Rate

Bojana Caranović

26. 09. 2020. u 11:20

Рате

Novosti

I SAMA pretpostavka o spremnosti banaka da budu na gubitku da bi pomogle građanima u krizi, zvuči neverovatno.

Niko to i ne očekuje. Međutim, predstavljanje moratorijuma u otplati kredita kao nekakvu žrtvu bankarskih ustanova zarad dobra klijenata u neizvesnim vremenima pandemije - iritira. Bar one koji su protumačili i "sitna slova", pa tako shvatili da ništa ne dobijaju na poklon, da banka ne "časti turu" i da će posle pauze morati da plate svaki dinar - i više.

Procena UBS je da je ukupna vrednost zaustavljenih obaveza čak tri milijarde evra! Procenti o broju onih koji su zastoj prihvatili, prvi - oko 90 odsto dužnika, a drugi desetak odsto manje, svakako nisu samo rezultat dobre i pravovremene mere.

U prvom krugu, mnoge su korona i pandemija zatekle nespremne i uplašene, pa im je promakao sam koncept moratorijuma. Mislili su, opravdano, da treba da se prijave bankama ako ga prihvataju. Zapravo je i u martu, i drugi put u julu, primenjena obrnuta logika - ko se ne javi, prihvatio je. Oni koji su želeli da nastave sa redovnom otplatom morali su da zovu telefonom, pišu mejlove, ili čekaju pred ekspoziturama. Banke su bile dužne jedino da na svojim sajtovima obaveste klijente o pauzi i daju rok da se on odbije.

Dužnici su tako imali obavezu da svakodnevno prate sajtove banaka, NBS i medija, kako bi uopšte saznali da moratorijum postoji.

Osim načina prijavljivanja i konfuznog reprezentativnog primera otplate, u kome, ko shvati, jasno piše da će posle pauze rate biti veće, a otplata duža, ne treba zaboraviti ni sindrom ukorenjen u našem mentalitetu - sve što možeš, odloži za sutra. Tako će saznanje da kod banke ništa nema džabe stići u oktobru sa "ugojenim" ratama za kredite, kartice, minuse...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

buki

26.09.2020. 12:32

Uz sve ovo, za prvi moratorijum su sva sredstva javnog informisanja neprestano ponavljala kako klijente to neće ništa koštati, tako da su mnogi kojima moratorijum nije odgovarao prihvatili, samo da ne bi čekali red u banci, pošto je već *besplatno*. Nijednom nisu pomenute kamete na ratama kredita, koje su za kredite na početku otplate bile i tri puta veće od glavnice. Sve te kamate su naplatili i pripojili glavnom dugu, a platićemo ih opet, jer se za tri preskočena meseca produžava otplata kredita. Užas, otimačina i to uz blagoslov NBS.

Kiza

27.09.2020. 12:45

Логика и елементарна коректност налажу да, пошто је у питању договор, а не намерна доцња у отплати, додатна камата буде обрачуната САМО на рате у време застоја а не као што су банке зарачунале - на цео преостали дуг! Пошто се након застоја отплата дуга редовно наставља, зашто се плаћа казна?!? Само питам...