TUŽILAŠTVO U HAGU POTVRDILO: Nasim Haradinaj uhapšen

Tanjug

26. 09. 2020. u 18:33

ТУЖИЛАШТВО У ХАГУ ПОТВРДИЛО: Насим Харадинај ухапшен

Foto Ž.Knežević

SPECIJALIZOVANO tužilaštvo Kosova danas je zvanično saopštilo da je u petak na Kosovu uhapsilo Nasima Haradinaja na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koje je izdao sudija Specijalizovanih veća Kosova.

Ranije istog dana uhapšen je Hisni Gucati, šefa Udruženja veterana OVK, nakon čega je prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Obojica su uhapšena jer su u proteklih par sedmica objavljivali dokumentaciju o istragama ovog tužilaštva, a medijima su učinili dostupnim i podatke o žrtvama i svedocima.

Specijalizovani tužilac je pre nekoliko dana poručio da će procesuirati sve koji su ometali istragu i zastrašivali žrtve i svedoke u predstojećm postupcima.

Gucati, a verovatno i Haradinaj, biće procesuirani zbog krivičnih dela protiv pravosuđa, odnosno zbog zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka.

U skladu sa svojim mandatom i zakonodavstvom Kosova, Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) obezbedila je operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu u vezi sa ovim hapšenjima.

Kosovska policija (KP) je takode pružila operativnu podršku Specijalizovanom tužilaštvu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

buki

27.09.2020. 21:07

Svedoci, čiji su identitet otkrili, nikakvu korist nemaju od toga što su ova dvojica uhapšeni. Oni su svoj deo odradili, a sada nastupaju drugi koji će da pritisnu, ucene ili još gore - ubiju te svedoke.

buki

27.09.2020. 21:16

A haško tužilaštvo kao nije znalo da će Haradinaj, ili bilo koji drugi Šiptar, kome su poslali te važne informacije, istog trenutka da ih obelodani? Sada su ova dvojica kriva što su uradila upravo ono što je Hag i očekivao od njih? Tragikomično! Jesu li ovi Šiptari krivi i za sakrivanje i na kraju nestanak dokaza vezanih za trgovinu organa u žutoj kući, koju je Srbija dostavila u haški sud?