NEĆE MOĆI: Čežnja za cenzurom

Filip Rodić

08. 11. 2020. u 08:25

ZAŠTO se naši "nezavisni" mediji i novinari dive skandaloznom potezu američkih medija koji su ućutkali Trampa?

НЕЋЕ МОЋИ: Чежња за цензуром

Privatna arhiva

BITKA za novog američkog predsednika ne vodi se samo u Sjedinjenim Državama. Bije se širom sveta, pa i u Srbiji. Za Donalda Trampa su oni konzervativniji i patriotskije opredeljeni građani, a za Džozefa Bajdena su oni naši sugrađani koji se manje ili više otvoreno slažu sa njegovim stavom da bi "sve Srbe trebalo staviti u nacističke koncentracione logore".

U te beskompromisne borbe sedam vodećih američkih televizija samoinicijativno i spontano, ali iznenađujuće istovremeno, odlučuje da prekine obraćanje javnosti još aktuelnog predsednika Sjedinjenih Država koji verovatno, ali u vreme dok ovo pišem još ne i neizbežno, gubi bitku za drugi mandat. Oni koji se predstavljaju kao najveći borci za sve slobode od slobode mišljenja i izražavanja pa do slobode da se bira između sedamdesetak polnih identiteta, uskratili su svom predsedniku, čoveku koji još obavlja mandat dobijen na demokratski način zahvaljujući podršci američkih građana, slobodu da izrazi sumnju u regularnost izbornog procesa. Ali nisu uskratili samo Trampa. Onemogućili su desetine miliona američkih građana da čuju ono što predsednik ima da im poruči, a to je da on smatra da su izbori pokradeni, odnosno da postoje velike neregularnosti. Prenos je prekinut pošto je Tramp rekao (po izveštaju Maje Đurić sa N1): "Ako računamo legalne glasove - ja sam lako odneo pobedu. Ako računamo nelegalne glasove - oni pokušavaju da pokradu izbore".

Mediji su Trampa izbacili iz programa, jer su procenili da je "izneo tvrdnje koje su očigledne neistine" i nisu dokazane. Čekajte, ono za šta će američkim sudovima trebati meseci da utvrde razmatrajući žalbe koje Trampov tim podnosi i da odluče šta je tu istina, a šta nije, šta je dokazano, a šta ne, ovi mediji u roku od delića sekunde proglašavaju neistinom, i to očiglednom! Tim medijima očigledne neistine nisu bile sve one laži koje su se, na primer, u poslednjih 30 godina objavljivale o Srbima, a da ne pominjemo ono "umotavanje u kučinu" Bila Klintona sa Monikom Luinski. Da ne pominjemo njihove nikada dokazane optužbe na račun Trampa i ruskog mešanja u izborni proces SAD. Nedokazane gadosti koje su objavljivali o njegovom seksualnom životu da ne pominjemo. Ali za cenzuru je nedopustiva Trampova izjava da se nad njim sprovodi obojena revolucija u svom punom sjaju.

NAMA koji živimo ovde, ipak, nije ili bar ne bi trebalo da je Amerika na prvom mestu, pa obratimo pažnju na ono u čemu mi živimo. Tako svetionik slobodnog, nezavisnog, profesionalnog i kakvog sve ne novinarstva u Srbiji, luksemburška televizija N1, u ovom sjajnom gestu svojih američkih kolega i uzora vidi recept koji bi trebalo da se prenese i u Srbiju. U svom maniru nepristrasnosti i konsultovanja različitih profila ljudi, N1 ponovo intervjuiše isključivo istomišljenike.

"AMERIČKI mediji takvim postupkom pokazali su da ne žele da do publike dolaze neutemeljene izjave. Da li bi na takav potez mogle da se ugledaju televizije u Srbiji? Možete li da zamislite da se govori i obraćanja predstavnika vlasti prekidaju u trenutku kada u etar ode bilo šta što nije činjenica", pitanje je na koje odgovara novinarka Danica Vučinić: "I najgora Amerika i Amerika u najgorem izdanju je bolja od nas i neuporediva sa nama". Realno? Ova (počeću da pišem pod navodnicima) "novinarka" smatra da je glavna funkcija medija da budu "kontrolor vlasti i štite svoju publiku o lažnih vesti". Pre bih rekao da je glavna uloga medija prenošenje potpunih i objektivnih informacija, a ne suđenje o tome šta građani treba da čuju, a šta ne i šta je istina, a lažna vest. To je cenzura, a ne informisanje. Uostalom, pustite ljude da čuju i lažnu vest, pa objasnite šta je neistina, ako možete.

Interesantno je da je ovde fokus na predsedniku, a ne i na nekim drugim činiocima našeg društvenog života. Imaju li svi oni koji su kod nas tvrdili da su izbori pokradeni ili da će tek biti pokradeni više dokaza od Donalda Trampa? Zašto onda ove vedete slobodnog novinarstva veruju da Trampa treba cenzurisati, a ove druge ne? Da li su, na primer, dokazane sve optužbe koje se iznose protiv Telekoma? Moguće je da su istinite, ali dokazane nisu i onda ih po ovim merilima, kolege, morate cenzurisati. A šta da radimo kada jedan visoki funkcioner jedne opozicione partije u studiju, potkrepljujući to fotografijama, tvrdi da su na imanju u Jovanjici postojale stabljike marihuane stare četiri-pet godina? Kanabis je jednogodišnja biljka i to bi trebalo da zna svako ko pretenduje da komentariše način vršenja krivičnog dela njenog uzgoja. A čovek za kojeg se van svake sumnje utvrdi da se lažno predstavlja kao "šef katedre Uneska za bioetiku"? Šta sa njim? Da li ga je N1 uklonila sa programa, ili ga je ponovo zvala? Naravno da će on biti rado viđen gost kad god bude trebalo da se iznose nedokazane optužbe na račun Srba, Srbije ili vlasti.

P. S. Nije li čudno da u umu nekih ljudi krađa na američkim izborima može biti samo teorija zavere, a u Srbiji aksiom?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista