Stid zbog Pope

J. BANjANIN

utorak, 21. 11. 2017. u 16:54

Стид због Попе

Adam Puslojić / Foto I. Marinković

Velika pesnička nagrada ne uručuje se već pet meseci posle dodele. Adam Puslojić: Ako je ne daju do kraja godine, ugasiće se. Đorđević: Nadamo se da ćemo je uručiti u decembru

NI posle pet meseci od proglašenja dobitnika pesničke nagrade "Vasko Popa", ona nije uručena laureatu Adamu Puslojiću za knjigu pesama Somnabulia Balcanica, u izdanju "Leksike".

Uručenje jednog od najprestižnijih priznanja za poeziju, koje se u Vršcu svake godine od 1995. dodeljivalo 29. juna na dan Popinog rođenja, organizatori su prvo odložili za septembar, tražeći novog finansijera za novčani deo nagrade. Iznos od 5.000 evra do ove godine obezbeđivala je Fondacija "Hemofarm". Osnivač ove nagrade "Agencija Đorđević" do danas nije uspeo da nađe novog donatora.


PROČITAJTE JOŠ:
Najbolja "Malograđanska svadba"

- Nisam bio u Vršcu, niko me još nije zvao, a organizatori nešto mudruju - kaže, za "Novosti", Puslojić. - Prvo mi je neprijatno zbog samog Vaska, čije ime nagrada nosi. Ako je to, po opštem mišljenju, najznačajniji posleratni srpski pesnik, neprimereno je da se kasni sa uručenjem. Ako je ne uruče do kraja godine, ugasiće je. Kada god Đorđevića ili Opštinu Vršac pitam za nagradu, oni ne dovode u sumnju uručenje i poručuju "evo samo što nije".

Tokom prošlog meseca u Vršcu se održavala manifestacija "Dani Vršca", u okviru koje je trebalo da bude uručena nagrada.

- Manifestacija "Dani Vršca" je turistička, a nagrada je kulturna. Ne znam čija je to ideja bila, to su nespojive stvari. Obe čine čast Vršcu, ali na različite načine. Jedno drugo ne bi dopunilo niti bi bilo prijemčivo - kaže nam Đorđević. - Ništa se nije promenilo, nadamo se da ćemo nagradu uručiti u decembru.

Predsednik žirija za nagradu "Vasko Popa" Jovan Zivlak ističe da se ovo prvi put dešava u dugoj istoriji ove najuglednije pesničke nagrade:

- Tražimo novog darodavca, ali procedura nije jednostavna. Učinićemo sve da nagrada bude uručena u ovoj godini, jer nema smisla da se odugovlači. Svi kulturu na neki način odbacuju, ali sam dobio poziv od jednog poštovaoca nagrade i samog Vaska Pope, koji je spreman da pomogne. Imamo još tri potencijalna donatora. Novčani iznos nagrade bio je jedan od najvećih za poeziju. Postoji mogućnosti da bude na istom nivou, ali nije sigurno. Sledeće godine ćemo nastojati da potpišemo ugovor sa stalnim finansijerom nagrade "Vasko Popa".


PROČITAJTE JOŠ:
Hrabre slike sveta

Zivlak podseća da su srpske pesničke nagrade izgubile uticaj i publicitet, da nijedna ne prelazi iznos od 1.000 evra, te da poezija kod izdavača ima vrlo loše mesto.

- Nagrada "Vasko Popa" je više od nagrade jer govori o suštinskim stvarima naše kulture. Potrudićemo se da je sačuvamo - zaključuje Zivlak.


TRAJNO REŠENjE?

Od Društva prijatelja Vršca "Vršac lepa varoš", koje je prestalo da postoji 2002. godine, Agencija "Đorđević" je preuzela sva osnivačka prava i organizaciju dodele nagrade "Vasko Popa".

- Obezbeđivali smo finansijska sredstva svih ovih godina i starali se o funkcionisanju nagrade. Sada ćemo osnovati udruženje za očuvanje kulturno-istorijske baštine, pa ćemo nastaviti da štitimo nagradu pod tim udruženjem. Svi zajedno smo dali doprinos da nagrada nastane i stekne ugled. Sad se za nju borimo - kaže Dragoljub Đorđević.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije