Holbrukov flomaster i tvrda reč Zapada

Piše: Milan Babović, zamenik glavnog urednika

05. 10. 2023. u 10:23

U NIZU kontroverzi koje su pratile pregovore u Dejto­nu, ostala je i jedna bizar­nost pronađena u beleškama Nikole Koljevića.

Холбруков фломастер и тврда реч Запада

Foto Printskrin

Ovaj potonji, kao učesnik napetih pregovora u američkoj vojnoj bazi Rajt Pa­terson, naknadno je zapisao da je, navodno, Ričard Holbruk na mapi malih razmera linije raz­graničenja povlačio debelim flomasterom, a kad bi se karta uvećala, te linije postajale su široki koridori, odnosno ki­lometri perfidno otete srpske zemlje.

Pokojni "buldožer diplomata" bio je sklon šibicarskim tri­kovima - prisetimo se i da je svojevremeno garantovao Rado­vanu Karadžiću da ga neće goniti ukoliko se povuče sa čela SDS i iz politike (spekulisalo se da postoje dva primerka ovog ugovo­ra), ali nam on ovom prilikom nije u fokusu, već decenijski modus operandi koji primenjuje Zapad, i to ne samo na našem tlu.

Opšte je mesto da su Amerikanci izigrali najpre Mihaila Gor­bačova, a naposletku i Borisa Jeljcina, da se NATO neće ši­riti na Istok. Ili, da ne idemo tako daleko u prošlost. Dovolj­no nam je i nedavno svedočenje Angele Merkel, koja je priznala da su Minski sporazumi iz 2014. godine, čiji su garanti Nemačka i Francuska bili samo kupovi­na vremena kako bi se režim u Ukrajini pripremio za rat sa Rusijom.

Svi ti primeri potvrđuju da reč zapadnih političara ne vredi ni koliko crvljiva šljiva, ali svakako su slikoviti posle gor­kog i iskrenog priznanja pred­sednika Aleksandra Vučića:

- Sukob u Banjskoj desio se zato što je međunarodna zajednica la­gala Srbe na Kosovu i Metohiji da će biti zaštićeni i da neće biti progonjeni i hapšeni. Kriv sam što sam verovao Zapadu da će is­poštovati ono što su potpisali.

U nadi da će sačuvati srpske glave i državu od Levijatana koji se, pošto se 1999. nahranio dušama srpske dece i nazobao naših fabrika i mostova, spre­mao za završni udarac na Koso­vu, Vučić je svesno prečuo vapaj nekadašnjeg policajca:

- Kakve god garancije daju ovi sa Zapada, znamo kako su ih lako gazili. Ako sklonimo barikade, loviće nas kao zečeve - brižno je govorio Aleksandar Filipo­vić one decembarske noći u ka­sarni u Raškoj.

Srbi su sklonili barikade i od tada je otpočela hajka Kurtijevih goniča sa dugim cevima. Lovo­staja nema, a sve je kulminiralo krvoprolićem u Banjskoj. Taj nesrećni događaj, filigranski obrađen u špijunskim i medij­skim laboratorijama, doveo je Srbiju u tamni vilajet - šta god da uradi, kajaće se.

A, obrela se tamo verujući ne samo u reč, već i u potpis za­padnih lidera. Sa naknadnom pameću, od koje retko kada ima koristi, sada se možda bolje vidi da je Briselski sporazum bio naš Minsk - desetogodišnja dimna zavesa iza koje su se Al­banci pripremali da ostvare svoj san - da prigrabe i sever i tako zaokruže "suverenitet" lažne države. I ne samo to. Pretvarajući to područje u zonu antiterorističkog dejstva, svakodnevni život Srba već su pretvorili u pakao. Upadaju bez naloga u njihove kuće kad im se ćefne, provaljuju u bolnice i vrtiće... Hrvatski patent razvi­li su do maksimuma - ko je za vre­me rata makar popreko pogledao komšiju Albanca privode ga za ratni zločin. Ukratko - sprovode puzajuću "Oluju", iako nisu spro­veli nijedan dogovor za koji je garant bila i EU.

U okolnostima kada se zbog masa­kra kod Banjske klatno krivice sa Kurtija preko noći prebacilo na našu stranu, malo toga može­mo da učinimo. Manevarski pro­stor je uži od ivice žileta. No, kadri smo makar da ne nasedamo na narativ naših neprijatelja i njihovih drugosrbijanskih gu­vernadura koji strasno žele da borbu za Kosovo svedu na bitku za cisterne i kokain, da SPC pretvore u mitraljesko gnezdo srpskih terorista, a jedinu legi­timnu političku opciju - Srpsku listu, prekrste u balkansku ver­ziju "Tamilskih tigrova".

Svi ti napori slivaju se u jed­no - da se Srbija saglasi sa nezavisnošću Kosova i pusti narko-tvorevinu u UN. To nam je prekjuče potmulo nagovestio i ambasador SAD Kristofer Hil, podsećajući nas na odredbe Ohridskog sporazuma koje čekaju ispunjenje. Dakle, opominju nas na "obavezu" koju Vučić nije ni potpisao. U duhu one latinske - verba volant scripta manent, treba insistirati na tome da se u dija­log o Kosovu, koji je u sadašnjem formatu besmislen, uključe i oni čija reč vredi mnogo više od svih zapadnih potpisa. A, nije da ih nema...


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije