Večno mladi Momo Kapor

B. ĐORĐEVIĆ

03. 03. 2015. u 08:14

Na današnji dan, pre pet godina, napustio nas je najčitaniji srpski pisac, slikar, novinar, boem i svetski putnik. Velika izložba njegovih slika biće otvorena 20. marta u Domu Vojske

Вечно млади Момо Капор

Kapor u svom ateljeu prilikom poslednjeg intervjua "Novostima"

LEPŠE je bilo proleće u Beogradu, zanosnije Beograđanke i življe ulice, jači miris lipa, bliži Sava i Dunav, a punije kafane - dok je o njima pisao i slikao ih Momo Kapor. Lakše je bilo žudeti za belim svetom i putovanjima, a biti srećan kod kuće i ceniti naše zaboravljene vrline, dok nas je tome učio veliki šarmer, kozer, jedan od poslednjih beogradskih boema.

Pre pet godina, na današnji dan, otišao je prvi i najveći jugoslovenski i srpski bestseler pisac, slikar i novinar, setni čarobnjak reči Momčilo Momo Kapor (1937-2010), ali je i dalje živo prisutan u javnosti i u sećanjima čitalaca na knjige: "Beleške jedne Ane", "Provincijalac", "Ada", "Zoe", "Una", "Zelena čoja Montenegra", "Poslednji let za Sarajevo", "Konte", "Eldorado", "Anglos", "Ispovesti" ili "Lep dan za umiranje", za koju mu je Nin-ova nagrada izmakla za jedan glas žirija...

Malo je ko umeo da piše vrhunsku književnost i stiče ogromnu publiku. Tačku na polemike o "težini" Kaporovog pisanja sigurno je stavio i profesor Ivo Tartalja koji je u knjizi ogleda o velikim piscima "Pesma o pesmi", u Plavom kolu SKZ, razmatrao i Kaporovu poetiku.

- To može samo Kapor. Kao da smrti nije ni bilo, svako nedeljno jutro osmehuje se večiti mladić srpske književnosti sa naslovne strane novina, i kao u punoj snazi obnavlja se pred čitaocima i pričom i crtežom. To bi se moglo imenovati kao neobično podmlađivljanje, kao "Momčilov svlak". Samo mi kojima je bio svakodnevna veselost nekako još teže znamo da ga ovde sa nama, evo već pet godina, nema - kaže za "Novosti" Rajko Petrov Nogo.

Momini najbliži okupiće se danas na pomenu u vračarskoj crkvi Svetog Save, a njegova udovica LJiljana Kapor, koja je osnovala i vodi Zadužbinu "Momčilo Momo Kapor", najavljuje za naš list i veliku izložbu pod nazivom "U ateljeu", koja će biti otvorena 20. marta u Domu Vojske. Zahvaljujući kolekcionarima i fondu Zadužbine, biće postavljene Kaporove slike iz čuvenog ciklusa "Školice", one u vezi sa NJujorkom, a posetioci će biti u prilici da osete miris terpentina i lanenog ulja koje je obožavao.

- Izmešta se ceo atelje i prostor u kojem je Moma radio, da bi posetioci mogli da osete duh njegovog stvaralaštva, vide sa kojim bojama je slikao i sa kakvih paleta - kaže nam LJiljana Kapor.

- Biće napravljena i "crna soba" u kojoj će publika moći da vidi dvadesetominutni film koji sam sastavila od Mominih intervjua u kojima govori o slikarstvu.

Ovih dana iz štampe je izašla i druga knjiga njegovih intervjua "Sentimentalni rat i mir Mome Kapora", u izdanju SKZ i Zadužbine. Sabrani su njegovi mudri i duhoviti odgovori koje je novinarima davao tokom ratnih devedesetih, kada su mu mnogi uzimali za zlo držanje srpske strane, obilaske ratnih krajeva, prijateljstvo sa Radovanom Karadžićem...

Sećanju na Kapora biće posvećen i april, mesec njegovog rođenja, kada će biti dodeljena treća po redu, nagrada "Momo Kapor" za književnost.

DELO NA DOBITKU

ISTINA je ono što se obično kaže, da smrću gubimo i žalimo prijatelja, ali ne gubimo i ne žalimo njegovo delo. Smrću pisca delo je na dobitku. Takav slučaj je i sa Momom Kaporom, uz jedan dodatak. Kad pomislim šta bi i koliko Momo Kapor napisao i nacrtao za proteklih pet godina, ne mogu a da uz njega ne žalim i za tim nenadoknadivim gubitkom - kaže za "Novosti" Matija Bećković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije