ESTRADNE zvezde narodne muzike i modni kreatori nadmetaće se i ove godine, zajedno sa piscima, glumcima, slikarima, rediteljima, baletskim umetnicima, arhitektama... za tzv. nacionalne penzije. Pre nekoliko dana završen je konkurs za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, u Ministarstvu kulture spiskovi sa predlozima se još sređuju, a prema prvim procenama biće više od 300 kandidata.

Komisija, koja bi trebalo da odluči o novim nacionalnim penzionerima, biće oformljena narednih dana, pri čemu je izvesno da članovima ovog tela neće biti nimalo lako, jer je konkurencija, kao i ranijih godina, izuzetno velika. Koliko će penzija biti dodeljeno, još se ne zna. Poznato je da je na spisku predloga prethodnih godina bilo najviše pisaca i likovnih umetnika. Potresi koji se događaju u ULUS-u verovatno su uticali da se na spisku nađe samo Velizar Krstić.

Nasuprot tome, UKS podržalo je više od 50 svojih članova, među kojima su Vito Marković, Marko Nedić, Milovan Vitezović, Srđan Volarević, Dimitrije Kalezić, Dragoljub Stojadinović, Božidar Šujica, Saša Hadži Tančić, Ivan Ivanović, Milisav Milenković, Đoko Stojičić, Dragan Tomić, Miodrag Ilić... Srpsko književno društvo predložilo je 12 kandidata: Ljiljanu Šop, Simona Simonovića, Lazu Lazića, Predraga Čudića, Branka Kukića, Maju Herman Sekulić, Bogdana A. Popovića, Jakova Grobarova, Ljiljanu Đurđić, Boža Koprivicu, Mirjanu Stefanović i Ljubicu Mrkalj. Na spisku ULUPUDS-a našlo se tridesetak vajara, karikaturista, arhitekata, istoračira umetnosti: Dragoljub Zamurović, Jovan Prokopljević, Balša Rajčević, Novak Koloman, Svetislav Ličina, Ljiljana Ćinkul, Borka Božović, Spasoje Krunić, Branko Bojović, Stanislav Živković, Aleksandar Blatnik, Džoja Ratković, Dragan Rumenčić..., kao i modna kreatorka Mirjana Marić.

NEPRAVEDNO Grupa intelektualaca, među kojima su Olga Jevrić, Svetlana Stević, Velizar Krstić, Aleksandar Luković Lukijan, Stanka Todorović, Božidar Damjanovski, predložila je Nikolu Kusovca za kandidata za nacionalnu penziju. U njihovom pismu se ističe da je sramno što je ovaj istoričar umetnosti zaobiđen prošle godine i traže da se ispravi nepravda i da mu se ovo priznanje - nacionalna penzija, dodeli retroaktivno.

U Udruženju dramskih umetnika smatraju da nije uputno davati imena kandidata unapred, ali smo, ipak, uspeli da saznamo da su među njihovim favoritima Miki Manojlović, Predrag Ejdus i Tanja Bošković. Udruženje filmskih umetnika podržalo je šesnaest stvaralaca, među kojima i Dragomira Zupanca, Dragoslava Lazića, Slobodana Šijana, Živorada Ajdačića, Draga Čumu, Severina Franića, Nikolu Lorencina..., dok je Udruženje filmskih glumaca predložilo samo Mikija Manojlovića i Ivana Bekjareva. Udruženje dramskih pisaca predložilo je Biljanu Ostojić, Dobrivoja Ivića, Mirjanu Ojdanić, Dragana Tomića i Milisava Milenkovića, a podržalo prijave Paje Grdinića, Milovana Vitezovića, Zorana T. Jovanovića i Žike Ajdačića.

Na spisku Udruženja baletskih umetnika je deset kandidata, među kojima je i Ksenija Kecojević.

Kao i ranijih godina, najverovatnije će i ove najviše sporova biti oko kandidatura sa estrade. Kako smo saznali, među onima koji smatraju da su dali veliki doprinos srpskoj kulturi su Gordana Stoićević, Mira Vasiljević, Jasna Kočijašević, Žika Radenković, Aleksandar Stepić i Dragoslav Mihailović Kanarinac.

Dodele nacionalnih penzija počele su 2007. kada su ovo priznanje, koje je podrazumevalo 50.000 dinara uz redovnu penziju dobilo 267 umetnika. Sledeće godine bilo je znatno manje - 50, 2009 - 52, 2010. takođe 52, a prošle godine dobilo ju je 43.