NEDOVOLjNO aktivan i efikasan izvođač "Ornament investinženjering", koji je dobio na tenderu da realizuje projekat rekonstrukcije Golubačke tvrđave, maksimalno je koristio nedostatke projektne dokumentacije i usporio radove. Objektivna okolnost koja doprinosi usporavanju radova jeste i saobraćaj koji u punoj frekvenciji prolazi kroz tvrđavu.

Ovo za "Novosti" tvrdi dr Iskra Maksimović, direktor Društva "Tvrđava Golubački grad d.o.o". Ovo preduzeće osnovala je država Srbija kako bi kao investitor upravljalo radovima za koje je EU, preko Austrijske razvojne agencije (ADA), izdvojila 6,6 miliona evra. Projekat je na konkursu opštine Golubac uradila arhitekta Marija Jovin.

Iskra Maksimović ipak insistira na tome da ,kada se u medijima piše o obnovi Golubačke tvrđave, najviše pažnje se posvećuje rekonstrukciji i konzervaciji same Tvrđave, a nepravedno se zaboravljaju ostala četiri segmenta projekta - izgradnja putne obilaznice i probijanje tunela, izgradnja vizitorskog centra, spoljno uređenje i infrastruktura i izgradnja obaloutvrde.

- Od početka ove godine na obilaznici se radi non-stop u dve smene, probijeno je 85 metara tunela, od 131 koliko je dugačak. Na proleće će biti okončani svi radovi, a Tvrđava oslobođena magistralnog puta i saobraćaja. Tada bi trebalo da bude završen i vizitorski centar - objašnjava Maksimovićeva. - Projekat izgradnje obaloutvrede, započet u julu, koji obuhvata izgradnju 400 metara dugog pristaništa, biće završen pre roka i to krajem septembra ili početkom oktobra ove godine.

HAMAM, KELTI, RIMLjANI - TOKOM radova na projektu spoljnjog uređenja i infrastrukture iskopan je turski hamam izgrađen 1458. godine veličine 350 metara kvadratnih - otkriva sagovornica. - Posle kompletnih arheoloških iskopavanja predloženo je da se uradi rekonstrukcija hamama naredne godine. Na lokalitetu iza hamama slučajno su pronađeni i ostaci rimske građevine iz 2. i 3. veka naše ere, zatim ostaci keltske civilizacije kao i predmeti iz 15, 16. i 17. veka. Očekuje se konzervacija ovog lokaliteta i primena mera zaštite.

Od početka realizacije rekonstrukcija i konzervacija same tvrđave, koja se, kaže sagovornica, odvija pod budnim okom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, pojavljivali su se različiti problemi među kojima je nepotpuna projektna dokumentacija:

- Projekat je izrađen bez inženjersko-geoloških, konzervatorskih, arheoloških, geodetskih istražnih radova, koji se po Zakonu o planiranju i izgradnji rade pre izrade tehničke dokumentacije. U glavnom projektu nedostaje grafička dokumentacija, nije detaljno prikazano postojeće stanje, a nije detaljno obrađeno ni rešenje za rekonstrukciju. Neka od datih tehničkih rešenja su praktično neizvodljiva, kao u slučaju Palate. Zbog neurađenih istražnih radova na njenim zidovima i bedemima, projektovana rešenja nisu usklađena sa stvarnim stanjem i neophodne su bile promene projekta i nalaženje novih rešenja. Jer, tokom radova utvrđeno je da ne postoji osnova za temeljni zid i da se mora naći novo rešenje, što je i najveći izazov dalje realizacije, jer Palata obuhvata trećinu ukupnih radova.

Direktorka Maksimović dodaje da je projektom predviđeno da se posle postavljanja skela na kule i bedeme počinje prvo crtanje sadašnjeg stanja građevine, što rade arhitekte RZZS, i da tek nakon toga Zavod definiše obim konzervatorskoh radova:

- Ovakva struktura poslova utiče na tempo, a kada tokom ovog meseca budu postavljene sve neophodne skele, to će omogućiti ubrzavanje konzervatorskih radova.

Do sada je, prema tvrdnjama naše sagovornice, kompletno završena kula 5 i postavljene su međuspratne konstrukcije (5 spratova), a do kraja meseca biće postavljen krov. Pripremljena je potpuno kula 4 i očekuje se završetak konzervacije i postavljanje krova:

- Na kuli 9 su završeni svi radovi na fasadi i očekuje se dodatno rešenje Republičkog zavoda, tako da će i ona biti potpuno gotova ovog meseca. Završen je kompletno bedem 8-9 i deo bedema 5-8 (koliko je moguće zbog arheoloških istraživanja koji će biti tek urađena), obnovljeni su i urađeni svi sačuvani donji zidovi Palate (i novopronađeni zid). Dodatna dokumentacija očekuje se za Palatu, ali i za sve ostale bedeme, amfiteatar, staze, kantinu.

Prema procenama Iskre Maksimović, do 30. juna 2016. najveći deo radova na Tvrđavi biće završen, a verovatno će ostati samo izgradnja Palate kao i završetak kule 1 i kule 2, koje će se raditi tek posle potpunog izmeštanja saobraćaja.