Храбре слике света

Р. Р.

18. 11. 2017. у 19:13

Храбре слике света

"Старатељство"

Победници Берлина, Кана, Венеције пред публиком на фестивалу ауторског филма. Остварења одважних аутора која пробијају све задате границе, клишее и забране

ВЕНЕЦИЈАНСКИМ победником, израелском драмом "Фокстрот" Самуела Маоза, која је и фаворит за Оскар 2018, у Дому омладине 24. новембра почиње Фестивал ауторског филма.

Под метафоричним насловом "Дух `67." ФАФ ће приказати 91 остварење, међу којима су и победници највећих светских фестивала. У Главном програму видећемо 22 филма, а у трку за Гран-при "Александар Саша Петровић" улази девет остварења; документарци "Макала" Емануела Граса (канска награда у "Недељи критике"), и "Каниба" Веране Паравел и Лусјена Кастења Тејлора (награда жирија у Венецији), "Фелисите" Алена Гомиса (Сребрни медвед у Берлину), "Барбара" Матјеа Амалрика (награда у Хамбургу). У конкуренцији су и "Човек од интегритета" Мохамада Расулофа (канска награда у програму "Известан поглед"), "Када дан није имао име" Теоне Стругар Митевске, "Пројекат Флорида" Шона Бејкера (награда критике у Хамбургу). Ту су и два дебитантска филма - "Старатељство" Гзавијеа Леграна ("Сребрни лав" за режију и "Лав" будућности у Венецији), и "Војници. Прича из Ферентарија" Иване Младеновић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Девети Мерлинка фестивал од 7. до 13. децембра

- "Дух `67." водио нас је у састављању Главног програма: ка ауторима и делима довољно одважним да пробију све задате границе и клишее, и довољно надахнутим да њихова слика данашњице издржи пробу и у неком будућем времену, у сусрету са неком другом публиком - изјавио је уметнички директор ФАФ Срђан Вучинић, истичући да је и плакат 23. фестивала инспирисан 1967, зенитом "Новог југословенског филма", тренутком највеће досегнуте слободе и креативности у историји наше кинематографије.

"Без љубави"

Бројни документарни филмови на фестивалу, како је истакао копредседник Савета ФАФ Стефан Арсенијевић, доказују да је стварност постала луђа и непредвидивија од фикција. То је видљиво и у осталим селекцијама - такмичарском програму "Храбри Балкан", пратећем програму Bande a part, а ФАФ ће 2. децембра затворити "Лаки" Џона Керола Линча, последње остварење Харија Дина Стентона, звезде независног филма.


"Духови Исмаила"

МАЊИ БУЏЕТ

ИАКО ће ФАФ приказати рекордни број филмова, и имаће два пута више гостију него прошле године, ипак је добио мању подршку - од Града Београда стигло је 800.000 динара, а од Министарства културе четири и по милиона динара, што је 15 одсто мање него прошле године, тако да буџет фестивала неће прећи 48.000 евра, истакао је Игор Станковић.


"Фокстрот"

ЗВЈАГИНЦЕВ, ХАНЕКЕ..

У ОКВИРУ Главног програма ван конкуренције видећемо нова дела великих аутора, "Без љубави" Андреја Звјагинцева (Награда жирија у Кану), "Хепиенд" Михаела Ханекеа, "Духови Исмаила" Арна Деплешена..., као и нове филмове наших редитеља: Горана Марковића, Пурише Ђорђевића, Предрага Велиновића, Миле Турајлић, Марка Новаковића, Биљане Туторов, Иване Младеновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације