Počela trka za nacionalne penzije

E. V. N.

31. 10. 2012. u 21:30

Zatvaranje konkursa označilo početak trke za priznanja za vrhunski doprinos srpskoj kulturi. Među kandidatima i Mirjana Marić, Spasoje Krunić, Predrag Ejdus, Slobodan Šijan

ESTRADNE zvezde narodne muzike i modni kreatori nadmetaće se i ove godine, zajedno sa piscima, glumcima, slikarima, rediteljima, baletskim umetnicima, arhitektama... za tzv. nacionalne penzije. Pre nekoliko dana završen je konkurs za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, u Ministarstvu kulture spiskovi sa predlozima se još sređuju, a prema prvim procenama biće više od 300 kandidata.

Komisija, koja bi trebalo da odluči o novim nacionalnim penzionerima, biće oformljena narednih dana, pri čemu je izvesno da članovima ovog tela neće biti nimalo lako, jer je konkurencija, kao i ranijih godina, izuzetno velika. Koliko će penzija biti dodeljeno, još se ne zna. Poznato je da je na spisku predloga prethodnih godina bilo najviše pisaca i likovnih umetnika. Potresi koji se događaju u ULUS-u verovatno su uticali da se na spisku nađe samo Velizar Krstić.

Nasuprot tome, UKS podržalo je više od 50 svojih članova, među kojima su Vito Marković, Marko Nedić, Milovan Vitezović, Srđan Volarević, Dimitrije Kalezić, Dragoljub Stojadinović, Božidar Šujica, Saša Hadži Tančić, Ivan Ivanović, Milisav Milenković, Đoko Stojičić, Dragan Tomić, Miodrag Ilić... Srpsko književno društvo predložilo je 12 kandidata: Ljiljanu Šop, Simona Simonovića, Lazu Lazića, Predraga Čudića, Branka Kukića, Maju Herman Sekulić, Bogdana A. Popovića, Jakova Grobarova, Ljiljanu Đurđić, Boža Koprivicu, Mirjanu Stefanović i Ljubicu Mrkalj. Na spisku ULUPUDS-a našlo se tridesetak vajara, karikaturista, arhitekata, istoračira umetnosti: Dragoljub Zamurović, Jovan Prokopljević, Balša Rajčević, Novak Koloman, Svetislav Ličina, Ljiljana Ćinkul, Borka Božović, Spasoje Krunić, Branko Bojović, Stanislav Živković, Aleksandar Blatnik, Džoja Ratković, Dragan Rumenčić..., kao i modna kreatorka Mirjana Marić.

NEPRAVEDNO Grupa intelektualaca, među kojima su Olga Jevrić, Svetlana Stević, Velizar Krstić, Aleksandar Luković Lukijan, Stanka Todorović, Božidar Damjanovski, predložila je Nikolu Kusovca za kandidata za nacionalnu penziju. U njihovom pismu se ističe da je sramno što je ovaj istoričar umetnosti zaobiđen prošle godine i traže da se ispravi nepravda i da mu se ovo priznanje - nacionalna penzija, dodeli retroaktivno.

U Udruženju dramskih umetnika smatraju da nije uputno davati imena kandidata unapred, ali smo, ipak, uspeli da saznamo da su među njihovim favoritima Miki Manojlović, Predrag Ejdus i Tanja Bošković. Udruženje filmskih umetnika podržalo je šesnaest stvaralaca, među kojima i Dragomira Zupanca, Dragoslava Lazića, Slobodana Šijana, Živorada Ajdačića, Draga Čumu, Severina Franića, Nikolu Lorencina..., dok je Udruženje filmskih glumaca predložilo samo Mikija Manojlovića i Ivana Bekjareva. Udruženje dramskih pisaca predložilo je Biljanu Ostojić, Dobrivoja Ivića, Mirjanu Ojdanić, Dragana Tomića i Milisava Milenkovića, a podržalo prijave Paje Grdinića, Milovana Vitezovića, Zorana T. Jovanovića i Žike Ajdačića.

Na spisku Udruženja baletskih umetnika je deset kandidata, među kojima je i Ksenija Kecojević.

Kao i ranijih godina, najverovatnije će i ove najviše sporova biti oko kandidatura sa estrade. Kako smo saznali, među onima koji smatraju da su dali veliki doprinos srpskoj kulturi su Gordana Stoićević, Mira Vasiljević, Jasna Kočijašević, Žika Radenković, Aleksandar Stepić i Dragoslav Mihailović Kanarinac.

Dodele nacionalnih penzija počele su 2007. kada su ovo priznanje, koje je podrazumevalo 50.000 dinara uz redovnu penziju dobilo 267 umetnika. Sledeće godine bilo je znatno manje - 50, 2009 - 52, 2010. takođe 52, a prošle godine dobilo ju je 43.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

vladimir

31.10.2012. 21:45

Sta ce im nacionalne penzije u novcu.Treba im dati plakete i znacke jer su zaduzili Srbiju i to je to.Pare ih nece duhovno obogatiti ali plaketa,knjiga i nase priznanje ce im vise znaciti jer oni su umetnicke duse.Pare ce ih ionako iskvariti i treba da ih ostavimo uzvisenima.

Maja

01.11.2012. 00:29

@vladimir - Realno gledano a stra imaju od plakata i znacaka..od toga se ne zivi prijatelju...nazalost tako je!!!!!!

Spasa

01.11.2012. 09:38

Ukinuti nacionalne penzije.Ovi svi ,sto ih primaju , puni su ko brod. Vidite samo sta je sve Miroslav Ilic kupio svom zetu Sutanovcu . Dati im svima redovnu penziju,kada ispune uslove za odlazak u istu,po osnovu uplata u PIO fond.

Rade S.O.S. 820044

01.11.2012. 09:58

Predlagaci se ponasaju kao pijane budale.Ko ce to da plati?Sta cete Srbinovo prodati da to isplatite?Opet imate gradjane drugih drzava pa one koji radise protiv Srbije...

Slikar Bgd

01.11.2012. 10:53

Prestanite sa ovim cirkusom.Ako nastavite ovako sbaki drugi ce imati nacionalnu penziju,samo sto drzave nece biti.....Ko ce moci da isplati te sume i zasto.Poznata je anegdota da Savo Rakocevic vec 12 put podnosi molbu za nacionalnu penziju,i umesto nje receno mu je,dali smo ti najveci legat u istoriji Srba u kojem nema ni slike i ne iritiraj,jer mozes ostati i bez tih primanja od kojih ubiras rentu.....Za cudo,molbu za SANU vise ne podnosi.

momir

01.11.2012. 12:05

pa ja neznam zasto tolika frka? neko rece ne zivi se od plakata i medalja, tacno ali gospodo umetnici manje boemskog zivota vise para za PIO ievo penzije kao svakom radniku.

minbabic

12.02.2016. 09:35

@momir - Ja kao siromasni penzioner PROTESTVUJEM protiv PROGLASAVANJA nekog za penzionera PIO fonda ko nije njegov clan. Neka zasluzni budu proglaseni kako god, ali nije u redu da se nagradjuju iz fonda PIO. Drzava iz poreza moze da napravi fond za te svrhe pa neka nagradjuju umetnike, sportiste, heroje razne itd. ali oni ne moraju i ne mogu biti penzioneri PIO FONDA SRBIJE.

kakao

01.11.2012. 13:04

dati samo slobodnim umetnicima koji nisu bili zaposleni po institucijama a nisu estrada koja zarađuje enormne cifre.

lenji gasa

01.11.2012. 13:12

Sve i svi,ali cime je cirkuzant arhitekta Spasoje -Paja Krunic dao doprinos Srpskoj kulturi.Ako neko zna nek napise,voleo bih da znam.

ranko

01.11.2012. 14:15

Nesto ovde nije jasno? Prvo bi valjda trebalo definisati pojam "kulture" pa videti,dali se navedene licnosti uklapaju u taj sadrzaj.Recimo ovi "narodnjaci",pa oni su steta za kulturu i trebalo bi ih u najvecem broju udaljiti sa scene a ne dati im nacionalne penzije.Drugo; zasto nacionalne penzije davati tzv"slobodnim umetnicima".Oni su uglavnom predstavljali sebe i zaradjivali gomile para.Gde su to oni predstavljali naciju? Vecina njih je blatila i drzavu i naciju a sada bi nacionalne penzije.

kakao

02.11.2012. 09:03

@ranko - kako to'predstavljali sebe'.a oni u institucijama nisu predstavljli sebe?sve su to privatni dilovi među ljudima.oni koji nisu dobijali nagrade i medijsku pažnju nisu je dobijali zato što nisu pripadali nijednom klanu.oni koji su se našli na spisku su deo nvo srbije ili deo 'nacionalne'srbije.u srpskoj javnosti se forsira robovanje,podilaženje,licemerstvo.nedopustive su handke-ličnosti.volimo handkea da nagrađujemo,intevjuišemo,primamo u sanu,ali ga zabranjujemo 'u svojoj kući'.

J

02.11.2012. 01:37

Nastavlja se praksa dodela nacionalnih penzija samo umetnicima i predstavnicima "kulture" u zemlji u kojoj ni "k" od te reči ne postoji. Znači li to da su hirurzi, mašinci, gradjevinci, profesori nuklearne fizike nekulturni? Ili nedovoljno pametni što odavno nisu napustili ovu zemlju

Nedim Hasanagić

02.11.2012. 05:16

Kandidati\ za \Nacionalne\ penzije>Manojlović< Miki< ,da,Presdrag< Ejdudus< da,Bošković< ne

no logo

02.11.2012. 15:11

Ukinuti nacionalne penzije! To je sprdnja. Svi ti likovi su vec puni k'o brod (npr. Manojlovic, Boskovic...), neki od njih i ne zive u Srbiji. Davati im novac iz ionako praznog budzeta, to je strasno! Vecina njih su pijanice i kockari. Znaci, oni da primaju i penziju i nacionalnu penziju?!? Pa da li je ova drzava normalna? Ko se ovoga dosetio? Ovo je nevinjeni lopovluk i kriminal! Pod hitno ukinuti!

Vitez

06.11.2012. 17:53

Arhitekta Spasoje Krunić dok je bio u SPO je uništio Beograd u svakom smislu.Više je zaslužna Gordana Stoičević, odnosno nije nanela nikavu štetu.

mikica

11.11.2012. 11:16

Pročitah nekog Ivana Ivanovića nadam se da nije onaj ivan što lupeta po Prvoj TV