JAGMA ZA VAKCINOM: Šta će ozbiljnim državama privatni novac za cepivo?

GORAN ČVOROVIĆ

17. 07. 2020. u 12:09

U ratu protiv nevidljivog neprijatelja s više od pola miliona mrtvih, rekvizicija je, valjda, prirodna stvar

ЈАГМА ЗА ВАКЦИНОМ: Шта ће озбиљним државама приватни новац за цепиво?

Novosti

RASTRČALI su se svetski moćnici ovih dana, sakupljajući pare za vakcinu protiv virusa korona. Angažovali vlade, pevače, umetnike, mecene. Dreše kesu i pitaju koliko treba još. Svetska zdravstvena organizacija je sabrala trošak. Vakcina i lekovi će koštati 31,5 milijardi dolara.

A šta će ozbiljnim državama, sa još ozbiljnijim institutima i naučnicima, u ovakvoj situaciji privatni novac za vakcinu? I zar ne postoji način da se ona napravi bez tolikih para? Obezbediš reagense, postoje opremljene laboratorije, testiraju se dobrovoljci, naučnici primaju platu. Nacija je mobilisana, resursi prinudno nacionalizovani, sve snage usmerene ka jednom cilju, za opšte dobro. U ratu protiv nevidljivog neprijatelja s više od pola miliona mrtvih, rekvizicija je, valjda, prirodna stvar.

Jedan moj pariski prijatelj je uveren u teoriju zavere. Kao primer navodi prošlogodišnje prilike, kada je, oko Ajfela, po običaju, na nekoliko dana provejalo tek poneka pahuljica snega. Ta mizerna bljuzgavica gotovo potpuno je blokirala gradski saobraćaj, ljudi su satima pešačili do kuće, u samoposlugama na periferiji je nedelju dana vladala nestašica svežih namirnica. Bilo je dovoljno da dva službenika zbog dva centimetra snega ne dođu na posao, pa da blokiraju lanac funkcionisanja sistema.

Sa kovidom, kudikamo većom elementarnom nepogodom, uz potpuno blokiranu zemlju i opšti karantin proglašen od danas do sutra, sve je funkcionisalo kao sat. I administracija, i prevoz, i snabdevanje. Imalo je, pa je i preteklo. Tako je to, veli moj prijatelj, bilo i drugde. Ne biva to, kaže, bez prethodnog detaljnog plana. Ne slažemo se. U ratu je drugačija strategija. Kad vakcina kao opšte dobro bude besplatna i dostupna svima, uvideće i sam da nije bio u pravu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024