Jugoslovenska elita u MSU

S. POPOVIĆ

utorak, 09. 09. 2014. u 16:02

Југословенска елита у МСУ
Muzej savremene umetnosti priprema novu izložbu u Kući legata. Radovi pedeset renomiranih umetnika druge polovine prošlog veka

U susret pedesetoj godišnjici otvaranja zgrade Muzeja savremene umetnosti na Ušću, Muzej savremene umetnosti planira novu izložbu, s nadom, kako ističu, da će se tim povodom završiti rekonstrukcija, koja traje predugih sedam godina.

Nova izložba - "Dela 50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti. Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989", koja se otvara 9. oktobra u Kući legata, nadovezuje se na veoma posećenu izložbu "100 dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti. Jugoslovenska umetnost od 1900. do 1945". Tako bi, ocenjuju u MSU, bio "zaokružen simbolički gest prema publici i kulturnoj javnosti koja je posle toliko godina ponovo u prilici da pogleda reprezentativni izbor dela zastupljenih u zbirkama Muzeja."

Na izložbi će biti predstavljeni značajni radovi renomiranih umetnika posleratne Jugoslavije poput Petra Lubarde, Petra Omčikusa, Ivana Tabakovića, Leonida Šejke, Olge Jevrić, Gabrijela Stupice, Miće Popovića, Vojina Bakića, Julija Knifera, Miodraga B. Protića, Vladimira Veličkovića, Dušana Otaševića, Marine Abramović, Raše Todosijevića, Mrđana Bajića...

Međutim, u nedostatku svog prostora, MSU će ovu izložbu organizovati u znatno skromnijem prostoru od Muzeja 25. maj - u Kući legata. Tako će publika umetnost druge polovine 20. veka videti u kući iz 19. veka, što samo po sebi može da se "čita" kao uznemirujuća opomena društvu koje je ravnodušno prema svom nasleđu.

Umetnici bivše Jugoslavije koji su bili aktivni tokom druge polovine prošlog veka pripadali su koliko svojoj zemlji toliko i svetskoj kulturnoj sceni, što dokazuju njihove izložbe u svetskim metropolama kao i međunarodna priznanja koja su dobijali na velikim svetskim smotrama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije