PRESUDA ZA ČETIRI SMRTI U SREDU: Završne reči na suđenju Nikoli Mihailoviću zbog nesreće na Ibarskoj magistrali

S.J.M.

25. 11. 2020. u 19:42

ПРЕСУДА ЗА ЧЕТИРИ СМРТИ У СРЕДУ: Завршне речи на суђењу Николи Михаиловићу због несреће на Ибарској магистрали

Foto: N. Skenderija

PRESUDA Nikoli Mihailoviću zbog saobraćajne nesreće na Ibarskoj magistrali u avgustu prošle godine, kada su poginuli Katarina Ivanković, Aleksandar Savatić, Đorđe Belušević i Đorđe Subotić, biće izrečena u sredu.

Zamenik tužioca Zoran Nikolov zatražio je juče u završnoj reči da se Mihailović osudi po zakonu i da mu se pet godina zabrani da vozi.

U tom udesu kod mesta Županjac, koji se dogodio posle ponoći između "bmv" koji je vozio Nikola i taksi "dačije", kojom je upravljao Savatić još dvoje putnika Stefan Stevanović i Kristina Vasiljević teže su povređeni, a lakše povrede su imali Stefan Matović i Stefan Ivanović.

- Iz dokaza jasno proizilazi da je Mihailović izvršio krivično delo teško delo protiv bezbednosti saobraćaja. Imao je 1,36 promila alkohola u krvi i vozio je "bmv" u teško alkoholisanom stanju. Na toj deonici puta ograničenje je 50 kilometara na čas, a on je vozio 117 km/h. Imao je više propusta od vozača "dačije" i nije uopšte reagovao da bi izbegao nesreću ili smanjio njene posledice - rekao je tužilac.

KAJANjE

PUNOMOĆNICI oštećenih smatraju da nema iskrenog kajanja Nikole Mihailovića, jer su izostali kontakti sa porodicama poginulih i da je njegovo kajanje sračunato da dobije manju kaznu. S druge strane njegova majka Zorica Mihailović kaže da i oni zbog svega proživljavaju dramu:

- Nama je zaista žao zbog ove tragedije. Nikola me pitao: "Zašto sam ja preživeo?" Oca tog deteta što je teško povređen uvek u sudu pitam kako je i da li se oporavlja. Šta da kažem očevima koji su izgubili decu? Šta mogu da ih pitam? Znam kako im je. I ja sam mogla da budem u istoj situacaji kao oni. Oni su svi deca, a ovo je bila nesreća za sve nas.

Branioci su tražili da se Mihailović oslobodi i da mu se ukine pritvor ili zameni kućnim sa nanogvicom.

- Saobraćajni veštaci su rekli da je opasnu situaciju izazvao vozač "dačije" koji se bez zaustvaljanja sa sporednog uključio na glavni put, a da je okrivljeni doprineo udesu - kazao je u završnoj reči Mihailovićev branilac Darko Komnenić, navodeći da odbrana ne spri njegovu alkoholisanost i preveliku brzinu. - Nesumljivo je utvrđeno da vremenski Nikola nije mogao da reaguje na iznenadnu prepreku na putu i izbegne nesreću. Zaustavljanje je bilo nemoguće, jer je "dačiju" mogao da uoči tek dve ili tri sekunde pre udesa. Do nesreće bi došlo i da je vozio 50 kilometara na čas.

Iako je tužilac rekao da se Mihailović ne kaje, Komnenić tvrdi da on u sebi nosi veliku bol i muku i da o nesreći nije mogao da govori, pa se zato u istrazi branio ćutanjem, a na suđenju je sve ispričao i njegova odbrana se podudara sa nalazom veštaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Boki

02.12.2020. 20:46

U svakoj normalnoj drzavi ako vozis u alkoholisanom stanju ti si kriv bez obzira sto drugo vozilo napravi prekrsaj. Ovaj bio alkoholisan vozio jedan i pol puta brze ubio cetvero mladih ljudi dobio bi u inostranstvu najmanje 15 godina za svakoga ubijenog . Sprdacina od sudstva oni su najveci krivci sto ovi bahati klinci (a mozda je neki I njihov sin ) rade po ulicama .A ovi drugi vestaci neznam kako mogu da spavaju zbog ovakvih lazi