ugovori ne mogu da se vide? Da li je moguće ono što pominje projektant, gospođa Marija Jovin, da će preduzeće Golubački grad o trošku budžeta republike i opštine morati da završi i plati ono što ne bude završeno i plaćeno do 30. juna 2016. od sredstava Evropske unije? Kada ćemo to, mi građani, saznati? Ili je za sada, za nas naivne, dovoljno da znamo da pare i vreme cure u nepovrat...

Ivan

17.09.2015. 15:44

Standardno ponašanje kada je novac u pitanju svi bi da uzmu sto vise mogu a to je ovde golim okom vidljivo jer prolazi vreme a ne vidi se ništa . Sramota i to očigledna .

komsinica

19.09.2015. 18:36

@Ivan - Rece mi jednom jedna gospodja, koja je imala Mne... jednu nevladinu organizaciju, koja je od donacija radila na Kosovu i Metohiji na zastiti kulturne bastine: "A to sto me optuzuju za neka sredstva, znate kako je to kad radite sa donacijama - morate da im vratite bar pola para". Zato ne treba da se cudimo ni u ovom slucaju.

Zabrana radova

17.09.2015. 18:15

Republicki gradjevinski inspektor zabranio radove na infrastrukturi tvrdjave Golubac, jer su izvodjeni protiv plana detaljne regulacije, projekta i gradjevinske dozvole. Samo u Srbiji moze da se u zasticenoj zoni nacionalnog parka izvodi divlja gradnja rezervoara za vodu od donacije evropske unije. Koliko znam, nema lagalizacije za divlju gradnju u zasticenom podrucju!?

ana

18.09.2015. 10:25

@Zabrana radova - Polako se sagledava obim štetnih aktivnosti i rada ADE .Od tendera koji je napisan po meri poznatog izvođača preko opasnog ugovora koji se kosi sa zakonom a i sa zdravom pameću, jasno je da je tvrđava osuđena na propast.Adim nadzor može da menja projekat i vrstu radova kako mu odgovara da ako se tako oluči dostavlja situacije direktno ADI na isplatu a da nesrečn VD direktorka pojma nema šta se plaća. Pitam se dali je to način rada u EU ili je ipak samo karikatura ispravnog poslovanja.

Смехотресна донација

18.09.2015. 10:37

@Zabrana radova - 1. Урађен пројекат инфраструктуре добија грађевинску дозволу и бесповратну донацију Европске уније из претприступних фондова; 2. Аустријска развојна агенција добија задатак да имплементира пројекат; 3. Аустријска развојна агенција мења пројекат и премешта резервоар за воду на друго место; 4. Нова парцела је у Националном парку, у заштићеној зони јоргована; 5. Нико не реагује, јер то је донација! Закључак: претприступни фондови нас уче како се то ради у Европској унији - гради ко где хоће!

marija

18.09.2015. 14:15

Zašto se ADA ne pomuči i obuči profesorku bar o redosledu radova kji će moći da se izvedu kad se završe put i tunel pa da se ona ne bruka. TO su sledeći radovi -uklanjanje puta i nasutog materialaispod njega .izrada nove ulazne kapije i rekonstrukcija ulaznog ansambla , stražarnica, kue br. 8 rekonstrukcija prvobitnog prostora ispred palate ,sama palata i izgradnja turističke infrastrukture u nekadašnjim tunelima kao isanacija stene na kojoj je kula 2 i same kule br. 2.

Vlada

20.04.2016. 07:49

@marija - Kako ste ovo lepo napisali i sami dali i odgovor na sopstveno pitanje - a to je kada budu gotovi tunel i obilaznica. Pošto tunel i put u vreme kada ste pisali ovaj vaš komentar nisu bili završeni, vaš komentar i nema nikakvog smisla.

Golubić

18.09.2015. 16:37

Kako će preduzeće "Tvrđave Golubački grad" obeležiti godišnjicu svečanog početka radova? Ima li broda sa diplomatama, ministara, novinara, kao 18. septembra 2014. godine?

Dino 01

19.09.2015. 10:41

Ima jedan interesantan mehanizam ugrađen u ugovor sa izvođačem. Austrijska razvojna agnecija (ADA) ima po ugovoru pravo da menja radove, da dodaje po svom nahođenju dodatne ili naknadne radove. Ne mora ni investitora, „Tvrđavu Golubački grad“, da pita za saglasnost. Tako mogu da se utroše pare na radovima gde se najlakše izvlače i najteže kontroliše. To je bilo dobro zamišljeno, ali su prevideli jednu stvar - nesposobnog izvođača.

Dino 02

19.09.2015. 10:42

Na prvom sastanku kod predsednika opštine (novembar 2014) su ADA i stručni nadzor SAFEGE upozorili da treba opština da nađe dodatne pare da se završi tvrđava, jer ima para samo za pola tvrđave! Da je izvođač sposoban, plan bi uspeo - u roku bi završili samo pola tvrđave, a izvukli sve pare. Jer, kad se uvežu izvođač, stručni nadzor i finansijer, nema nikoga da spreči mehanizam isisavanja. „Tvrđava Golubački grad“ je samo jedna osoba - činovnik koji ne podleže nikakavoj kontroli.

Dino 03

19.09.2015. 10:43

Ako bi opština našla dodatne pare, bila bi završena i tvrđava, posle roka doduše... Prvi problem je nastao kad je izvođaču uzet avans od 350.000 evra, pa nema para da kupi materijal i izvodi radove, nema para da angažuje prave majstore i opremu - kran i dizalice. Taj ko mu je uzeo avans je parazit koji je ubio domaćina (to se ne radi, to zna svaki pametni parazit). Drugi problem je nastao jer se sve vidi - tvrđava je izložena pogledima, pa priče kako se mnogo radi demantuju prazne skele.

Dino 04

19.09.2015. 10:45

Poseban je problem što je već započelo sa promenom projekta i dodavanjem radova od strane tima SAFEGE-ADA. Obijaju se sve spojnice i ponovo fuguju i to naplaćuje kao dodatni rad. To se sve radi na donjim kulama i zidovima, da ne bi izvođač mora da se penje do gornjih kula i pravio dodatne troškove. Ovako se sve radi tamo gde izvođač već ima skelu. A projekat i projektant? Projektant neće da sarađuje u ovome, pa se kreira priča da projekat ne valja i da zato ne mogu da rade po projektu.

Dino 05

19.09.2015. 10:48

Ali, kako je uopšte moguće da se tako radi na srednjovekovnom spomeniku od izuzetnog značaja? Gde su nadležne institucije? Zar je važnije izvući koju stotinu hiljada evra na obijanje i fugovanje, od čuvanja originalnog izgleda srednjovekovne tvrđave? „Tvrđava Golubački grad“ je osnovana od strane Vlade Srbije da se brine o spomeniku i zaštićenom prostoru. A brine se o čemu? Da se nahrane paraziti? Da brani izvođača i napada projektanta čiji je projekat doneo 6,6 miliona evra Srbiji?

LOL

21.09.2015. 14:09

Jel na slici onaj zid sa pogreshnim kamenom? Pa jel ima jos neshto da je ozidano? :)))