AMBASADOR BIH U HRVATSKOJ: Skandalozno saopštenje ambasade Italije o Jasenovcu, uvredljivi revizionizam

Tanjug

23. 04. 2022. u 22:49

AMBASADOR BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ ocenio je skandaloznim saopštenje italijanske ambasade u kome se izražava solidarnost sa hrvatskim narodom.

АМБАСАДОР БИХ У ХРВАТСКОЈ: Скандалозно саопштење амбасаде Италије о Јасеновцу, увредљиви ревизионизам

Foto Arhiva

- Skandalozna je izjava italijanske ambasade u Hrvatskoj u kojoj se obraća isključivo hrvatskom narodu povodom genocida u Jasenovcu i time sugeriše da je u tom koncentracionom logoru u Drugom svetskom ratu stradao prvenstveno hrvatski narod, naveo je Vranješ u izjavi za RTRS.

To je, kako je rekao, uvredljivo i predstavlja istorijski revizionizam. Na taj način se smanjuje veličina zločina koji se tamo dogodio“, rekao je Vranješ.

Nakon posete Jasenovcu na Tviteru, ambasador Italije u Zagrebu Pjerfrančeska Sake objavila je juče na Tviteru, između ostalog, fotografiju na kojoj se vidi kako polaže cveće na spomenik žrtvama Jasenovca, a na kojoj piše "solidarnost s hrvatskim narodom".

Direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić zatražio je ranije danas od italijanskog diplomate u Zagrebu da se javno izvini i ukloni neprimerenu najavu.

Ristić je tom prilikom uputio protestno pismo ambasadoru i očekivao reakciju Ambasade, koja će, kako navodi, uključivati uklanjanje tog saopštenja, kao i javno izvinjenje preživelima genocida nad Srbi, Jevreji i Romi u NDH i njihovi potomci.

 

BONUS VIDEO: BILO JE BOLNO, BOLNO I TEŠKO: Scene sa snimanja filma "Dara iz Jasenovca"



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)