ZVERSKI PRETUKO I UBO 26 PUTA BAKU IZ NIŠA, PA SE PRAVDAO: Moj otac je glavni pokretač zločina, silovao me njegov drug

Novosti online

16. 09. 2020. u 12:52

SAOSEĆAM sa porodicom, grize me savest, stalno plačem...

ЗВЕРСКИ ПРЕТУКО И УБО 26 ПУТА БАКУ ИЗ НИША, ПА СЕ ПРАВДАО: Мој отац је главни покретач злочина, силовао ме његов друг

Foto: J.Ć.

Nedavno me je u pritvoru posetila baka po majci, rasplakao sam je kada sam je video... Ne mogu ni da se stavim u vaš položaj, mogu samo da se izvinim - kazao je danas pred Višim sudom u Nišu Vladan Grahovac (27) iz Raške obraćajući se rodbini Nišlijke Jelice Tatarovski (82) koju je 31. avgusta prošle godine svirepo ubio.

Kako je utvrđeno tokom istrage, on je nožem bespomoćnoj baki naneo čak 26 ubodnih rana a zatim je osam puta udario čekićem, pesnicom i stopalom što je sve trajalo oko 15 minuta zbog čega je žrtva pretrpela velike patnje. Motiv stravičnog zločina, kako tvrdi tužilaštvo, bilo je koristoljublje jer je iz njeno stana na Bulevaru Zorana Đinđića odneo 760 evra.

Na današnjem glavnom pretresu nalaz i mišljenje koje se tiče Grahovčeve uračunljivosti trebalo je da iznese Ana Veljković Đorđević, član komisije veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu. Međutim, ona je zatražila da se spisi predmeta dostave komisiji veštaka, kako bi se upoznali sa Grahovčevom odbranom iznetom na prethodnom glavnom pretresu da bi mogli da daju dopunski nalaz, te da budu u mogućnosti da kompetetntno odgovore na pitanja tužilaštva i odbrane.

Ovo iz razloga što se optuženi branio neuračunljivošću ističući da ima "rupe" u pamćenju usled zloupotrebe droge i alkohola. Iz tog razloga insistirao je da se ne seća zločina i nagovestio stravičnu mogućnost da je ubio još nekoga, ali da je i to zaboravio.

Pri ovakvoj odbrani je ostao i kada mu je predočeno da se nakon zločina ponašao racionalno jer je zatražio zdravstvenu pomoć s obzirom na to da se posekao dok je kasapio žrtvu.

Predsednik sudskog veća Mirko Drašković je uvažio zahtev veštaka i odložio glavni pretres ali je zamerio komisiji veštaka što ovaj zahtev nisu izneli pre zakazivanja suđenja kako se ne bi uvećavali troškovi postupka a sudski proces odugovlačio. Tim povodom reagovao je i Grahovac koji se požalio da na trajanje suđenja, koje čeka u pritvoru. Na njegovu opasku, reagovao je sudija Drašković i predočio mu da treba da bude svestan posledica svoga dela i kazne koja mu preti.

- Protiv vas se vodi postupak za koji je propisana najteža kazna, a što se tiče uslova u kojima čekate na sudsku odluku, morate biti svesni da niste u hotelu nego u zatvoru - rekao mu je Drašković, koji mu nije dozvolio da polemiše sa veštakom, čijim nalazom nije bio zadovoljan.

- Mi smo na neki način kolege, a vaš nalaz je srednjoškolski - rekao je Grahovac aludirajući na studije stomatologije koje je pohađao u Nišu kada je i upoznao svoju žrtvu.

Sestričina ubijene starice Maja Marković, nakon suđenja u razgovoru sa novinarima kazala je da ne može da prihvati Grahovčevo izvinjenje.

- Bila sam jako bliska sa Jelicom, bila sam i njen staratelj. Ona se prema meni odnosila kao prema ćerki jer svoje dece nije imala - kazala je sa očima punim suza Maja.

Rekla je da ne može da razume zbog čega je optuženi na tako brutalan način ubio bespomoćnu ženu.

- Ona je bolovala od Parkinsonove bolesti, bila je teško pokretna, slaba... ako je hteo da je opljačka dovoljno je bilo da je prstom gurne. Kako da oprostim takav zločin, ona je bila jako dobra, svima je pomagala a tako strašno je završila. Smatram da ne sme da izbegne najtežu kaznu - kazala je potrešena žena.

Grahovac je na prethodnom glavnom pretresu priznao krivicu ali je tvrdio da je zločin posledica dugogodišnjeg zlostavljanja koje je trepeo.

- Duže vreme sam bio hipik, pacifista, ljudski život mi je nešto najsvetije, i ubistvo nije deo mog karaktera. Ovo što se desilo je učinio moj otac, on je glavni pokretač zločina. Imao sam pet godina kada me je silovao njegov prijatelj, dugo nisam smeo da to nikome kažem jer mi je napadač pretio da će me pretući. Kada sam najzad progovorio, otac me je optužio da izmišljam... - kazao je da je nasilje eskaliralo kada je otac saznao da je gej, zbog čega je navodno pet puta pokušavao da izvrši samoubistvo.

Kazao je da je sa pokojnom Jelicom u čijoj je zgradi stanovao dok je u Nišu studirao stomatologiju, bio u dobrim odnosima.

- Imali smo harmoničan odnos, u više navrata sam joj pomagao. Mislio sam da je siromašna, nisam joj uzeo novac, tih 760 evra, koji su kod mene nađeni prilikom hapšenja, zaradio sam prostitucijom. Mislim da to što sam uradio može da se objasni kao "emocionalni dug prošlosti", odnosno da je posledica zlostavljanja koje sam preživeo - kazao je osumnjičeni za ubistvo starice.

Vladan Grahovac se na svom fejsbuk profilu predstavljao kao miroljubiva osoba kojoj je stalo do hrišćanskih vrednosti.

Suđenje će biti nastavljeno 21. oktobra.

(telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju