BITKA ZA RAĐANJE: Svaki udarac na belu kugu je bolji nego nemo posmatranje sve crnje statistike

Ljiljana Begenišić

27. 11. 2021. u 10:51

Ekonomski paket za podsticanje rađanja mora da prati i jaka kampanja za promenu stavova, da se odustane od matrice - proživeću malo, važan je komoditet, a dete na kraju

БИТКА ЗА РАЂАЊЕ: Сваки ударац на белу кугу је бољи него немо посматрање све црње статистике

Novosti

NE poznajem nikoga ko će odlučiti da dobije dete samo zato što mu država daje novac kako bi podstakla na rađanje. Ovo se najčešće čuje čim država odluči da finansijskim merama stimuliše natalitet.

Tako je i ovih dana, kada se najavljuje novi paket pomoći mladim roditeljima - 300.000 dinara za prvo dete, beneficije i za drugo i treće, olakšice tokom sudija za studente koji se odluče na roditeljstvo.

Međutim, mnogo je više onih koji pozdravljaju nameru države da započne kontranapad u najvažnijoj bici - za očuvanje nacije. Pad broja novorođenih i rast broj preminulih odavno su alarmantni. Zato je svaki udarac na belu kugu bolji nego nemo posmatranje sve crnje statistike.

Svesni su i autori novog paketa mera da za stvaranje velike porodice nije presudan novac. To pokazuju i podaci da se najviše mališana rađa u siromašnim kućama, dok su kuće bogataša "okićene" materijalnim vrednostima, ali ne i brojnim potomstvom. Srbi nisu izuzetak. Ekonomski razvijene države u Evropi, kao i Amerika i Australija, imaju nisku stopu rađanja.

Da bi se ostvarila prosta reprodukcija potrebno je da stopa rodnosti bude 2,15 dete po ženi. U Srbiji to je 1,5, a prosečna žena u zapadnoj Evropi rađa 1,6 dece, u Velikoj Britaniji 1,7. Demografski slom doživljava najbogatija države Evrope - Nemačka, u kojoj je stopa nataliteta 1,5 dece po ženi. Sa istim problemom bori se i Danska koja je uvela značajne stimulativne mere, ali uzalud. Situacija je potpuno drugačija u siromašnim zemljama - u zapadnoj Africi jedna žena rodi sedmoro dece.

Zbog toga ekonomski paket za podsticanje rađanja mora da prati i jaka kampanja za promenu stavova. Da se odustane od matrice - proživeću malo, važan je komoditet, a dete na kraju. I da se zna: dete nije teret, već zadovoljstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)