KUBURA: Koliko su naši susedi bili tvrdi antifašisti vidi se i na čuvenim snimcima ulaska Hitlerovih trupa u Zagreb

Milan Babović

25. 06. 2021. u 10:21

Prema zvaničnim podacima, svega 13 odsto Hrvata bilo je u partizanskim odredima 1941. godine. Ostatak su činili Srbi.

КУБУРА: Колико су наши суседи били тврди антифашисти види се и на чувеним снимцима уласка Хитлерових трупа у Загреб

Novosti

HRVATSKOM verzijom Vikipedije duže od decenije upravljala je grupa proustaški nastrojenih ljudi, koja je besomučno iskrivljavala istorijske činjenice, propagirala fašizam i mržnju prema Srbima.

Ovo je objavljeno baš u danu kada je Andrej Plenković izjavio da je "Hrvatska imala najmasovniji partizanski pokret u Evropi, zbog čega joj je osigurano mesto među ratnim pobednicima". Izvesnom Kuburi sa hrvatske Vikipedije, koji je gnusno lagao o Drugom svetskom ratu, zabranjen je rad, ali će "aktualni" premijer sa najvišeg mesta nastaviti da truje.

Koliko su naši susedi bili tvrdi antifašisti vidi se i na čuvenim snimcima ulaska Hitlerovih trupa u Zagreb, gde ih je dočekala razdragana masa bacajući cveće pred njih. Prema zvaničnim podacima, svega 13 odsto Hrvata bilo je u partizanskim odredima 1941. godine. Ostatak su činili Srbi. Takođe, sve do Tuđmanovog vakta se kao Dan ustanka obeležavao 27. jul, kada su se Srbi u Srbu digli na oružje.

Baš u to vreme je 8.250 "dragovoljaca" krenulo na Istočni front da kidiše na SSSR. Kada su zajedno sa nacističkim falangama potučeni pod Staljingradom, osvedočeni antifašista Pavelić proglasio je četvorodnevnu žalost u NDH.

Među poraženima je bio i Marko Mesić, stric potonjeg razbijača SFRJ. Da teatar apsurda bude potpun, potrudio se baš Stjepan Mesić, koji se pre tri dana pojavio na proslavi u čast osnivanja prve partizanske postrojbe u Sisku.

I sve bi se to nekako moglo i podneti da Stipe pred ustaškom emigracijom u Australiji devedesetih nije kazao:

- Mi nemamo pred kim šta klečati. Mi smo dva puta pobedili, a svi drugi po jednom. Pobedili smo 10. aprila kada su nam Sile osovine priznale hrvatsku državu i pobedili smo jer smo se posle rata opet našli sa pobednicima...

I to vam je uglavom sve što morate da znate o hrvatskom antifašizmu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije