ČAJKOVSKI

Branko Vlahović

09. 08. 2021. u 12:11

KOLIKO je politika zatrovala sport mogli su se uveriti svi koji su pratili OI u Tokiju. Pogotovo jedan broj američkih i britanskih sportista nije mogao da podnese poraze od konkurenata iz Rusije, pa su nekorektnim izjavama pokušavali da opravdaju sebe, ujedno i omalovaže pobednike.

ЧАЈКОВСКИ

Novosti

Mada se najviši rukovodioci međunarodnih sportskih organizacija javno zaklinju "da sport treba ograditi od politike", nisu zaštititili ruske sportiste, jer bi se onda zamerili moćnicima iz SAD i Britanije koji u određenim sportovima imaju odlučujuću reč.

Ko je gledao na TV Olimpijadu mogao je da primeti da je 335 ruskih sportista zbog sankcija Svetske antidoping agencije nastupalo pod nazivom Ruski olimpijski komitet, a umesto himne izvodio se početak Prvog koncerta za klavir sa orkestrom Petra Iljiča Čajkovskog.

Provokacijom protiv ruskih sportista prvi se proslavio neki novinar iz Čilea bezobrazno pitajući tenisera Danila Medvedeva kako se oseća što su Rusi na OI došli sa "etiketom" prevaranata.

Da je stvorena antiruska atmosfera videlo se i posle pobede ruskog plivača Jevgenija Rilova koji je osvojio zlato na 200 metara leđno. Nenaviknut na poraze, uzbuđeni Amerikanac Rajan Merfi je izjavio da sumnja u poštenu pobedu suparnika iz Moskve, dok je britanski plivač Djuk Grinbuk zlobno izgovorio "da postoje zemlje koje na državnom nivou podržavaju doping". Bivša dvostruka olimpijska šampionka u plivanju Lili King kazala je da je u Tokiju "mnogo sportista koji ne treba da budu tu i da nije dovoljno to što je napravljen rebrending njihove zastave".

Umesto svađa, Rusi su odgovorili podizanjem kulturnog nivoa protivnika i publike.

Osvajanjem zlatnih medalja, ukupno 20, dali su mogućnost svima da slušaju biser klasične mizike velikog Čajkovskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri