Rakete

Vladimir Ilić

23. 10. 2020. u 11:13

USTAVOM Srbije svim građanima zajemčeno je pravo na pravično suđenje.

Ракете

Novosti

To bi trebalo da znači da se u pravno i činjenično istovetnim predmetima donose pravno istovetne presude, bez obzira na to pred kojim sudom ili sudijom u državi se odvija proces.

To, po svemu sudeći, ne važi za oko 600 poljoprivrednika iz Ivanjice i Arilja, kojima je grad pre pet i po godina uništio voćnjake pune roda, pa su zbog toga što tada nije ispaljena nijedna protivgradna raketa, tužili državu. Oni nisu imali sreće da njihove tužbe završe pred sudovima u Beogradu, gde je već doneto nekoliko stotina presuda u korist oštećenih poljoprivrednika, i to sa nalogom da im država isplati odštetu u punom iznosu, odnosno 100 odsto.

Preostalim "nesrećnicima" zapali su sudovi u Čačku i Kragujevcu, gde su im štetu priznavali u iznosu od svega 30, 50 ili 70 procenata, kako se kom sudiji "svidelo". Da sve bude još neverovatnije, bilo je slučajeva da prve komšije, koje su imali malinjake iste veličine, dobiju potpuno različite odštetne iznose, jer je jednom sudio sudija iz Apelacionog suda u Beogradu, a drugom delilac pravde u Apelaciji u Kragujevcu.

Šalile su se tako prve komšije u okolini Ivanjice, pa će ovaj prvi drugom: "Beograd, to ti je posebna država, uvek sam ti to pričao... Vidiš da su im i sudije bolje..."

Advokati oštećenih, šalu na stranu, već najavljuju tužbe pred sudom za ljudska prava u Strazburu, pošto, evidentno je, u Srbiji ne postoji usaglašena sudska praksa.

Predsednicima sudova u Čačku i Kragujevcu već su stigli dopisi kako bi se ujednačile sve presude, pa bi bilo dobro da se to dogodi. U protivnom, Srbija bi mogla da, pored stopostotnih odšteta poljoprivrednicima, plati i mnogo veću sumu ako se pokrenu pocesi u Strazburu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)