NEĆE MOĆI: Profesorka pod žigom zveri

Filip Rodić

nedelja, 26. 07. 2020. u 07:39

НЕЋЕ МОЋИ: Професорка под жигом звери

Privatna arhiva

Kako je borba za nezavisnost Kosova Radini Vučetić važnija od svih proklamovanih univerzalnih vrednosti poput ljudskih prava i sloboda, i kako predaja "srca Srbije" može biti opravdanje za diktaturu

Profesorka s Odeljenja za savremenu istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Radina Vučetić smatra da bi istorija jednog dana mogla predsednika Srbije Aleksandra Vučića pozitivno da oceni samo ako bi priznao secesiju južne srpske pokrajine i da bi mu, u tom slučaju, sve što mu druga Srbija stavlja na teret moglo biti oprošteno. "Predsednik, doduše, ima priliku za popravni i da se ta slika promeni, a to je da prizna Kosovo. Od tog priznavanja, ili nepriznavanja Kosova zavisiće, čak i sa tamnim mrljama od devedesetih do danas, njegovo mesto u istoriji", navela je ona u jednom intervjuu. Ne mora se biti stručnjak za istoriju da bi se shvatilo da je upravo obrnuto. Uzmimo samo za primer čuvenog Vuka Brankovića, koji je samo zbog neosnovane optužbe da je "izdao na Kosovu" u srpskoj nacionalnoj svesti postao arhetip negativca, prokletnik. Sve ostalo, dobro ili loše, zaboravljeno je. Zar jednom istoričaru Vuk Branković nije dovoljan primer?

U nekoj drugoj istoriji bi to i moglo da bude tako, ali u srpskoj nikako. Možda zato što smo zatucani, pa ne možemo poput Norvežana (čiji svetli primer ona navodi u radu "Neprosvećena prošlost" objavljenom 2010. u zborniku "Novosti iz prošlosti" Beogradskog centra za ljudska prava i uz pomoć EU) da prihvatimo ideju da nam glavna prestonička ulica nosi ime čoveka koji nas je pokorio. "Da li bi bilo moguće da se Ulica srpskih vladara zove po nekom osvajaču, recimo - Ulica Sulejmana Veličanstvenog", pita se prosvećena profesorka. Bogu hvala, pa većina srpskog naroda nikada ne bi mogla da svari tu količinu autokolonijalnog samoprezira koji dominira umom Radininim. A Norvežani ako mogu, neka im. Da drugi nisu porazili Hitlera, imali bi sigurno i njegovu ulicu u centru Osla. Nije slučajno što su baš oni izrodili Vidkuna Kvislinga. U tome ima simbolike, kao što ima simbolike i u činjenici da njen kabinet nosi broj 666. Uostalom, Srbi više vole osloboditelje, nego osvajače, što bi ona kao istoričarka trebalo da zna, iako joj se to očito ne dopada.

U istom delu Vučetićeva pokazuje još veću dozu ignorisanja i istorije i srpskog naroda. Smeta joj što "dosetke" o tome kako je "Jasenovac najveći srpski grad pod zemljom" (Ako joj je poznato neko veće stratište srpskog naroda, molimo je da nam ga otkrije. Ili, možda, ni Jasenovac to nije), "Kosovo sveta srpska zemlja" (A koja je to zemlja svetija za Srbe od Kosova? Briselska?) ili "Srbi su nebeski narod" (A nisu li uvek birali vrednosti istinoljubivosti, čestitosti i slobodarstva spram onih zemaljskih, praktičnih?) "još oblikuju istorijsku svest stanovništva, mnogo više nego što to čine škola, ili istorijska nauka".

Dobro je da neke stvari izvan školskog sistema oblikuju našu svest, s obzirom na to da su u školama decu počeli da uče da je lepo i perspektivno biti janjičar i kakvu percepciju srpske istorije imaju ona i njene kolege s fakulteta poput Nikole Samardžića. A i bolje je od primera koji nam stižu sa Zapada na koji treba, po njihovom mišljenju, da se ugledamo. Tamo, poput Norvežana koji neguju lik i delo čoveka koji ih je osvojio, Francuzi na primer iz udžbenika istorije izbacuju svoju "kosovsku bitku" (Bitku kod Poatjea 732) i Karla Martela, a ubacuju malijskog vladara Mansa Musu.

Ovakvim stavom Radina Vučetić, međutim, mnogo više od autokolonijalizma i samomržnje pokazuje jednu drugu stvar, a to je da principi demokratije, ljudskih prava i druge proklamovane vrednosti slučajne Srbije nemaju apsolutni karakter, nego je njihov značaj selektivan, od slučaja do slučaja. Da nije tako, zbog strašnih grehova koje oni pripisuju Aleksandru Vučiću, on ne bi nikako mogao biti pozitivan istorijski lik. A ako bi mogao, to nam otkriva da pored toga što je u njihovim očima Kosovo u stvari antisvetinja, nije bitno da li živimo u slobodi ili diktaturi nego kakve su namere i planovi onoga ko je na čelu diktatorskog režima. Ako su oni antisrpski, onda je sve u redu i sve se može, ali ako nisu, onda ništa ne valja. To potvrđuje i činjenica koliko se Radina Vučetić, a i drugi njeni istomišljenici, dive bivšoj Jugoslaviji i maršalu Titu.

Tito je pozitivna ličnost uprkos tome što je slao ljude na Goli otok, što je ubio desetine hiljada nedužnih ljudi i političkih neistomišljenika, što mu je Skupština u potpunosti bila jednopartijska, što su svi mediji bili pod njegovom kontrolom i tako dalje, zato što je šta? Posle Drugog svetskog rata zabranio povratak srpskih izbeglica na Kosovo i Metohiju? Sistematski odvajao Kosovo i Metohiju od Srbije još od 10. jula 1945? Zaista, Kosovo je odavno postalo aršin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Dragho Vasiljević

26.07.2020. 13:02

Živio ti nama. Samo napred. Drži se tako. Ja neznam do tebe da se tako neko iskreno i hrabro borio za našu teritoriju koja se cepa. Koju prodaju plaćene izdajice? Ti si jedini koji otvireno, pravilno, lepo, umjetnički tačno kažeš. Bolje nego politički. Do danas nismo imali nekog političara koji se mogao izboriti protiv Neprijatelja, Izdajica i plaćenika Srba. Pametnjakovića koji za pare prodaju i ćaću? Ja pišem Knjigu. Već sam napisao 163 stranice. u toj mojoj Knjizi sam razradio Titov "Genocid" u Miru. Koji nam je izvojevao. Navodno On. Dočekao je slobodu kao svi u Svetu koju je donio Rus??? Ameri slave 75 godišnjicu pobede fašizma. A spasili su Fašizam i Ustaše sa pomoću Titove politike. Njegovom Floskulom "Ne pričaj ništa o Ratu". Njegove UDBE i Rankovića? Kada je uglavio Kurta Walhajma u OUN onda je izdignut u Visine svetske ljestvice. Odatle počinju da slave Ustaše u Geterorgu neku pobedu??? Ovo nisam smio da pišem dok sam bio mlad. a bio sam sve među njima u Geteborgu. Sada se ne plašim u 90-toj godini života. Ti mene razumeš Falati. Ako možeš dođi kod mene da popričamo malo dok sam još Živ???

Jana

26.07.2020. 15:08

I kralj ujedinitelj je branio Srbima na Kosmet. Tito je bar napravio državu u kojoj je većina dobro i mirno živela skoro 50 godina. To nije pošlo za rukom nikome drugom na ovim prostorima pa ni Sulejmanu.

Talaj

26.07.2020. 19:03

@Jana - Ako zanemarimo da niste pročitali ili niste dobro shvatili poslednje tri rečenice komentara uvaženog g.Rodića, mogu samo da na sve to dodam da je Tito što se tiče upropaštavanja Srbije dovršio ono što su počeli Karađorđevići. Da ne dužim, zaboravimo i Goli otok, i guranje Jasenovca "pod tepih", posleratni teror itd., ostaje nepobitno da Broz nije rešio "samo" dva pitanja te države kojom je rukovodio 35 godina: NACIONALNO i EKONOMSKO. Zašto nacionalno, zato jer je izjednačio zločince i žrtve, na štetu Srba upravo pomenutim "guranjem pod tepih" Jasenovca i drugih zločina ustaša i njihovih saradnika, što je neoustašama dalo krila 90-ih da razbiju Jugoslaviju. Ekonomski, izgradio je mnogo sa otetim, dobijenim (nepovratnih 20 mldi dolara od Amerike od 1949-69. za suprotstavljanje SSSR-u) i pozajmljenim, ali je ekonomija pukla posle njegove smrti i pada Berlinskog zida ("drži vodu dok majstori odu"). Na poremećenoj ekonomiji rušitelji SFRJ razbuktali su nerešeno nacionalno pitanje, i ode tzv."veliko Titovo delo i lep život" u ništa!

Drago Vasiljević

26.07.2020. 22:22

Moram da dodam kada već govorimo o njegovom Genocidu nad Srbima? 1.) Ubio je 70 nemaca da oni ubju 7000 Srba pa kada nisu imali dovoljno Odrasli izveli su Decu i prpfwesore. 2.) Dogovorio se sa Nemcima da pobiju Romanince Srbe Proletere 90 sviju i reskirao je i Čiču. ısto kao i Sremski Front 13000 srpski dečaka poslao na livadu da izginu? Pa 7 Sekretara SKOJa. Imam još puno toga ali ovo sada da znate da je on bio gori od Paveliča. A prestavljen kao najbolji Presednik pa Doživotni. Lepo. Ali Izaćiće istina na asvetlo Dana. Neće on biti kako je bio u Svetu???

Mišo

26.07.2020. 23:02

Jugoslovenstvo i titoizam su satrapski uništavali i srpski identitet i državu. Kada je Broz doneo svoj ustav 74 mnogi su mu se Srbi požalili da je sveo Srbiju na Beogradski pašaluk a on im je prkosno odgovorio : " Da baš to i hoću" e to su kadrovi koje nam je Broz ostavio da završe njegov trasirani put propasti Srbije.