RAT IZRAELA I HAMASA: Kako se sukob sa izvorišta vere prelio širom sveta

Nebojša Stanković

18. 05. 2021. u 12:00

KAKO napisati bilo šta o sukobu Jevreja i Palestinaca, Izraela i Hamasa, a ne pominjati mesto gde se to događa, taj "pupak sveta" iz kojeg izviru sve religije, gde se nalaze sveta mesta svih koji čak i da nisu oni koje molitve određuju, jesu oni koji tradiciju nose, hteli ili ne, u korenima.

РАТ ИЗРАЕЛА И ХАМАСА: Како се сукоб са изворишта вере прелио широм света

Novosti

Iznenađujući je podatak da je najtraženiji sadržaj koji se proteklih dana u svetu "guglao" onaj koji govori o uzrocima sukoba Izraela i Palestinaca. Ako je suditi po ovome, postoji šansa da interesovanje za veru postane bitnije čak i generacijama za koje se život, bar na prvi pogled, odvija samo na društvenim mrežama, "Tviteru" i "Tik-toku", tamo gde je instant kultura maksimum znanja.

Nevolja svih koji traže odgovor jeste što ta pretraživanja samo otvaraju nova pitanja, koliko duboko ići, da li je vreme iz Biblije dovoljno daleko? Hramovna gora, sveti jerusalimski hramovi, mesto gde je otac ponudio sina kao žrtvu, Al Aksa i Kupola na steni.

U nama koji danas živimo sigurno ima nečeg od tog drevnog, jer kako drugačije protumačiti da se sukob sa izvorišta prelio na mnoga mesta, pa podrška i protesti za sukobljene strane pune ulice evropskih gradova. Stiglo je i do naših prostora. Bošnjački političari u BiH osuđuju nasilje nad Palestincima, Sarajevo je u bojama palestinske zastave. U Banjaluci misle drugačije i boje bojama izraelske zastave Palatu Republike Srpske. Svet se oko Bliskog istoka još jedanput, kao i ranije i iz mnogih razloga, svrstava na ovu ili onu stranu.

Poslednji veliki sukob istih strana okončao se posle punih sedam nedelja. Trenutni je ušao u drugu sedmicu, mira ni na vidiku. Ipak, pre ili kasnije neko primirje će se postići. Ali, čini se da ne postoji kutak u svetu gde je trajni mir udaljeniji nego od te svete zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)