RUPE: Brojke na rafovima rastu neprestano, preko svake razumne mere

Bojana CARANOVIĆ

19. 10. 2022. u 07:15

SVAKODNEVNA kupovina postala je stresna za većinu građana. Sve je manje namirnica koje staju u ceger za platu koja je gotovo svugde ostala ista.

РУПЕ: Бројке на рафовима расту непрестано, преко сваке разумне мере

Novosti

Brojke na rafovima rastu neprestano, preko svake razumne mere. Sve je teže porodicama u Srbiji da zadovolje potrebe kao prethodnih godina. Mnoge navike moraju da menjaju, mnogih "sitnica" da se odreknu. Samo da se pregura do nove plate. U pokušaju da se održi makar približna platežna moć i ne odrekne baš svega, masovno se poseže za bankarskim zajmovima.

Uprkos poskupljenju svih kredita, samo za godinu dana privreda i stanovnici su se zadužili za još oko dve i po milijarde evra. Na više od 28 milijardi evra narastao je ukupan dug. Svaki dan banke nam pozajme novih 6,8 miliona evra! A najviše je gotovinskih pozajmica koje građani uzimaju da zakrpe "rupe". A, "rupa" je sve više, pa broj zahteva za kešom iz dana u dan raste.

Najveći skok, osim ovih keš zajmova, beleže i refinansirajući krediti. Uz neki dodatni dinar najčešće rata ostaje ista, otplata se malo produžava, ali se i još dublje tone u dugove. I zalagaonice, otkupljivači čekova, razni zelenaši trljaju ruke, jer nikad više posla. Postaje nemoguće ispratiti svakodnevna poskupljenja alavih trgovaca. Sumanute cene, i do 100 odsto više nego pre dve godine, pravdaju ratom u Ukrajini. Nijedan rat ne može da bude alibi za tu vrstu profiterstva.

Narodna banka Srbije sedam puta zaredom podiže referentnu kamatnu stopu s ciljem da novac poskupi, da opadne tražnja sa parama, da zauzda inflaciju. Uzalud, sve je veća navala na kredite jer se nove rupe otvaraju. Nije jasna logika trgovaca, šta će raditi kada im većina robe ostane neprodata, jer nema ko da je kupi, a ne bude više pokrića za nove kredite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)