Ko će se sada usuditi da svedoči protiv svirepih zločinaca?!

Dragana Zečević

subota, 08. 08. 2020. u 07:00

Kо ће се сада усудити да сведочи против свирепих злочинаца?!

Novosti

ZAKON o zaštiti "vrednosti OVK" još jedan je dokaz da prištinske vlasti odavno ne slušaju svoje zapadne mentore.

Čak ni diplomate onih zemalja koje su najzdušnije podržavale OVK i jednostranu kosovsku nezavisnost.

Nacrt zakona koji se našao na dnevnom redu jučerašnje sednice parlamenta osudili su predstavnici najjačih zapadnih zemalja, SAD, Nemačke i Švajcarske, navodeći da se njime podrivaju sloboda govora i napori da se osigura pravda.

A da pravde na KiM nema za sve one koji misle drugačije od albanskih lidera, odavno je jasno. Jasno je to i međunarodnim pravosudnim organima koji ne mogu da pronađu svedoke za zločine OVK, a koji na volšeban način nestaju. U nacrtu zakona, predloženog pre dve godina, ponovo aktiviranog na zahtev Tačijeve partije, navodi se da je "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene ovim zakonom i štiti imidž OVK".

I dok američki diplomata na KiM Filip Kosnet upozorava da se njime zabranjuje sloboda govora, a iz nemačke i švajcarske ambasade navode da se ometa proces koji bi pomogao suočavanju sa prošlošću, jasno je da zakon najviše zastrašuje Srbe, ali i Albance čiji su članovi stradali od "ruku pripadnika OVK". Jer, ko ne bude poštovao odredbe biće krivično gonjen. Baš kao bivši ministar administracije lokalne samouprave Ivan Todosijević koji je osuđen na dve godine jer je rekao da je Račak - izmišljen.

Žrtve nekadašnjih pripadnika OVK nisu izmišljene. Njih je na srpskoj strani više od hiljadu pre i gotovo još toliko po dolasku međunarodnih misija na KiM. Za njih nikada niko nije odgovarao. Upravo zato je i suštinsko pitanje ima li smisla rad Specijalnog suda za zločine OVK? I ko će se sada usuditi da svedoči protiv svirepih zločinaca?!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Rale

08.08.2020. 07:42

Ovaj zakon i donose uz nezvaničnu podršku svojih prijatelja koji ih tobože sad kritikuju. Šiptari ni jutarnju kafu ne popiju dok Ameri ne kažu da smiju da je popiju.