MALOLETNIKU OSUMNJIČENOM ZA SILOVANJE DEVOJČICE (11) ODREĐEN PRITVOR: Preti mu sledeća kazna

Novosti online

27. 01. 2021. u 19:31

МАЛОЛЕТНИКУ ОСУМЊИЧЕНОМ ЗА СИЛОВАЊЕ ДЕВОЈЧИЦЕ (11) ОДРЕЂЕН ПРИТВОР: Прети му следећа казна

Foto: MUP

PRIPADNICI Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu prethodno su podneli krivičnu prijavu protiv četrnaestogodišnjeg mladića zbog sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i silovanje.

Maloletniku (14) koji je u nedelju uhapšen i protiv kojeg je podneta krivična prijava pod sumnjom da je tog dana na Ada Huji u Beogradu počinio razbojništvo i seksualno napastvovao devojčicu od 11 godina, određen je pritvor do 30 dana.

Ukoliko se dokaže da je počinio delo seksualnog zlostavljanja, kako kaže advokat Željko Pavlović, s obzirom na to da se radi o mlađem maloletniku, on može da dobije samo vaspitnu meru, a najstroža je vaspitno popravni dom od 6 meseci do 4 godine.

Kako je u nedelju uveče saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, podneli su krivičnu prijavu protiv mladića (14), zbog sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i silovanje.

- Sumnja se da je on, oko 18 časova na keju na Adi Huji, uz pretnje, napao dve maloletne osobe ukrao im mobilni telefon i blutut zvučnik, nakon čega je, jednu od oštećenih, seksualno napastvovao. Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom sudu- navdeno je tada u saopštenju MUP-a.

U Višem javnom tužilaštvu kažu da slučaj vodi Odeljenje za maloletnike i da je ovom maloletniku određen pritivor do 30 dana.

U ovom slučaju primenjuje se Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti malolenih lica. Advokat objašnjava da je u krivičnopravnom smislu dete do 14 godina i da ono ne može biti odgovorno.

- Maloletnik je od 14 do 18 godina, s tim da je mlađi maloletnik od 14 do 16 a stariji maloletnik od 16 do 18 godina. Ako je u pitanju mlađi maloletnik, kao što je ovde slučaj, ako se dokaže da je kriv, može mu se izreći samo vaspitna mera. Znači, nema maloletničkog zatvora, a kao najteža vaspitna mera je upućivanje u vaspitno popravni dom od 6 meseci do 4 godine- kaže Pavlović.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

deda

27.01.2021. 19:56

Ja ne mogu da verujem da ovako psihički perverzna osoba, pa makar imala i 10 godina, može da se izvlači sa ovako smešnom kaznom. Je l' ovo treba da znači da mi sada možemo samo da posmatramo šta će on još do 18. godine napraviti, očigledno nije normalan, i pričati "pa eto dete je". Zamislite tu jadnu devojčicu kakve je ovo posledice ostavilo na nju, uništio joj je život, takođe i njenim roditeljima.

miki

27.01.2021. 19:59

Promenite zakon! Deca od 14 godina nekada i sada nisu ista ! Jel zapališe beskućnika pre par godina i - ništa ! Sniziti godine za odgovornost, sa 12 godina - popravni dom, sa 14 - zatvor !!!

Može da počini delo a ne može da odgovara

27.01.2021. 20:08

za počinjeno?! Rekao bih da oni koji su to smislili nisu bili sposobni za to delo ali bi trebalo da odgovaraju jer su time abolirali unapred brojne počinioce zločina!

Srđan

29.01.2021. 03:51

Ovakav mlitav kazneni sistem zapravo nije ništa drugo nego podsticanje nasilja. Kazne su vrlo male i gotovo smešne i za niz drugih teških krivičnih dela, što samo govori o tome koliko smo se kao ljudi degenerisali i koliko smo nespremni na borbu sa zlom.