BARUT

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

19. 11. 2020. u 11:18

OPASNA iskra starih i nikad neugašenih komšijskih pretenzija ponovo se rasplamsala. Bugarska je uložila veto na početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom za članstvo u EU, zbog neslaganja oko etničkog identiteta, tumačenja istorije i naziva jezika.

БАРУТ

Novosti

Mešovita komisija prethodno nije utvrdila čiji je Goce Delčev. Nije to samo pitanje svojatanja kontroverznog revolucionara. Bugarska smatra da je Severna Makedonija deo njene istorije i da ova dva naroda u tom kontekstu ne mogu da se razdvajaju, pa traži od svojih zapadnih suseda da priznaju "bugarske korene". Zvanično Skoplje toliko odricanje od samosvojnosti, naravno, nije moglo da prihvati.

Imala je pre toga Severna Makedonija decenijama problem s Grcima oko istorije, zastave, imena. Taman kada su sve to prekrojili i "prekrstili" se, na scenu je stupila Sofija. Sve vreme, katkad na tihoj, katkad na jačoj albanskoj vatri, vri Zapadna Makedonija. Imali bi, kad bi hteli, ali ispravno neće, i Srbi tu štošta da kažu, gledajući iz istorijskog ugla.

Crtaju se mape "velike Albanije". Bukti kosovski problem. Na Balkanu nije rešeno ni srpsko pitanje. Nepriznate crkve protiv kanonskih pravila traže autokefalnost.

Eklatantna je neodrživost i netrpeljivost BiH kao celine u okvirima koji opstaju samo zato što je na ovaj način sprečeno dalje krvoproliće. Nije rešen problem s imovinom i pravima proteranih Srba iz Hrvatske.

Sve su to čestice u buretu baruta koje se dugo suši na balkanskoj promaji, napušteno na ledini uz opasnost da svakog časa eksplodira. Teško da će pod ovim uslovima Severna Makedonija ikad postati članica EU, a Balkan pronaći mir.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)