Nagrade Sibinoviću i Živojinoviću

D. Bt.

četvrtak, 17. 04. 2014. u 20:59

Награде Сибиновићу и Живојиновићу
Priznanja Vukove zadužbine za 2013. svečano su uručena Dragoljubu Živojinoviću (za nauku) i Đorđu Sibinoviću (za umetnost)

Priznanja Vukove zadužbine za 2013. u četvrtak su svečano uručena Dragoljubu Živojinoviću (za nauku) i Đorđu Sibinoviću (za umetnost).

Predsednik Komisije za dodelu nagrade za umetnost dr Draško Ređep je rekao da je ovo priznanje jednoglasno pripalo Sibinoviću za "Rečnik poezije", u izdanju KOV, napomenuvši da je ovaj autor nepravedno zaobiđen iako je već duže prisutan na našoj književnoj sceni. Ova zbirka predstavlja suštinsku novinu u srpskoj savremenoj lirici, ocenili su članovi komisije u kojoj su bili i Svetislav Božić, Đorđe Malovrazić, Miroljub Todorović, Saša Miletić, Rada Đuričin i Đoko Stojičić. Slavodobitnik je rekao da je njegov život protekao u znaku Vuka Karadžića i ćirilice. Akademik Ljubomir Maksimović pročitao je obrazloženje nagrade koja je dodeljena akademiku Živojinoviću za knjigu La Dalmazia o morte, čiji je izdavač Zavod za udžbenike.

Akademik prof. dr Slobodan Grubačić je dodao da je u pitanju studiozno pisana knjiga koja se izdvojila od ostalih dela razmatranih za nagradu.

Živojinović je rekao da je on prvi koji je otpakovao prašnjave parkete u zadarskom arhivu gde je stajala netaknuta građa o italijanskoj okupaciji ovog grada. Za njega je, naglasio je, bilo iznenađenje što su se i najviši predstavnici Katoličke crkve u Dalmaciji otvoreno protivili okupaciji dalmatinske obale, pa su po odluci Vatikana, neki - poput splitskog biskupa Carića - bili uklonjeni sa položaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije