VREME JE MAJSTORSKO REŠETO: Grajfova komisija potvrdila da je haška pravda omeđena politikom

Rade Dragović

23. 07. 2021. u 10:24

Zaključak je da jula 1995. genocid - nije počinjen, ali konačna reč Grajfovog tima nije otud ništa blaža niti na bilo koji način umirujuća

ВРЕМЕ ЈЕ МАЈСТОРСКО РЕШЕТО: Грајфова комисија потврдила да је хашка правда омеђена политиком

Novosti

UMESTO doprinosa pomirenju - što mu je jedan od osnivačkih ciljeva - selektivnim, pristrasnim i nepravnim presudama, Haški tribunal je zavadu među balkanskim narodima samo ojačao. Koncept unapred zadatih uloga, zločinaca i žrtava, haške sudije su sprovele onako kako se od njih i očekivalo. Gotovo tri decenije kasnije, sudske odluke donete u gradu na Severnom moru sve su beskorisnije u razumevanju balkanskih prilika.

A koliko je haška pravda bila omeđena politikom vrlo dobro prikazuje hiljadu i nešto stranica izveštaja nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. Eksperti predvođeni Gideonom Grajfom, za razliku od indoktriniranih haških tužilaca, sudija i veštaka, objektivno su i sa svih aspekata sagledali stradanje u Srebrenici.

NJihov zaključak je da jula 1995. tamo genocid - nije počinjen. Ali konačna reč Grajfovog tima nije otud ništa blaža niti na bilo koji način umirujuća. A ona glasi:

"Hiljade ljudi u Srebrenici - uglavnom ratni zarobljenici - ubijene su na najstrašniji način. Odgovorne za ove gnusne zločine treba kazniti".

Reč je o masovnom pogubljenju između 2.500 i 3.000 vojnih zarobljenika 28. divizije Armije BiH, uključujući i nekoliko stotina civila iz baze Potočari.

O učinku Grajfove komisije još puno će se govoriti, ali sve je jasnije da je izveštaj međunarodnih eksperata negirao dogmu o srebreničkom genocidu kao temelju željenog ustrojstva BiH, sa dominantnim bošnjačkim uticajem. On ne štedi ni Srbe, čija je vojska - kako tvrde nezavisni stručnjaci - počinjenim masakrom svom narodu navukla trajnu duševnu traumu.

Vreme je majstorsko rešeto, i ono će - i za dela i za nedela - suditi svima. Uključujući i haške sudije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)