ČIPOVANJE

Dragan Vujičić

29. 05. 2023. u 07:00

ISPOSTAVIĆE će se još da je Oskarima ovenčani Stiven Spilberg skučena ličnost, ograničene mašte. U hitu "Suvišni izveštaj" Tom Kruz, Kolin Farel, Maks fon Sidov tek u godini 2054. love zlikovce pre nego što počine zločin. A u Teksasu se to događa već sad.

ЧИПОВАЊЕ

Foto: V.Danilov

U Dalasu je angažovana kompanija Davista Heimdall da pomoću veštačke pameti "lovi" učenike koji "odstupaju od redovnog ponašanja" ne bi li ih predupredili da čine svekolika "đačka nepočinstva".

Na kraju će biti i da je Džulijan Haksli jasnije video budućnost od drugih kada je skovao složenicu "transhumanizam", (Esej "Nove boce za novo vino" 1957). U spajanju sa mašinama, on je video prevazilaženje ljudskih ograničenja. E, to je upravo učinio Ilon Mask sa svojim neurolinkom "u glavu". Dobio je dozvolu da testira čipove na ljudima. Zasad da se lečimo, a posle bismo mogli i da gledamo TV "iz glave", surfujemo "Tviterom" ili dobijamo mejl.

Inače, "prorok" Haksli je imao interesantan život. Bio je predsednik Eugeničarskog udruženja Britanije (1941-1944), a bio je i prvi generalni direktor Uneska. Ovaj Haksli, Džulijan, rođeni je brat Oldusa Hakslija, pisca "Hrabrog novog sveta", u kojem će "većina muškaraca i žena odrastati tako što će voleti svoje ropstvo". Tu je i deda Hakslijevih, Tomas (1825-1895), nekada vodeći član britanskog naučnog establišmenta. Upamćen je kao Darvinov "buldog". Zagovarao je selekcionu evoluciju jer "ne mogu svi da žive". Obožavao je ekonomistu Maltusa, koji je mrzeo beskorisne izjelice...

Sve ovo oko veštačke inteligencije i transhumanizma što se radi u svetu u velikoj meri nije ni legalno. Oktobra 2005. godine 190 država članica Uneska usvojilo je univerzalnu deklaraciju o bioetici i ljudskim pravima, koja je obavezala potpisnice da "poštuju i primenjuju fundamentalne etičke principe koji se odnose na medicinu, nauke o životu i povezane tehnologije". U članu šest se naglašava da "ni u kom slučaju kolektivni ugovor zajednice, ili saglasnost vođe ili nekog organa vlasti, ne sme da zameni informisani pristanak svakog pojedinca".

Sapere aude - Usudi se da misliš svojom glavom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest