AMBASADOROVA BRUKA: Italijanski predstavnik je u Jasenovcu dao vetar u leđa promoterima istorijskog revizionizma

Jurica Kerbler

26. 04. 2022. u 10:16

Ni pokušaj italijanske ambasade da “ispegla” grešku svog čelnika nije uklonio gorki ukus

АМБАСАДОРОВА БРУКА: Италијански представник је у Јасеновцу дао ветар у леђа промотерима историјског ревизионизма

Arhvia

ITALIJANSKI ambasador u Hrvatskoj Pjerfrančesko Sako napravio je neverovatnu grešku, svesno ili nesvesno, kada je nakon komemoracije u Jasenovcu, na "Tviteru", uz fotografiju kako polaže cveće na mestu zloglasnog logora, napisao "solidarnost sa hrvatskim narodom". Što je zapravo ambasador time želeo da kaže nikome nije jasno. Jedino je jasno da je došao u Jasenovac sasvim nepripremljen.

Italijanska ambasada brzo je morala da ispravi ambasadorov gaf uz poruku kako oplakuje žrtve Jasenovca, "uglavnom Srbe, Jevreje i Rome", te osuđuje ustaški režim i "izražava solidarnost sa hrvatskim narodom koji je izabrao principe legalnosti, slobode i ljudskih prava kao temelja EU". Ukratko, pokušali su da "ispeglaju" ambasadorovu grešku.

Gorki okus ipak ostaje. Italijanski ambasador Sako već dve godine je u Hrvatskoj, uz to je po obrazovanju pravnik, a iza sebe ima dugogodišnju diplomatsku karijeru. Dobro je upoznao današnju Hrvatsku, a sigurno i njenu istoriju. Zato je logično da sigurno zna što se dogodilo u vreme NDH kada su ustaše u Jasenovac dovodile nedužne žrtve, Srbe, Jevreje, Rome i hrvatske antifašiste, a sam logor je bio jedan od najsurovijih u vreme Drugog svetskog rata.

"Zaboravljajući" žrtve, ambasador je, valjda nesvesno, dao vetar u leđa onima koji su promoteri istorijskog revizionizma. I to u situaciji kada Hrvatska još nije sasvim zatvorila knjigu prošlosti, pa i dalje ne zabranjuje ustaške simbole i pozdrav "Za dom spremni" na način kako su to uradile Austrija i Nemačka. A baš je o tome ovih dana govorio i ambasador Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor. Poklič "Za dom spremni" ne može da bude siva zona, ili je dopušten ili nije, rekao je izraelski ambasador. Sasvim jasno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju