BROJANICA

Nedeljko Iljukić

12. 09. 2023. u 12:00

ŠTO bi rekao jedan naš kolega na jednoj od društvenih mreža: "Šta ti je Novak. Natera Amere da navijaju za Rusa..."

БРОЈАНИЦА

FOTO: Arhiva novosti

Najbolji teniser ikada i najbolji srpski sportista ikada je peharom šampiona Ju-Es opena u ponedeljak u zoru obasjao još jednom svoju blistavu karijeru, naša uspavana lica i srebro košarkaša u dalekoj Manili. Lako je sada nabrajati sve Đokovićeve trofeje iz Njujorka (ukupno ih je četiri), pa deset Australija opena, pa sedam Vimbldona i tri Rolan Garosa. Lako je posle svega što je napisano, opevano, nacrtano i naslikano naslađivati se uspesima čoveka koji je još jednom ušao u istoriju i sa 24 grend slem titule oborio sve žive rekorde, kada je tenisere ostavio već iza sebe i kada je stao uz rame Margaret Kort, jedine teniserke sa isto toliko titula.

Međutim, ima nešto tako bitno u emotivnom obraćanju Novaka Đokovića odmah pošto mu je u ruke otišao onaj prelepi srebrni pehar.

- Da nisam iz Srbije, još pre nekoliko godina bih bio podignut u nebesa. Sanjao sam kao dete, samo da osvojim Vimbldon, a vidite gde sam sada. I, kako stvari stoje, još ćete me gledati - poručio je Đoković.

Rođen u Srbiji, trenirao pod "šizelama" i "smirelama", sa retko viđenom energijom i verom u uspeh koju su pre svih imali otac Srđan i majka Dijana, Novak je u Njujorku došao do tačke posle koje, s uma sišli i od ljubomore oboleli puritanci, neće i dalje da mu priznaju da je najveći. Pa, rezultat Kortove iz prošlog milenijuma i dalje stavljaju u ravan sa njim, iako se njenog rekorda nisu sećali kada je njihova Serena Vilijams jurila Australijanku.

Relativno rano je Novak, a nešto kasnije smo i mi shvatili koliko on, u stvari, ide na živce ostatku (ili većem delu) sportskog i teniskog sveta. Jasno je kao dan da će im sportski simbol Srbije skakati po ganglijama još dugo, jer je već u Njujorku najavio da neće odustajati od olimpijskog zlata ni u Parizu 2024, niti u Los Anđelesu 2028. godine.

Na vrlo simboličan način Đoković još od Savindana 2008. godine i svoje prve grend slem krune u Melburnu miluje svoju brojanicu titula. Da podsetimo puritance, da naša brojanica uglavnom, vrlo simbolično, ima 33 zrna!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo