BUGARSKE JEZIČKE ZAČKOLJICE: Zašto u Sofiji dižu uzbunu zbog vraćanja osnovnog prava srpske manjine u Severnoj Makedoniji

Mladen Stančić

02. 02. 2021. u 12:09

Diplomatsku buku su podigli dramatičnom ocenom da vraćanje srpskog jezika u škole u Severnoj Makedoniji negira tvrdnje da su raskinute veze sa Srbijom i Rusijom

БУГАРСКЕ ЈЕЗИЧКЕ ЗАЧКОЉИЦЕ: Зашто у Софији дижу узбуну због враћања основног права српске мањине у Северној Македонији

Novosti

USRED bugarskog istrajnog disciplinovanja unutar EU blokadom početka pristupnih pregovora Severne Makedonije za članstvo u evropsku porodicu, a zbog tobož nerešenih bilateralnih pitanja nacionalnog i pre svega jezičkog osnova "aplikanta", upala je čestitka makedonskog premijera Zorana Zaeva Srbima na Savindan. Najavio je vraćanje srpskog jezika kao izbornog predmeta u nastavne programe osnovaca u južnom susedstvu.

Iako je reč o "popravnom", odnosno vraćanju neosnovano oduzetog ustavnog i zakonskog prava Srbima na obrazovanje na maternjem jeziku, sasečenog od prethodne vlasti VMRO-DPMNE 2007. godine, alarm je stigao iz - Sofije?!

Diplomatsku buku su podigli vicepremijeri Vlade u Sofiji, Krasimir Karačanov i Ekaterina Zaharieva, dramatičnom ocenom da vraćanje srpskog jezika u škole u Severnoj Makedoniji negira tvrdnje da su raskinute veze Severne Makedonije sa Srbijom i Rusijom! Odjednom nije samo problem - makedonski, nego, eto, i srpski jezik. Sa žaljenjem je ustvrđeno da su sa tom odlukom vlasti u Skoplju - o vraćanju srpskog jezika u nastavne programe za osnovce - saglasne sve partije, bez obzira na njihove političke razlike. Takvi postupci su, kako je ocenila Zaharieva, dokaz približavanja Srbiji.

Uprkos činjenici da su srpski mališani u današnjoj Severnoj Makedoniji ko zna koja već generacija uvučena u obrazovni vrtlog procesa višedecenijske asimilacije, ipak, njima se konačno vraća ustavno i zakonsko pravo koje koriste sve ostale zajednice u državi. Neka je i simbolično, "na kašičicu", to nije zasmetalo ni opoziciji koja je Srbima uskratila pravo tokom svoje vladavine, niti sadašnjoj vlasti koja ispravlja nepravdu. Odjednom, ugroženi su se našli susedi - Bugari. Očigledno, oni ne misle na jezik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)