Ispovest beogradske Ane Frank: Drugi svetski rat provela skrivena u špajzu!

B. Đ.

13. 01. 2015. u 19:58

Predstavljena potresna knjiga Reli Alfandari Pardo "To je bio samo piknik", o tri godine skrivanja u ostavi veličine krevetskog dušeka, u kojoj je čitala knjige

Исповест београдске Ане Франк: Други светски рат провела скривена у шпајзу!

POTRESNA ispovest beogradske Jevrejke Reli Alfandari Pardo, koja je kao devojčica godine Drugog svetskog rata provela skrivena u špajzu, predstavljena je u utorak u knjizi "To je bio samo piknik", u izdanju "Službenog glasnika".

Ovo je priča o našoj Ani Frank koja je teške ratne dane, ipak, preživela, jedina od svoje porodice. Opisujući to vreme i svoje uspomene na tri godine skrivanja u ostavi veličine krevetskog dušeka, u kojoj je čitala knjige, Reli Alfandari Pardo svedoči o stradanjima beogradskih Jevreja, ponašanju sugrađana prema njima, ukazuje na važne istorijske događaje, ispisuje hroniku života običnih ljudi u okupiranom Beogradu.

Osim toga što je važan dokument vremena, ovaj roman je, po rečima dr Miloša Konstantinovića, i primer odlične književnosti, te predstavlja značajan doprinos francuskoj književnosti i beogradskom književnom krugu kojem pripada tematski.

- Mogao bi biti uvršten u obaveznu lektiru kao "Dnevnik Ane Frank" - rekao je Konstantinović i dodao da prevodi nastavak ove knjige.

Urednik Petar V. Arbutina ukazao je na činjenicu da ukoliko ne želimo da učestvujemo u zlu, onda moramo svakodnevno svedočiti o njemu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije