Likovno izdanje „Gorskog vijenca“

B. Đ.

11. 09. 2013. u 22:17

Ликовно издање „Горског вијенца“
U okviru proslave 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, u sredu je u Srpskoj književnoj zadruzi predstavljeno raskošno, likovno izdanje „Gorskog vijenca“, koje je sačinio umetnik Predrag Dragović

U okviru proslave 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, u sredu je u Srpskoj književnoj zadruzi predstavljeno raskošno, likovno izdanje „Gorskog vijenca“, koje je sačinio umetnik Predrag Dragović, a objavio „Partenon“.

Njegoševim stihovima Dragović je priključio deo svojih slika iz ciklusa koji je stvarao u proteklih 15 godina, i publici ponudio jedinstveno i novo viđenje remek-dela srpske književnosti.

Po rečima umetnika Nikole Šindika, ovaj projekat je daleko više od ilustrovane posvete pesniku.

- Likovno čitanje „Gorskog vijenca“ obnavlja sećanje na srećnija vremena i davno uspostavljeno, a odnedavno raskinuto bratstvo pesnika i slikara - rekao je akademik Matija Bećković. - Kao onaj Moračanin koji je na sahrani heroja kome su uskratili počasni plotun izvadio levor i u njegovu čast ispalio preko sanduka ceo šaržer u nebo, kako bi ga dostojno ispratio sa ovoga sveta, i slikar Predrag Peđa Dragović nije dopustio da proslava 200. „rođendana“ Njegoša prođe nečujno, već je kao rođendanski poklon ispalio u bezdan večnosti svoje raskošno likovno čitanje „Gorskog vijenca“.

Slike se, po Bećkovićevim rečima, ne mogu prevoditi, ali poezija može, ne samo s jezika na jezik nego i na jezike likovne umetnosti.

- Možda je u naše vreme pravi put ka Njegošu slikarstvo i možda ćemo preko slika (i ikona) pre doći do Njegoša. Slikom u tišini svakako ćemo mu lakše prići i odati poštovanje, pošto smo se u međuvremenu postarali da brbljanjem oskrnavimo i Njegoša i ugrozimo svaku veličinu i lepotu - zaključio je Bećković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije