DEKRETI SLUDELI PUTNIKE: Korona je iscepkala EU na deliće, malo ko može da se snađe u “moru” različitih pravila

Goran Čvorović

22. 07. 2021. u 11:38

Nedavno uvedeni kovid-pasoši samo su donekle olakšali situaciju

ДЕКРЕТИ СЛУДЕЛИ ПУТНИКЕ: Корона је исцепкала ЕУ на делиће, мало ко може да се снађе у “мору” различитих правила

Novosti

JEDNA Unija, 27 zakona, sto dekreta, milion pravila. Korona je iscepkala EU na deliće. Kovid-politika na geografskoj karti pod okriljem Brisela liči na leopardovu kožu. Uz objašnjenje da zdravstvo potpada pod prerogative članica, došlo se do takvog zamešateljstva da su potrebni pravni tumači i digitron da bi se krenulo na put. Nedavno uvedeni kovid-pasoši samo su donekle olakšali situaciju.

Negde je negativan test potreban za decu već od sedam godina, drugi su tolerantni i prema onima starijim od 12. Negde testovi važe 72 sata, kad se putuje iz Grčke u Francusku samo 24 sata. Dok se sačeka rezultat i stigne do aerodroma, potreban je supersonični mlaznjak da se na vreme uleti na njenu teritoriju. O putovanju kolima pod takvim uslovima nema ni govora.

Negde se ne može u hotel bez dve vakcine, traže masku čak i na rivi, negde dopuštaju otvoreno lice i u zatvorenom prostoru. Sve se razlikuje ne samo po državama, nego i po regionima, gradovima, katkad i selima. Francuske "kju-ar" kodove nisu mogli da čitaju u ostatku EU! Sličan problem imali su i naši građani u Grčkoj. Iz takve EU, milioni srpskih građana stižu ovog leta u posetu rodbini, pokušavajući da različite navike prilagode našim pravilima.

Šta tek reći za politiku vakcinisanja? Dok je Francuska uvela najstrože sanitarne propusnice prema kojima će, faktički bez vakcine, biti teško živeti normalno, uz razmišljanje da se obavezno cepljenje možda uvede za sve žitelje, Nemci, dotle, ni ne pomišljaju na tako nešto, pozivajući se na ravnopravnost građana. Dolazimo tako do opšteg zaključka da je koncept javnih i ličnih sloboda u EU, kojoj i mi kao kandidat težimo, među članicama dijametralno suprotan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BORBENA PESMA: Zašto je NATO našao za shodno da se izjašnjava od muzičkim trendovima i “Evrosongu”